23.05.2017, 13:28
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.05.2017, 14:35 uživatelem Martin. Edited 1 time in total.)
Tak jsme tu měli sucho. Vlastně ještě máme. Jak se vám daří šetřit s vodou? My jsme skoro na STOP stavu, ale nedám ani kapku pitné vody na zalévání, takže se rostliny musí teď hodně uskromnit (už jsme jak na poušti, každá kapka je pomalu svatá). I přes předpovědi tu za posledních 14 dnů nespadla ani ň (nepočítám tu minutu, co mrholilo min. pondělí). To už snad i generátor náhodných čísel by měl lepší výsledky než meteorologové No a samozřejmě. V neděli hlásí: v úterý bude déšť. V pondělí už najednou už zase že v úterý nebude. Takže je dost možné, že nakonec nebude pršet ani ve středu až pátek, že?
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/kli...5900fea04/
Současný nedostatek vody na "plýtvání" není ani tak špatnými výpočty, ale špatnou synchronizací výstavby. Je totiž v plánu, že skleník č3 bude mít své vlastní 2x1000l nádrže. Jenže problém je v tom, že zatímco jeho záhon už stojí, jeho střecha (potažmo nádrže) zatím ne, takže odčerpává vodu všemu ostatnímu.
Nektarinky z obchodního domu v cenové relaci pro nízkopříjmové skupiny (kam se řadím také) jsou tak kyselé (i když se nechávají "dozrát"), že se bez cukru nedají vůbec jíst (to je gól, koupíte ovoce, a pak abyste ještě kupovali fruktózu, která přitom není vůbec levná). Čím pak to asi je? Že by sběrem před dozráním? (teď je v módě "zelená káva", která je údajně zdravá. Nevím proč, ale první co mne napadlo: "kapitalisti jsou už líní čekat, až dozraje, tak prodávají zelenou a ještě to vychválí" )? Každopádně tam, kde nemusíme, už bílý cukr nepoužíváme. Třtinový je sice dražší, ale zdravější. Možná by stálo za to zjistit, zda se nedá nakoupit třeba 10 kg balení. Totiž, i třeba Himalájská sůl se dá (1 kg) pořídit např. na Heuréce 69-150 Kč bez ohledu na "výrobce", přitom v hypermarketu koupíte (ve skle s mlýnkem, jinou nemají) pár set gramů za 80 Kč. Je samozřejmě dražší než klasická bílá, ale hlavní je, že je zdravější a alespoň vás to donutí trochu méně solit (5g/den max.)
https://ceskozdrave.cz/velky-pruvodce-so...-nejlepsi/
( btw ty odkazy pod článkem )
http://mene-solit.cz/sul-a-zdravi/nadmerny-prisun-soli/
Co se týče kompostéru, testem inteligence (sestavení) jsme neprošli Návod teda ne moc srozumitelný, byť velmi krátký. Spousta dílů nelícuje, a vrchní víko se mi kvůli protichůdným trojicím pacek nepodařilo sestavit bez pomoci vibrační řezačky. Škoda toho, že to nemá dno ani boční přepážky (řešíme kartonem). Ale už stojí (trvalo to "jen" asi 30 minut od vybalení). Nevidím přitom jediný důvod, proč ta víka nemohla být v krabici vcelku.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/kli...5900fea04/
Současný nedostatek vody na "plýtvání" není ani tak špatnými výpočty, ale špatnou synchronizací výstavby. Je totiž v plánu, že skleník č3 bude mít své vlastní 2x1000l nádrže. Jenže problém je v tom, že zatímco jeho záhon už stojí, jeho střecha (potažmo nádrže) zatím ne, takže odčerpává vodu všemu ostatnímu.
Nektarinky z obchodního domu v cenové relaci pro nízkopříjmové skupiny (kam se řadím také) jsou tak kyselé (i když se nechávají "dozrát"), že se bez cukru nedají vůbec jíst (to je gól, koupíte ovoce, a pak abyste ještě kupovali fruktózu, která přitom není vůbec levná). Čím pak to asi je? Že by sběrem před dozráním? (teď je v módě "zelená káva", která je údajně zdravá. Nevím proč, ale první co mne napadlo: "kapitalisti jsou už líní čekat, až dozraje, tak prodávají zelenou a ještě to vychválí" )? Každopádně tam, kde nemusíme, už bílý cukr nepoužíváme. Třtinový je sice dražší, ale zdravější. Možná by stálo za to zjistit, zda se nedá nakoupit třeba 10 kg balení. Totiž, i třeba Himalájská sůl se dá (1 kg) pořídit např. na Heuréce 69-150 Kč bez ohledu na "výrobce", přitom v hypermarketu koupíte (ve skle s mlýnkem, jinou nemají) pár set gramů za 80 Kč. Je samozřejmě dražší než klasická bílá, ale hlavní je, že je zdravější a alespoň vás to donutí trochu méně solit (5g/den max.)
https://ceskozdrave.cz/velky-pruvodce-so...-nejlepsi/
( btw ty odkazy pod článkem )
http://mene-solit.cz/sul-a-zdravi/nadmerny-prisun-soli/
Co se týče kompostéru, testem inteligence (sestavení) jsme neprošli Návod teda ne moc srozumitelný, byť velmi krátký. Spousta dílů nelícuje, a vrchní víko se mi kvůli protichůdným trojicím pacek nepodařilo sestavit bez pomoci vibrační řezačky. Škoda toho, že to nemá dno ani boční přepážky (řešíme kartonem). Ale už stojí (trvalo to "jen" asi 30 minut od vybalení). Nevidím přitom jediný důvod, proč ta víka nemohla být v krabici vcelku.