Bronies.cz

Úplná verze: [kritika] Moje (ne)literární díla, která vítají každou kritiku.
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Varování. Tento příběh je inspirován hrou IL 2 Sturmovik 1946, Druhou světovou válkou, jsou v něm postavy z MLP: FiM a můj OC. (Fantazii se meze nekladou).

10.Červenec 1940 Letecká Bitva o Equestrii.

Před rokem jsem nastoupil k Lunar Army Air Force,abych dělal leteckou podporu vojákům v zákopech.Měl jsem 20 sestřelů a byl jsem čtyřnásobné letecké eso.
Poté 8.října 1939 mě převelili k ERAAF k třicáté osmé peruti a povýšili mě na velitele perutě.
Jednoho krásného dne nad Ponyvillem jsem měl cvičení s letadlem Supermarine Spitfire a mojí 38. perutí zvanou „Ghost Riders“ z Equestrian Royal Army Air Force.Najednou se ozve siréna a ve vysílačce se ozve: „Měňavčí bombardéry na třech hodinách ve výšce 900 metrů“. Já odpovím „Rozumím,útočíme“.
Protiletadlová děla začínají pálit flak, ostatní letci z dalších perutí startují motory a vzlétávají.
Mezitím občané Ponyvillu a Canterlotu se schovávali do betonových úkrtytů a vyčkávali.
Já jsem vylétl aspoň do výšky 1500 metrů,abych mohl ze 45 stupňového úhlu nalétávat na bombardéry.Sestřelil jsem hned čtyři bombardéry Heinkel He-111. Najednou se za mnou objeví dvě stíhačky Messerschmitt snaží se mě sestřelit, první po mě vstřelila několik ran první salvy a zasáhla motor. Z motoru šel slabý dým z palivové nádrže, já jsem hned udělal výkrut a naklonil letoun směrem dolů k Ponyvillu. Nepřítel si myslel, že už mě sestřelil, ale já hned na to jsem zmizel v oblacích a přiřítil jsem se ke dvoum „Mezkům“ a oba jsem sestřelil.Najednou vidím,jak na ochranný betonový kryt nalétavají Mněňavčí střemhlavé bombardéry Junkers Ju-87, ve kterém jsou Mane Six a princezna Luna, Celestia, Cadence a ostatní poníci.Hne jsem si řekl „Ták to ne hoši, takhle to nebude„ a hned jsem začal sestřelovat jednoho podruhém do té doby,až mi nepostříleli motor letounu a začal jít hustý dým z motoru a přestával jsem vidět před sebe. Řekl jsem si,že bych se mněl zachránit a vyskočit, ale motor ještě nehořel. Pokoušel jsem se sestřeli poslední „hloubkaře“ a sestřelil jsem je. Betonový kryt ještě pořád stál, jen měl malé praskliny. Většina bombardérů byla sestřelena, jen ti zbylí se pokoušeli uletět.Já jsem letěl za nimi s mým wingmanem Spikem, že je sestřelíme, ale za mně se hned přiřítil „Mezek“ a pokoušel se mě sestřelit, dělal jsem výkruty a všelijáké úhybné manévry až jsem se dostal za něj a pak jsem ho na konec sestřelil. Zbytek nepřátelských letadel byl sestřelen. Byli jsme vzdálení asi 50 Km od Canterlotu a já jsem pomalu strácel rychlost a Spikovi jsem řekl do vysílačky: „Spiku. Leť zpátky na základnu. Kdybych se nevrátil, řekni princeznám a Mane Six,aby mě nehledaly. Protože, jsem zraněný na levé paži a pravém stehně a je tu trochu moc krve. Nejspíš se nevrátím“. Spike odpověděl „Ale Danieli, neděs mě. Vždyť ty to zvládneš. Neboj se“. Já na to „Já vím, že mi věříš. Ale musíš uposlechnout můj rozkaz“. Spike musel odletět na základnu. Já mezitím letěl pomalou rychlostí a pomalu jsem se přibližoval ke Cloudsdalu. Viděl jsem ostatní poníky v Ponyvillu a Canterlotu jak se dívají na nebe. Dívali se na můj letoun, jak z něho kouří hustý černý dým. Najednou jsem přestal myslet na to, že mám poničený letoun a přemýšlel jsem o životě, vzpomínal na zažitky v Ponyvillu a Canterlotu. A najednou mě začal hořet motor a ve vysílačce zaznělo: „Danieli, okamžitě vyskoč!“ neodpověděl jsem, protože jsem se musel připravit na katapultování, jenže se to zaseklo.
Poníci se o mně báli a někteří i plakali. Nakonec jsem naposlední chvíli ve výšce asi 500m jsem dokázal vyskočit. Neviděl jsem před sebe, protože byl předemnou mrak kouře, který vycházel z naší základny v Ponyvillu a ze základny z Canterlotu. Civilní budovy, farmy, kostely, obchody, vojenské budovy a vozidla byla zničená. Všude samé ruiny a zmatek. Hasiči se pokoušeli hasit ohně a zachraňovat zaklíněné a zraněné poníky v ruinách domů.Můj leton se zabořil do země poblíž Twilightina domu a vybouchnul mu motor. Poníci se šli podívat k mému letounu a mysleli si,že jsem mrtvý, protože všude v kokpitu letadla byla krev z mého zranění. Hasiči letoun uhasili. Já jsem nebyl vidět, protože jsem vyskočil někde za vysokým kopcem a byl jsem v mraku kouře. Našel jsem si nějaké krátké zlomené větve a a požil je jako berle, abych mohl vůbec chodit.Pak jsem se dostal do blízkosti Ponyvillu a uviděl jsem poníky na zničeném náměstí, jak drží minutu smutku za mě a moje další piloty. Pak najednou mě uvidí Spike a začne hlasitě křičet „Hele! Podívejte, to je Daniel! On žije!“ Já jsem samozřejmě měl velkou radost, jak mě poníci zase přivítali. Skoro všichni poníci plakali štěstím, že jsem živý.
Plakaly i Mane Six a princezna Celestia, Luna a Cadence a i mě trošičku ukáply slzy.
Hned jsem se dostal do nemocnice v Canterlotu a tam jsem ležel několik týdnů. Jednoho dne ke mně přišel Spike s Mane Six a řekl mi „Až se uzdravíš, dostav se na náměstí.“ Já jsem si říkal „Kvůli čemu tam mám jít?“ Pak mi přáli ať se uzdravím a donesli mi jablka a několik knih s Daring Do pak museli odejít, kvůli návštěvním hodinám. Za pár dnů jsem se uzdravil a odešel se převléct do vojenského mundůru a přišel na náměstí v Canterlotu. Hned jsem věděl co se děje. Dostal jsem od generála Shining Armora medaili cti, medaili za věrnost a medaili za záslužby království. Byl jem povýšen na plukovníka letectva a znovu povýšen na komodora letectva a pak mi poděkoval. Princezna Celestia,Luna a Cadence mi poděkovaly také, pak jsem dostal odznak „Letecký Obranný Štít Equestrie“. Dostal jsem přezdívku „Neporazitelný“.
Pak jsem odjel s Mane Six a Spikem do Ponyvillu a tam se pořádala oslava na moji počest.
Dj tam byla samozdřejmě Vinyl Scratch. Po oslavě jsme se odebrali do svých domovů.

Edit: dlouhy text dan do spoileru. Iluzon
Zformátuj to do přijatelné podoby, dej mezery za tečkami a čárkami, kde mají být, a dolaď přímou řeč. V písemném styku, zvláště odborném, se dává přednost uvedení čísel a počtu jevů číslicemi. Dala bych přednost napsat v některých případech číslovky slovy.

Nejsem příznivcem míchání věcí, které k sobě nepatří. Tématika 2. světové války mi k MLP nesedí. Pojala bych to spíš jako lokální válku bez jakéhokoliv přiřazení k existujícím událostem.
No, asi bych ti to tu měl okomentovat. Začneme zlehka.

Také mám rád hru Il-2 Sturmovik 1946

A teď ty špatné zprávy.

Nemáš odstavce. Žádná editorská úroveň. Přečti si spisovatelský workshop.

Téma tu nevidím moc rád, ale jak se říká, každý svého štěstí strůjce.

Bude lepší dávat to třeba na google docs a ne sem do tématu.

Hodně štěstí
Ano, příště to bude lepší. Ale občas když se přepíšu, tak zapomenu dávat mezeru za tečkami a čárkami.
No, co se týká formy, už tě sepsuli dostatečně. Jestli dovolíš, já ti zkritizuji obsah.

Neboj se jakéhokoli tématu. I válčení do MLP patří. Mám snad jedinou výhradu - co je v MLP nepřirozené, je krev. Za celý seriál se neobjevila ani kapka krve. Nejblíž tomu snad bylo, když se Twilight říznula o papír (v tom díle byla zbitá, vyčerpaná, spálená, oslepila si oko, ale nic z ní neteklo). Samozřejmě, část fandomu tvoří krvavě, ale to se dá tolerovat ve vyjímečných případech (ala Smile, kde je to úmyslně přehnané, nadsazené, ale hlavně technicky výborně zpracované, ale taky 18+ s varováním, že se na to nemají dívat děti).

Ze začátku jsem se bavil. Považoval jsem to za dobrý cross a parodii. Pak se to propadlo do neočekávaného patosu. Na konci jsem si vzpomenul na jeden citát: "Občas se vyplatí skončit o větu dřív." Nebo o tři, v tomto případě. Sice by to vypadalo nedokončeně, ale alespoň ten náznak patosu by tam zůstal.

Kadopádně hlavu vzhůru a nech vlát hřívu ve větru. Chce to jen psát a psát a psát. Pokus dobrý. Zkus to třeba napsat znovu a znovu a pokaždé jinak. To, že něco někam postneš, neznamená, že od toho musíš dát kopyta pryč. Každý příběh se v hlavě autora vyvíjí a zpřesňuje, vychytávají se chyby a dělají se drobné úpravy. Koneckonců, tak se tvoří i tištěné podoby děl, které se postupem času revidují.
Dovolil bych si reagovat zde na kolegu.

Pokud budeme mluvit o přirozenosti, nerad bych se tu dočkal situace, kdy si tu s MLP budeme hrát jako s Disneyho groteskama za druhé světové. (Alias Donald nacistický dělník a tři malá prasátka, kdy jedno mělo slaměný domeček, druhý dřevěný domeček a třetí pancéřovou pevnost kterou čelil vlkovi v německém haklu)

Těžko najdeš v seriálu Štuky a Spitfiry.

Takovéhle pokusy jsou dobré pro domácí zlepšování se. Ne k publikaci na internetu.

No a ještě dodatek pro Dana. Vem si to svoje dílo a nějakou beletrii a dívej se na formu. Dialogy mají vždy nový řádek a pod.
Nebudu hodnotit stylistiku a další věci, které už hodnotili další.

Mě osobně nesedí to pojetí druhé světové války a toho, že by poníci měli někoho někde zabíjet. Zkus napsat něco jiného.

Poradím ti taky, co poradil můj nakladatel mě - pokud to myslíš s psaním vážně, tak piš piš a piš a taky hodně čti různé autory.
2Frolda: Taky bych si dovolil reagovat zde na kolegu (pozor, nebezpečí flamu!)
Nikdo netvrdí, že se má do MLP tahat válka se vším všudy. Válka se nemá zlehčovat, ale má se zesměšňovat a především se mají zesměšňovat ti, kteří za ni mohou. Je paradoxní, že právě často Disneyho grotesky z té doby k smíchu nejsou. Kdo viděl Diktátora od Chaplina, ten ví, že mnohé momenty vtipné jsou, ale smát se jim nedá.
Co jsem chtěl vyjádřit a asi to nevyznělo, jak mělo, je to, že i v MLP jsou náznaky boje. Určitá míra násilí tam je a z příběhu vyplývá, že nějaký způsob válčení tam probíhal a taky probíhá. Sombra, Chrysalis, ti se rozhodnuli získat moc silou a byli silou odraženi. Nebyli to protivníci ála Luna nebo Discord, kteří byli zkonvertováni a jejichž důvodem k páchání nepravostí byly mindráky. Jsou to nepřátelé na život a na smrt. Jejich konec znamená svobodu, jejich vítězství zotročení všech.

No, s těmi letadly máš asi pravdu, pokud tedy pomineme stroje od Pinkie Pie anebo jméno Spitfire (ve volném překladu chrlič ohně jako název pro letadlo. Neviděl jsem Spitfira v seriálu plivat oheň, takže předpokládám, že jde o odkaz na rychlost onoho letadla, ale třeba se jen jeho rodiče sekli a mysleli si, že budou mít draka).
No a co se týká publikace na internetu. Osobně si desetkrát přečtu šrot, než abych nenašel klenot kvůli tomu, že je v šuplíku. Naznačoval jsem, že na tom může zapracovat a zlepšovat se (popřípadě to přepsat). Ty jsi ho nepřímo vyzval ke smazání vlákna. Samozřejmě, že mé egoistické pohnutky mě nutí k tomu, abych můj přístup považoval za víc pozitivní. To, jak budeš hodnotit svůj přístup, je už jenom na tobě.
Nerad bych tu zabíhal do OT, ale dejme tomu.

Nepopírám, že jsou v seriálu náznaky boje.

Dále bych chtěl vyzdvihnout větu od Aidrien a to přímo v tomto příspěvku - Některé věci se kombinovat nedají a pokud ano, tak velice špatně.

Druhá světová válka a poníci patří do této kategorie.

Já jsem ho nevyzval, aby téma zrušil. Možná to tak vypadá, protože mám čerstvě frčky, ale tohle bych napsal i kdybych je neměl. Téma pro psaní si může založit každý, ale to ještě neznamená, že z něj budou všichni nadšení.

Toto bych nenazval ani klenotem ani šrotem. Nazval bych to pokusem. Já taky začínal takhle, ale psal jsem tak jen pro dva tři kamarády a pro to, abych se zlepšoval. Učil jsem se. Pravda, z chování Dana soudím, že nebude jeden z těch namyšlených rádoby bestsellerových autorů, co si myslí, že když napíšou brak, že to někdo bude číst. prostě jen má rád Sturmovik a poníky a dostal ten nápad to zkombinovat.

Já i Aidri jsme se mu snažili pomoct, pravda, šel jsme na to trochu neotesaně, ale to ještě neznamená, že si myslím, že by neměl psát vůbec. To bys mi křivdil.

A už bych to tu moc nerozvíjel. Bylo by to jen zbytečné OT.
No pro příště se budu držet rad a budu to dělat lepší. Děkuji za rady a tak dále Rainbowlaugh

Tak příště místo krve tam bude kečup.
Stran: 1 2 3