Bronies.cz

Úplná verze: Pravidla pro formátování textu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Řádkování už je jen otázkou autora.
Odstavce a zarovnání textu jsou ale základ. Nic jiného od nováčků požadováno není a nebude.
Ohledně stanovení velikosti řádkování, je důležité vzít v potaz velikost stránky daného dokumentu. Čtenáři to pomáhá hlavně v nepřeskakování očima z řádky na řádku. Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že při dočtení řádky, se očima přesunul na novou a ejhle, náhle se nacházel o pár řádků výše. Čím delší řádek, tím větší je dané riziko.

Tak či onak, Určitě se shodneme na tom, že zhuštěný text se mizerně čte.
Jinak, autoři, co se týká toho stylu odsazeného odstavce s vynecháním řádku - jakmile se s tímhle někde pokusíte vylézt veřejně v něčem seriózním, dostanete čočku. Radí to Sikar, jeden ze členů Triumvirátu a porotce soutěží. Takže doplním další pravidlo o soutěžích.
Jak jsem již psal. Pro odstavce, centrování textu, odsazení řádku a podobné formátování zásadně nepoužívat tabulátory, manuální vložení dalšího řádku entrem a už vůbec neodsazovat mezerníkem! Naučte se pracovat s textovým procesorem, používejte styly, používejte nastavení odstavců. Nejen při psaní vašich prací, ale i ve vaší budoucí kariéře se to hodí.
Přeformátovat celý dokument podle požadavků soutěže, vydavatele, kohokoliv, lze pak na pár kliknutí. Pokud tato pravidla nedodržíte, i jednoduchá změna fontu může celý dokument rozsypat.

(Už jsem se jako IT support setkal i s číslama v excelu vycentrovanýma mezerníkem a věřte mi, měl jsem chuť vraždit)
Tak jsem přečetl celé téma a všechny komentáře. Páni, to je zas informací najednou v poslední době.

Zaprvé bych chtěl poděkovat Aidrien, která si s tím dala tu práci a sepsala to. Velice si cením lidí, kteří nad tím nechají čas a pomůžou tím ostatním. Opravdu jsem se zas něco naučil. Polovinu věcí již používám, ale některá pravidla, která jsou zde uvedená, začnu hned ve svých dílech dodržovat. Vizuální stránka díla je pro mě celkem velkou prioritou. Jde o to, aby se to i čtenářovi líbilo a měl ze čtení svým způsobem radost. Když se to hezky a lehce čte, čte se to samo a je z toho tak dvojnásobně krásný zážitek! Pinkiesmile

Zadruhé bych chtěl poděkovat i ostatním, kteří ve svých komentářích občas také sdělili zajímavé informace, co se formátování týče.

Sám mám teď momentálně psaní rozděleno do dvou částí. Učit se psát a psát. Opravdu je o ničem napsat sebehezčí příběh, když to bude naflákaný text bez odstavců, špatně použitá přímá řeč (s tou teď svádím boj), nebo střídání poetického vyprávění s technickým popisem (což je taky můj velký problém). Je to jak matika. Pokud tomu člověk chce rozumět a dělat to dobře, měl by si to "nabouchat" do hlavy a umět to používat. Pinkiesmile
Tak jo Pinkiesmile rozhodl jsem se tenhle návod otestovat jako někdo, kdo toho zatím moc nenapsal - pročtu, zkusím pochopit a pak se můžete přesvědčit, jak moc začátečník dokáže tyhle pravidla vstřebat, když nemá moc předchozích znalostí.

Doposud jsem psal více méně jen plaintext bez extra formátování (protože sám nemám problém číst všechno v téhle podobě), takže stávající kapitoly rozepsané povídky překopu podle návodu z tohohle threadu a pak to můžete klidně zdrbat Rainbowlaugh
Jamis, Lumík: Pokud byste měli trable, mrkněte se ještě do Spisovatelského Workshopu, který je dělaný vyloženě pro začátečníky. Jinak vám samozřejmě přeji hodně štěstí a budu se těšit.
Primárně se v tomhle vláknu snažím o to, aby začínající autoři dělali odstavce. Ten zbytek už je jen otázkou cviku a pár minut klikání.
(27.01.2014, 13:13)Frolda Napsal(a): [ -> ]Jamis, Lumík: Pokud byste měli trable, mrkněte se ještě do Spisovatelského Workshopu, který je dělaný vyloženě pro začátečníky. Jinak vám samozřejmě přeji hodně štěstí a budu se těšit.

Díky za radu, ale už jsem tě ráno předstihl a přečetl si ho celý také Pinkiehappy
Jamis: Taky píšu vždy v plaintextu, formu tomu dávám až při postprocessingu Twilightsmile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7