Bronies.cz

Úplná verze: Stylistika
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Podle mě se odsazované texty lépe čtou. Když jsou v textu mezery, působí to pro mě rušivě, protože musím přeskakovat očima velké délky, než jsou u normálního textu (1 - 1,25)
Máš to moc pěkné. Škoda, že z toho skoro nic nedodržuju Rainbowlaugh.
Mohl bys tam prosím ještě přidat pár poznámek, jak tvořit souvětí, když už jsme sklouznuli i k odstavcům? Občas mám pocit, že autoři mají problémy s interpunkcí. Velice často se stává, že souvětí nemají oddělené vnořené věty. Připadá mi, jakoby autoři nevěděli, jak staví myšlenku a poznámky v ní. Často vidím, případy typu:
Spatřil jsem jak dotyčný zelená závistí, a tak jsem ještě vytáhnul zlatý prsten.

Přitom hlavní věta je: Spatřil jsem a tak jsem ještě vytáhnul zlatý prsten.
Věta vnořená je: jak dotyčný zelená závistí
Za "závistí" je napsaná čárka správně, ale za "Spatřil jsem" už ta čárka chybí, ač viditelně v bloku slov jsou použita dvě slovesa.
Občas to bolí, když mi můj mozek odmítá kvůli chybějící čárce zpracovat myšlenku Rainbowlaugh.
Konečně po dlouhé době něco, u čeho jsem nechal čas a nelituji toho, ba naopak jsem za to velice rád! Moc děkuji za užitečné informace. Zjistil jsem, že polovina věcí, které používám, se nějak jmenují Rainbowlaugh Ale i tak je fajn si doplnit zásobu o nové užitečné věci :3 Určitě budou mé povídky teď o něco pestřejší! Mockrát děkuji Pinkiesmile
ODSTAVCE
Odstavce jsou základní věcí, kterou by měl autor zvládnout, pokud nepíše experimentální prózu typu Bohumila Hrabala. Sám autor soudil: "Pořádná knížka není pro to, aby čtenář líp usnul, ale vyskočil z postele a rovnou v podvlíkačkách běžel panu spisovateli naplácat držku." Jeho Taneční hodiny pro starší a pokročilé jsou literárním experimentem. Inspiroval ho surrealismus, který využíval tzv. automatismu - je to tvůrčí proces, při němž umělec zaznamenává bezprostředně, bez rozumové kontroly a jakéhokoliv záměru okamžité sestavy a děje v nitru člověka. Samotná novela je celá psaná jednou jedinou větou, která se skládá z nejrůznějších pocitů, vzpomínek a asociací, které vypravěči přichází na mysl. Soudím, že do takových experimentů by se měl autor pouštět teprve v okamžiku, kdy bude mít něco za sebou.

Typy

Citace:Vynechání řádku
První, který je použit i při psaní tohoto článku, je vynechání řádku mezi odstavci. Tento způsob je však použitelný pouze pokud se jedná o digitální formu textu. V tištěné podobě by to bylo ohromné plýtvání papírem, a proto také v knihách potkáte výhradně způsob druhý.

Toto je pravda a osobně to nepovažuji za vhodné ani v digitálně vydávaných dílech. Proto si myslím, že by autor měl psát pouze odsazované odstavce v rozmezí od 0,75 do 1,25 odsazení. Zároveň je mnohem profesionálnější, pokud si autor předem naformátuje text tak, aby nemusel dělat odstavce pomocí tabulátoru. Pokud by někdo nevěděl, jak se to dělá, může se na mě obrátit.

Citace:Hybrid
Někteří autoři se pokoušejí tyto dva typy zkombinovat, tedy vynechat řádek a ještě odsadit. Přestože tento způsob odliší odstavce zcela jasně, je to poněkud přehnané. Není na tom samozřejmě nic špatného, nicméně proč si věci zbytečně komplikovat?

Tento typ psaní odstavců je absolutně nevhodný. Jak ve formálních dokumentech (dopisech, diplomových a bakalářských pracích), tak v povídkách se nic takového nevyskytuje. Autor by si měl jasně zvolit, jaký typ odstavců bude psát, a této hybridní variantě se zdaleka vyhnout, ať se mu to jakkoliv líbí.

Kdy ukončit odstavec
V zásadě souhlasím se vším, co již bylo řečeno, a dovolím si doplnit malou poznámku - hezkým způsobem problematice odstavců věnuje Ekyelka z Triumvirátu ve svém článku Dělení není žádná věda. Pro doplnění/inspiraci si ho můžete otevřít.

Závěrem ještě drobná výtka pro autora textu. Text bych ještě zarovnala do bloku. Pak už to bude perfektní. Bylo by možné doplnit ještě třeba nějaký konkrétní příklad odstavců, např. z nějaké knihy, aby si čtenář uvědomil, jak tato teorie vypadá i v praxi. Jinak už k tomu asi není co víc říct.
Pokud by měl někdo ambice účastnit se literárních soutěží (např. kvůli poskytnutí zpětné vazby - viz literární soutěž O Dračí řád), měl by se podívat do Pravidel pro formátování textu, kde jsem se o této problematice trochu rozepsala.
Citace:Proto si myslím, že by autor měl psát pouze odsazované odstavce v rozmezí od 0,75 do 1,25 odsazení.

Odsazování je pěkná věc, ale pokud potřebujete text přesouvat z jednoho textového editoru do druhého (v mém případě Microsoft Word => Google Docs => Fimfiction), brzy zjistíte, že vám to veškeré formátování anuluje a můžete se s tím prát znovu. Volný řádek je sice typograficky špatně, nicméně je praktičtější a neanulovatelný. Applejackunsure

Celá tato stránka už potřebuje update. Psal jsem to už před nějakou chvílí, a zatímco nic z toho není špatně, dalo by se to vysvětlit daleko líp. Uvídím, jestli se k tomu dostanu Pinkiesmile
Myslím, že by nebyl problém na těch pravidlech třeba i zapracovat a udělat je jinak. Nechci říct lépe. Prostě je doplnit. Můžu případně pomoct.

Máš pravdu, ale já hlavně svou řeč vztahovala na místní autory. Ti většinou věci posílají v Google Docs. Já osobně ke zveřejňování používám blog od Googlu a tam to taky přejímá většinu formátování.
(26.01.2014, 10:27)thesecret1 Napsal(a): [ -> ]Odsazování je pěkná věc, ale pokud potřebujete text přesouvat z jednoho textového editoru do druhého (v mém případě Microsoft Word => Google Docs => Fimfiction), brzy zjistíte, že vám to veškeré formátování anuluje a můžete se s tím prát znovu. Volný řádek je sice typograficky špatně, nicméně je praktičtější a neanulovatelný. Applejackunsure

Když pracuješ ve Wordu, tak mi přijde nejjednodušší zveřejňovat dokument přes SkyDrive. Je to pár giga zdarma na netu, nevidim důvot proč to nevyužít. Pak máš na disku dokument, kterej upravuješ normálně ve Wordu, on se synchronizuje s cloudem, kde na něj můžeš dát odkaz ostatním. Ty ho viděj ve webovym prohlížeči, u kterýho jsem si nevšim, že by nějak měnil formátování. Navíc ho můžeš upravovat i online v takový zjednodušený variantě Wordu, když třeba nejsi na svym počítači, a změny se zas promítnou zpátky do toho dokumentu co máš na disku.

Jinak na Google Drive můžeš taky nahrát přímo ten .docx soubor. Akorát ho nemůžeš online upravovat a formátování to trochu změní.
No jo, ale Google Docs má přímo vynikající systém komentářů, bez kterého si editing neumím představit, a navíc je podporován fimfiction, takže ti to automaticky zachová formátovéní (z Gdocs do Fimfic). Pokud vím, funguje to jen a pouze na Google Docs.
Ja teda nevim. Odstavec je odstavec, proste blok textu ukonceny znakem noveho radku. Co je na tom neprenositelneho? Jen je nutne v cili znovu nastavit styl odstavcu. Naopak, pokud vynecham radek a nekdo to pak chce pouzit treba ve sborniku a sjednotit formatovani, opravdu z toho mit radost nebude.
Fimfiction zkrátka formátování jakéhokoli druhu nepodporuje, toť vše. Pokud mi nevěříte, zkuste si to sami. Třeba objevíte něco, co jsem já přehlédl Pinkiesmile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9