Bronies.cz

Úplná verze: Rwakkovy rozhovory
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
A to ty rozhovory děláš s lidmi přes Skype nebo na jiném zařízení, nebo si spíše povídáte a ty to pak sepíšeš? Rainbowderp
V mém případě šlo o Skype chat. A Rwakk to tak pravděpodobně dělal i u ostatních Pinkiesmile

Přepisovat hlasový rozhovor by bylo šíleně nepraktické už z toho důvodu, že by Rwakk polovinu rozhovoru zapomněl, než by ho stihl sepsat.
Zdravím vás u nového rozhovoru. Tentokrát k němu svolil slovenský pisatel básní Music Pie. Tímto bych vám ho rád přiblížil a ukázal na to, kdo vlastně je.

Vítám tě u našeho rozhovoru. Prozradíš nám něco ke své přezdívce? Jak jsi k ní přišel?
Takže, najobľúbenejší poník je Pinkie preto pie a Music lebo mám veľmi rád hudbu.

A jak ses vlastně dostal k seriálu? Co tě uchvátilo na My Little Pony?
Zo začiatku som to bral ako seríal pre deti ktorý si nezasluhuje moju pozornosť...
Keď sestry začali kukať MLP na Barandove, občas som sa díval aj ja, nakoniec jedného dňa ked som bol sám doma pustil som si telku a na Barandove akurát dávali MLP a neprepol som kanál a díval sa až do konca....
Potom som sa s nimi občas díval s nimi na diely a veľmi sa mi zapáčial Pinkie a Twilight, celkovo príbehy a postavy že seriál má aj hlavu a pätu.... No a nakoniec som si stiahol cez bronies asi cca pred 2 rokmi prvú sériu a už to šlo.... ( prepáč za chyby ale píšem to rýchlo)

Za chyby se neomlouvej. Pinkiesmile A jak ses vlastně dostal k tvorbě zrovna na tohle téma?
No básne som dlho písal už predtým než som si založil vlákno. napríklad básne do školy. Alebo som mal niekedy strašnú chuť sobrať pero a písať a vetedy mi bolo jedno čo, až neskôr som zistil že sa mi páči vytvárať rými a verše. tak som začal písať. No a o mlp som začal písať aj z dôvodu že je to teraz asi moja najobľúbenejšia vec ktorou sa zaoberám aj preto lebo som bol zvedavý aký názor budú mať na moje básne iný ľudia ako učitelia, aleob rodičia.

O čem tak rád rýmuješ kromě poníků?
väčšinou o tom ako sa cítim alebo čo mi ide hlavou, sem tam texty do skupiny v ktorej spievam.

Texty do skupiny? Povíš nám o tom něco? Jsi zpěvák?
Takže ja a ďalší 3 kamoši zo ZUŠ sme sa dohodli založiť metalovú skupinu, v spev som neštudoval a pôvodne som mal hrať na basu ale nejako som sa dostal k spevu lebo som sa stále stažoval že nemáme speváka, tak raz spoluhráč doniesol mikrofón so slovami: na spievaj! viacerý ľudia vravia že hlas mám dobrý takže mi to zostalo. A čo sa týka skupiny, na štýle sme sa zhodli asi pred týždňom, lebo sme hrali všetko od popu po death metal takže asi tak, s názvom to ešte neni isté ale asi Menegroth alebo Cirith ungol čo sú prírodné prostredia z pána prsteňov.

Pána prstenů máš tedy jistě rád. Snažíš se svými básněmi něco říct, nebo jsou čistě spontánní? Povíš nám k nim něco?
Áno pána prsteňov poznám už od kedy si pamätám. no a básne väčšinou píšem hneď to čo ma napadne, niekedy mi v hlave skrsne nápad ale nechám ho tak týždeň uležať v hlave a píšem až potom.

Jsi jeden z mála slovensky píšících autorů na foru a k tomu píšeš básně. Jediný, kdo je Slovák a píše básně, je Schimy. Ten se ale zaměřuje spíše na narozeninová či sváteční přání. Nesetkal ses někdy s jazykovou bariérou? Nebo je čeština a slovenština tak podobná, že i pro Čecha dávají básně stejný smysl?
čeština mi preblém nerobí, rozumiem textu v pohode až na mesiace. No a či básne dávajú rovnaký zmysel aj pre čechov.... berem to tak že každý vidí v básňach to čo chce vidieť, ale keď na druhej strane neviem čo znamená niaké slovo, to je problém ...

Sleduješ nějak situaci v literární sekci? Jsi s někým z autorů v kontaktu?
Okrem teraz s tebou zatiaľ nie, ale páči sa mi napríklad tvoja tvorba, potom tuxík rád si prečítam veci Randaljayho, azualiny a aj zopár ostatných autorom, naposledy som teraz čítal ozzacek asi, včera...

Věřím, že jistě to jmenované potěší stejně jako mě. Na chvíli se vrátíme k tvé hudební kariéře. Myslíš si, že je možné skloubit třeba metal a seriál My Little Pony?
Hudobnej kariéreRainbowlaugh... noo je veľa broníkov čo skladajú metal L-train, whatever... atď... takže áno myslím že sa dá, v každom prípade na svojé vlákno som napísal že som tam dal text ktorý mal sa mal pôvoden byť v skladbe našej skupiny aleautor skladby na tému Nightmare moon vymyslel vlastný text, a je fajn len o mlp veľmi neni, spoluhráči nevedia že sa dívam na mlp ale myslím že niečo tušia keď chodím na stretia s tričkom na ktorom je twilight.

Může nějak nová sezóna ovlivnit literární tvorbu autorů na fóru?
season 5?, toto neviem, ale myslím že povedze( niečo absurdné ) z applejack stane alicorn môžem napísať báseň o tom ako sa mi páči jej roh...

No, myslel jsem spíše sezonu čtyři. Co považuješ za svůj největší úspěch a neúspěch?
aha... tak myslím že keď niekto píše priamo živote v equestrii tak aj trochu áno.
No a za svoj asi najväčši úspech myslím že považujem pád krištáľového kráľovstva a lunina ríša snov, neúspech, no asi tá o pinkie pie čo je vlaste najkratšia a ten text o nightmare moon.

Protože jsme již na konci rozhovoru, povíš nám něco o sobě? Své zájmy a koníčky? Co rád jíš a posloucháš? Jestli jsi zadaný či volný?
Mám rás umenie, najradšej hudbu, tu počúvam viacero žánrov, najviac: klasiku, soundtracky z niektorýcj filmov, heavy power, symfonický metal, symfonický black metal... Rád vymýšľam skladby, (toto bude dosť... crazy ale) chodím rád v daždi, pozerám sa na mesiac v splne, milujem lego. z jedla nápoj asi originál kofola . nie coca cola a hmmm jedlo rozoberať nebudem lebo toby bolo na dlho, ale dám že pizza. A som voľný, neviem ale nejak neriešim či s niekým chodím alebo nie, a aj tak mám na to ešte čas, a keby aj je to finančne náročné...

Vzkážeš nakonec něco svým fanouškům a čtenářům tohoto rozhovoru?
Veľká vďaka každému komu sa páči moja tvorba a ďakujem aj ziberlee starilng blue za ,,podporu"? a aj tebe za tvoj názor...

Tímto se s tebou loučím a přeji ti další zdar v tvé tvorbě a i aby vám ta skupina vyšla. Pinkiesmile
ďakujem Pinkiesmile a ahoj
Ano ano, speciálně já se těším, až bude z Applejack nejmacatější alicorn Rainbowlaugh.
[Obrázek: applejack2_by_bapity88-d74e6z4.jpg]
Dnešní rozhovor byl s jedním ze začínajících autorů poslední doby. Je jím ambiciozní a pesimistický DoktorPetr a více o něm vám přináším v tomto rozhovoru. Příjemné počtení přeji.

Vítám tě u tohoto rozhovoru. A jako vždycky si myslím, že by mohlo být zajímavé se dozvědět, co se skrývá za tvou přezdívkou. Jak jsi k ní přišel a proč ji máš?
Těší mě a jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit tvých rozhovorů. Moje přezdívka sahá až do chvil, kdy jsem začínal chodit do školy a to když jsem koukal na seriál "Byl jednou jeden člověk". To mě trošku začalo bavit a chvílemi jsem si hrál na doktora, ale v této přezdívce jsem se utvrdil před rokem, kdy jsme v jedné nejmenované hře stavěli nemocnici, a tak jsem si na ní vzpomněl. Ostatně k člověku mám jistý vztah.

A jak ses vlastně dostal k seriálu My Little Pony? Co tě k němu přivedlo?
K seriálu jsem se dostal asi jako většina lidí přes mého kamaráda a ten mi tuto stránku asi před rokem doporučil. Já se na ní podíval, a jelikož jsem o tom tady nic nevěděl, začal jsem se koukat na seriál na Youtube. A první, co jsem viděl, byly parodie a nakonec i seriál samotný. Takže za to částečně může kamarád a částečně internet, že mě to do dnes baví.

Proč jsi začal psát zrovna na tenhle seriál? Psal jsi i před tím?
Začal jsem psát až pro tento seriál, protože před tím jsem měl tak akorát dobrá vyprávění a jeden jiný kamarád mi doporučil, ať zkusím něco sepsat. Tak jsem to zkusil. Poníci přeci jen jsou jiní než lidé. Oni jsou odlišní. Je tu několik druhů, každý má jinou problematiku a to je na psaní dost zajímavé, když máte dostatek fantazie.

Jsi jeden z posledních autorů, co na fórum přibyli. Čím je tvá tvorba specifická? Můžeš literární sekci přinést něco nového, zajímavého?
Tak moje tvorba dle mého názoru není to nejoriginálnější, co jsem čekal, když jsem sem přišel poprvé, ale chci být zaměřen hlavně na smutné, pesimistické a špatně končicí povídky. Zajímavé je na tom to, že mi to až tak dobře nejde, jak jsem o tom snil na začátku. Moje tvorba je čistě na povídkách. Nepíši drabble ani básně - to po mě nechtějte. Lidem, co mě čtou (pokud se někdo takový najde) spíše bych chtěl nabídnout pohled na svět pesimisty. Vždy nám říkali, jak je svět růžový, jak všechno končí dobře a tak, ale pohádka nemusí vždy končit dobře. Ostatně My Little Pony je převážně seriál, kde převládá dobro nad zlem. Já to převracím. Ostatně dám vám přiklad "Doupě" - to je samo o sobě dost jinačí, než je seriál sám. Takže zajímavost akorát v tom, že můj pohled na svět je pesimistický a to vkládám do svých povídek. Zase aby to mělo hlavu a patu.
Nemyslíš si, že právě optimismus a naději hledají lidi v seriálu? Proč by tedy měli číst pesimisticky laděné povídky? Říkáš, že pesimismus je lepší volbou?
Je pravda, že lidé v seriálu hlavně hledají sebe a něco dobrého do svého vlastního života. Jenže, co by bylo dobro bez zla. Poloviční zlo. Mé pesimisticky laděné povídky hlavně končí špatně. To se na seriálu jen tak nevidí. Ale mé povídky vyzařují takovou beznadějí, smutkem, ale když bych se na to podíval z normálního, třeba realistického hlediska, tak si můžou ty osoby říci: "Já nejsem na tom takto špatně, mám něco na co se mohu obrátit." Ukazuji lidem, že když jsou smutný, vždy může být i hůře a tak není nutné být až tak smutný. To jsem asi špatně definoval, ale vidím v tom svou logiku. Zkrátka něco špatné je i pro něco dobré.

Proč odmítáš drabbly a básničky? Je v tom nějaký vyšší důvod nebo jen pro to, že jsou pro tebe těžké?
Začnu tím drabble. Pro mě je drabble takové krátké na má témata, přeci jen vejít se do nějakého omezení není pro mě moc svobodné a příjemné. Když se ale napíše povedený drabble, rád si přečtu, ale musí na to být správný děj. A básničky nejspíše proto, že nikdy mi to na rýmy a verše moc nešly a spíše než několik řádků, krásného slovního spojení, napíši několik stráněk konkrétněji a ve větší rozloze. Tím netvrdím, že drabble nebo báseň je špatná, jsou i tací, kterým to velice jde.

Sleduješ dění v literární sekci? Co si o ní myslíš?
Nikdy jsem nebyl takový velký čtenář, abych otevřel své obzory pro všechny autory, ale rozhodně mám osoby, které pravidelně sleduji a rád si od nich věci přečtu. Literární sekce je přeci jen pěkně rozlehlá a zde se najde snad každý žánr, který si usmyslíme. Jako kolektiv si myslím, že bychom spolupracovali skvěle, nebo aspoň dobře. Ale najde se tam i někdo kdo píše naprosté nesmysly. Jinak to by bylo k tvorbě členů a jinak obecnou tvorbu sleduji ještě častěji a rád se podívám na nové návrhy, challenge a další podobná vlákna, ale moc se k nim nepřidávám.

Proč ne? A co myslíš tím, že by mohli spolupracovat skvěle?
Tak já nikdy moc nebyl na zadávání od jiných osob, nikdy jsem neměl moc rád, když jsem musel plnit cizí zadání v úkolech. Tím se omlouvám, že to může znít trošku divně, ale radši vždy mám volnou ruku a jsem otevřen hlavně svým nápadům nezávisle na druhých. A tím, že by spisovatelé mohli spolupracovat skvěle; mě to přijde takové sehrané. Někdo píše humor (pozn. viď Rwakku) a někdo píše třeba drama a takto. Kdyby byl nápad na knížku (nejblíže tomu je Sborník), tak si myslím, že my bychom se dokázali domluvit a spolupracovat na jednom velkém projektu.
S tím humorem bych to u mě moc nepřeceňoval. Většina povídek není humorná. Zmiňoval jsi Sborník, četl jsi minulý ročník? Zapojuješ se do sestavování nového a čtenáře by určitě zajímalo, co si o minulém i tom, co připravujeme, myslíš.
Tak to je otázka na různé spekulace, takže to vezmeme postupně. Byla by podle mě urážka, kdybych nečetl aspoň něco. Přiznávám, celý Sborník jsem nečetl, za to tvrdím, že polovinu ano. Z různých stran přicházelo, že Sborník byl uspěchaný a nedodělaný a spousta dalších názorů, já i na to, jak byl Sborník připravován vloni, nemohu moc říct, ale práce lidí, co se na tom podíleli, byla neskutečná. Tím to myslím, že to bylo senzační. A když už jsi to zmínil, tak ano podílím se na novém Sborníku a očekávám ještě větší úspěch a rozlohu, než bylo minule. Místo pro víc spisovatelů a výtvarníků, ale i přes toto všechno chci, aby hlavní duch Sborníku byl zachován.
Říkal jsi, že někoho čteš, budeš je jmenovat?
Já bych je radši nezmiňoval, ale když už se ptáš, nemám problém. Nedávno jsem začal číst tvoje Draky, sice nejsem daleko, ale je to zajímavá četba, takže: 1. Rwakk 2. Aidrien - ale tu nečtu tak pravidelně, ale občas se na něco podívám, 3. RadlanJay a poslední 4. Tuxík - Ten má takové zajímavé, toho čtu nejvíce.

No, vaše tvorba je v některých bodech podobná. Myslíš, že nová sezóna ovlivní literární tvorbu českých autorů?
Jestli myslíš další sezónu nováčků a dalších tvůrců, tak podle mě ani moc ne. Vem si, že i já jsem přišel s tím, že moje tvorba bude horrorová a bude originální... Takže si myslím, že velká část nováčků, která se už rozhodne psát, bude spíše opakovat. Jen nízké procento dle mého by přineslo nový žánr, nebo formu psaní.

Myslel jsem sezonu seriálu, ale to nevadí. Co považuješ za svůj největší úspěch a neúspěch?
O promiň. Kdybych to bral pouze v tom, co jsem napsal, tak neúspěch byla moje první povídka - Koně spřežka, která není k dostání, ale pořád ji mám, a úspěch... K tomu jsem zde ještě nedospěl, ale pevně doufám, že to bude moje další připravovaná věc. Pokud obecně za život, tak největší úspěch, že jsem se stal gramotným, to mi otevřelo hromadu pohledů na svět a možnosti a neúspěch v životě na tohle bych řekl rád něco hodně pesimistického, ale spíše neúspěch. Asi moje současná třída, nemohu říct, že všichni, ale jeden z neúspěchů pro mě byl, že jsem se tam dostal.

Už budeme tento rozhovor zakončovat a tak se ptám na mou nejoblíbenější otázku. Co máš rád? Co děláš za koníčky, co rád jíš a posloucháš? Jsi zadaný či volný?
To je spíše série otázek, na které odpovím svým klasickým pesimismem. Mám rád klid, když nejsem na rušných místech, kdy mohu v klidu přemýšlet, rád také poslouchám sám sebe. Mám rád ještě vláčky, svou milovanou kytaru, zase, co nemám rád, je hromada věcí. Koníčky. Já jsem člověk, který pořád nenašel něco, co by ho kromě vlaků a kytary bavilo. Ostatně moje koníčky jsou ty vláčky a kytara, a ještě mě dost baví neurologie, kterou si občas pročítám. Rád jím DOBŘE připravenou koprovku (s knedlíkem) nebo rajskou omáčku (s těstovinami) a nejvíce mám rád skupinu Kabát. Ze zahraničí je to Skillet. A jsem volný svým způsobem.

Vzkážeš něco svým fanouškům a čtenářům tohoto rozhovoru?
Ti, co to dočetli, až sem, tak mě asi museli začít nenávidět a fanoušci si to jdou teprve přečíst. Užijte si prázdniny, které já nesnáším (je horko). Jo a pěkný den přeji, zítřek bude horší! Pinkiecrazy

Pesimista každým coulem. Tímto se tedy s tebou loučím a přeji trochu více optimismu do života.
Děkuji, hodím ho do skladu mezi ty ostatní.
Podobné období už mám za sebou a jsem poměrně ráda, že jsem se ho zbavila. Pevně doufám, že z toho pesimismu jednoho dne tzv. vyrosteš, protože kazit si život něčím takový je trochu škoda. Jde jen o to najít si něco, pro co stojí za to si udržet hlavu jasnou a čistou.
Víš Aidrien, můj život má smysl jen díky pesimismu. Já mám pro co žít a mám svou životní filozofii, ale ta se bez pesimismu neobejde. Když to tak řeknu; já se v tom vyžívám.
(19.07.2014, 21:45)Rwakk Napsal(a): [ -> ]Ale mé povídky vyzařují takovou beznadějí, smutkem, ale když bych se na to podíval z normálního, třeba realistického hlediska, tak si můžou ty osoby říci: "Já nejsem na tom takto špatně, mám něco na co se mohu obrátit."

Stavět příběhy na tomhle principu není dobrý nápad, důvod je jednoduchý: Pokud bych se chtěl cítit mizerně, pak mi k tomu postačí přečíst si zprávy.

Žiješ pesimismem, což nebudu nijak zatracovat, ovšem je chyba bránit se proti poznávání nového. Odsuzuješ optimismus (ať už máš k tomu jakékoliv osobní důvody), ale tím, že se zbavíš jednoho pohledu na svět, akorát okrádáš sám sebe.

Chceš se soustředit na psaní horrorů a smutných příběhů. Jeden by řekl, že vést celé vyprávění v duchu melancholie bude ten nejlepší způsob, ale to je fatální mýlka! Chceš-li zasáhnout čtenáře, musíš vytvářet kontrasty.

Pokud například začneš psát příběh o nějaké osobě, která si užívá života, má milé přátele, super rodinu, je nejpopulárnější na škole - uděláš jí beztarostný, sladký, veselý život - potom náhlý zvrat bude mít na čtenáře hlubší dopad, než když tvůj příběh už od začátku ponese pečeť zoufalství.

Shrnu-li to: chceš-li se soustředit na depresivní příběhy, musíš přijmout fakt, že v životě existují i radosti.
Jestli mohu takovou rejpavou poznámku.

Myslím si, že kvalita rozhovorů jde dolů. Ne kvůli samotným otázkám, ale podle mě už zatím není z čeho čerpat.

Neříkám, že se neobjeví někdo, kdo by mohl být pro rozhovor zajímavý, spíš podle toho, co jsem se doslechl, tak děláš rozhovor s každým, kdo má v tématu pár set zobrazení a kolikrát už se jedná o lidi, kteří v té sekci rok nebyli.

Nech si to projít hlavou, jestli by nebylo lepší, ukončit rozhovory v nejlepším. Já si rozhovory užíval a nebyl jsem sám, ale už měli své výsluní a řekl bych, že už se jen vaří z vody.
Dost možné je, že už nejsou co byli ale už od počátku jsem chtěl vést rozhovor i s lidmi, co tam dlouho nebyli. Zvláště o jejich časech kdy tam byli.
Potom navíc chystám své přesměrování, kdy se chci zaměřit i na jiné stránky fóra než literární sekce. I když další rozhovor také něco ponese z literatury tak myslím, že je to jeden z přechodů k další etapě. Rozhovory se brzy přesunou z literárních autorů dále.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24