Bronies.cz

Úplná verze: Rwakkovy rozhovory
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Rozhovory uděláný live mají své kouzlo. Člověk je při nich takový přirozenější. Pinkiesmile
Zatím jeden z mých nejoblíbenějších rozhovorů.

+ poklona Neko za zapisování. Pinkiehappy
Tentokrát vám přináším rozhovor s naším básníkem Deetrem Spiritem. Jako opravdu jeden z mála autorů tohoto fóra se zaměřil na poezii. Proč a co si od toho slibuje se dozvíte v novém Rwakkově rozhovoru.
Povídky se zde pokoušel spatlat kde kdo, ale pokusil se někdy někdo sepsat smysluplnou poezii?



Vítám tě u tohoto rozhovoru. Předem můžu říct, že se ještě neznáme a o to mě více těší, že jsi svolil k tomuto rozhovoru. Co vlastně znamená Deeter Spirit? Co se skrývá za touto přezdívkou?
Díky za pozvání a jsem rád, že se mohu účastnit. K mojí přezdívce, Deeter nemá žádný význam, je to jméno, které mi vymyslel kamarád, když mě registroval do jedné hry a které jsem si potom upravil, asi na motivy mého oblíbeného zpěváka Dee Snidera. Spirit už ovšem význam má, vyjadřuje mého ducha, mou duši a můj respekt k životu.

Jak jsi se vlastně dostal k My little pony? Co tě přimělo začít psát na toto téma?
K MLP jsem se dostal náhodou. Dlouhou dobu jsem na internetu narážel na různé meme, obrázky a videa s MLP tématikou, vpomínám si například na videa z Gmodu. Jednoho večera na podzim 2012 jsem se nudil a tak jsem se rozhodl zjistit proč je MLP tak populární, tak jsem si pustil první sérii. V ten den jsem udělal tu nejlepší a nejhorší věc svého života. Nejlepší: pustil jsem si skvělý seriál, který mě baví a díky kterému jsem se seznámil s fandomem a skvělýma lidma. Nejhorší: pustil jsem si ji s českým dabingem. Rainbowlaugh Když jsem se poté seznámil s fandomem tak mě fascinovaly jeho výtvory v oblasti obrázků, videí, povídek a písniček.
Dostal jsem chuť taky něco vytvořit, a jelikož neumím kreslit, nebo na něco hrát, rozhodl jsem se pro psaní.

Proč zrovna poezie? Co tě k ní táhne? Nebo jsi zkoušel i nějakou prózu?
K poezii mám vytvořené pouto. Na prvním stupni základní školy jsem se pravidelně účastnil recitačních soutěžích, naposledy jsem se účastnil nedávno u mě na střední škole a se svojí básní "Luna, princezna noci" jsem vyhrál 2.místo. Na recitování mám cit a hlas. Již kdysi jsem vytvořil nějaké rýmované práce, ale pak jsem se od toho odcizil, až teprve díky poníkům jsem to začal znovu rozvíjet. Opravdu mám poezii rád. Prózu o poníkách jsem napsal jen jednu a krátkou. Byla pro Crystal Empire Challenge se zadáním 200 slov, závěrečná věta a téma Crystal Empire, tak jsem napsal krátký příběh o mých dvou nejoblíbenějších postavách Cadence a Shining Armorovi. Příběh jsem nazval "Jak plynul čas".

Vyhrál jsi ve škole? To je úžasné. Máš v plánu i v budoucnu soutěžit pomocí pony tvorby? Nebo se zapojovat do případných soutěží přímo na fóru?
Díky a rozhodně chci soutěžit dál, možná i s pony tvorbou to se uvidí. Crystal Empire Challenge mě zaujmul hlavně svým tématem, a jelikož nejsem moc na dlouhé psaní (výjimka tenhle rozhovor Rainbowlaugh) a chtěl jsem napsat něco na rozveselení tak jsem se rád zapojil. Možná jestli mě další soutěže či challenge zaujmou tak se rád zapojím.

Sleduješ situaci v literární sekci? Co si o ní myslíš?
Kdysi jsem se tam rád do sekce kouknul a něco i přečetl, jedna z nejlepších povídek, co jsem četl, je od Rivela Arosise "Až navěky", ta povídka mě chytla u srdce. Bohužel jsem ale s povídkama měl špatné zkušenosti, a proto se teď radši literární brony tvorbě (ať už české nebo zahraniční) vyhýbám.

To je trochu smutné, stejně se ale zeptám. Jsi v kontaktu s někým z jiných literárních autorů?
To bohužel ne, ale například na velkém brněnském brony sraze v srpnu jsem se potkal s Froldou a dobře jsem se s ním pobavil.

Myslíš si, že nová sezona přiláká nové autory a čtenáře?
Nová série určitě dodá autorům náměty na jejich nové povídky. A doufám, že i mně načerpá nápady na nové básně.

Co tě přimělo začít nesledovat literární tvorbu bronies? Co ti zkazilo pohled na ni?
Jak už jsem zmínil, moje oblíbené postavy jsou Cadence a Shining Armor. Mám tyhle dvě postavy a jejich vztah opravdu moc rád, například na fóru jsem založil Cadence Fanklub sekci, na faceboku jsem se stal adminem jedné stránky s motivem Cadence a v mojí tvorbě se také vyskytují: Uvězněná, Zimní láska, Sluníčko, sluníčko a Cadence, princezna lásky. Poté, co končila třetí série, jsem začal vyhledávat povídky, kde tito dva vystupují. Bohužel jsem našel povídky, ve kterých figurovala nevěra, zesměšnění, incest, potrat a smrt. V mnoha případech jsem nečekal, co se v povídkách stane např. kvůli tomu, že byly v angličtině, nebo neměly žádný popis, a proto jsem narážel na tato nepříjemná překvapení. Po čase se mi podařilo na většinu těchto námětu přestat myslet, ale bohužel jeden motiv nedokážu dostat z hlavy. Motiv, že Shining byl Cadence nevěrný s Chrysalis v době, když byl pod jejím kouzlem a ona měla na sobě podobu Cadence. Na tento motiv bohužel narážím i na obrázcích a komixech a opravdu je mi z něho nepříjemno.

Zajímavé, co dokáže s člověkem udělat něco, co se mu nelíbí. Co považuješ za svůj největší úspěch a co za neúspěch?
Jako jenom v literární tvorbě?

Pokud to tak chápeš. Ptal jsem se na tvůj největší úspěch a neúspěch. Nemusí to být přímo literární tvorba, pokud chceš.
V literární sekci beru za úspěch se svých básní například "Lunu, princeznu noci", "Octaviin recitát" a "Zimní lásku". Dále například moji účast na aukci na velkém brněnském sraze, kde jsem uplatnil svůj silný hlas a moje adminství Cadence Fanklubu na fóru a na facebooku. Jinak nějaké neúspěchy mám, ale nějaký velký mě zrovna nenapadá.

Náš rozhovor se blíží ke konci, a tak bych se rád zeptal – povíš nám něco o sobě? Své zájmy, koníčky, oblíbenou hudbu a jídlo, jestli jsi zadaný či nikoli?
Tak mám rád komediální seriály (např. Teorii velkého třesku a Jak jsem poznal vaši matku), FPS počítačové hry a jsem sběratelem gramofonových desek mých oblíbených kapel. Mám hlavně rád rockovou a metalovou muziku, poslouchám ale hlavně to co se mi líbí (Twisted Sister, Segment, Kiss, Elán, Lordi, Nightwish, Deals Death, Dethklok, Vixen, The Birthday Massacre, Tři Sestry, The Beatles, Your Favorite Martian, Bronyfied, Wooden Toaster, Living Tombstone atd.). Z jídel mám hlavně rád zapečené špagety, kuřecí maso a buráky. A zatím nezadaný.

Tímto náš rozhovor končí. Vzkážeš něco svým fanouškům?
Hele, já nejsem nějaká hvězda, já nemám fanoušky. Pokud se ale někomu mé básně líbí, tak za to děkuji a taky za vaše názory a hodnocení. Také chci poděkovat všem těm broníkům a pegasestrám, se kterýma se přátelím, za to, že to jsou ti nejlepší přátelé, jaké si mohu přát, a dalším vzkazuju, že se moc těším, až se s nima setkám osobně.

Děkuji ti za rozhovor a příjemné chvíle při něm strávené.
Nemáš zač a zatím ahoj.
(23.12.2013, 20:05)Rwakk Napsal(a): [ -> ]Povídky spatlá každý, ale dokáže každý napsat i smysluplnou poezii?

Toto je převelice nešťastný úvod a dokáže odradit čtenáře, který s tímto tvrzením nesouhlasí, od přečtení celého rozhovoru. Ano, povídku spatlá každý - spatlá! Ale dokáže každý napsat smysluplný příběh? (promiň za útočnost, ale přesně k tomuhle mě toto tvrzení vyprovokovalo)
Taky si myslím. Kdyby uměl povídku splácat každý tak básně nepíšu Rainbowlaugh
To víš že to bylo schválně. Jsem rád že si se ozval. Vidím, že to mělo účinek, co jsem si přál. Autoři se ohradili.
Přesto ať se ti to líbí nebo ne. Povídky v literární sekci patlalo opravdu hodně špatných autorů ale žádný z nich se nepokusil ani o tu špatnou poezii. Všichni, úspěšní i neúspěšní, se zaměřili na prózu, protože podle hodně lidí je poezie nudná a zbytečná. Kdyby se objevilo aspoň několik dalších básníků co by to spackalo, tak rozhodně napíšu jiný úvod.
Rozhodně mě nepřesvědčíš že se o poezii jen tak někdo pokoušel.
A mají v jistém, smyslu pravdu. Protože podle mého názoru, napsat dobrou poezii je mnohem těžší než povídku.

Protože se ozval sám Deeter, tak ten vrch poupravím. Nicméně to můj názor nemění.
Někdo se do poezie nehrne, protože na ni nemá vlohy a nebaví ho. Já bych básničku napsat dokázal, ale neměla by žádný smysl a vypadala by, jako když pejsek s kočičkou vaří dort.

Naopak si myslím, že mám vlohy pro povídky, proto se jim věnuji.

(23.12.2013, 21:05)Rwakk Napsal(a): [ -> ]Protože podle mého názoru, napsat dobrou poezii je mnohem těžší než povídku.

Já jsem názoru odlišného. Neříkám, že je lehké napsat báseň, není. Stejně tak ale není lehké napsat dobrou povídku. Každá věc má svá pravidla a svou náročnost. Je to, jako kdybyste se hádali, že porazit strom je těžší než naložit třicet koleček pískem.

Na druhou stranu chápu, že se to může zdát obtížné, neboť každý shledá obtížným to, co neumí.
OT:
Poezii jsem kdysi začínal. Nedělá mi problém jestli si myslíš Froldo. A nebylo to jak si kočička pekla dort s pejskem. Já tu poezii vydával i ve školním časopise.
Poezie není lehká. Dle mě je těžší než povídky. I když máš pravdu že záleží na jedinci. Je to jen můj názor.
Rwakkovy rozhovory jsou celé o mém pohledu. Snažím se být objektivní ale svého pohledu se nezbavím i kdybych chtěl
OT

Školní časopis není kritérium, ale respektuji tvůj názor
OT:
Obtížnost poesie dosti závisí na typu veršu. Ve chvíli, kdy si zvolíš volný verš, máš většinu práce hotovou. Sám jsem prezentoval dvě básně, které jsem zkonstruoval na základě určité myšlenky. Mohu říci, že napsat báseň je o dost jednodušší, než dát dohromady prózu.

Btw, dle mě by rozhovory měly být raženy neutrálně. Je pěkné, že máš svůj vlastní názor, ale rozhodně bych ho nepodstrkával čtenáři (od toho má být pak diskuze). Je dobré, když se ho pokusíš nějak přilákat k přečtení rozhovoru, ale názor by si měl na autora udělat svůj.
Případné další nesouhlasy s tím co jsem napsal mi posílejte PM nebo založte příhodné vlákno, kde se budou řešit. Toto vlákno má sloužit k referenci autorů a ne k tomu debatovat, zda je těžší poezie nebo próza.
Děkuji.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24