Bronies.cz

Úplná verze: Můj příběh s obrázky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
[Obrázek: CwyvBD3.gif]

Ahoj, už nějakou dobu tady píšu komentáře, ale ještě jsem nic neřekl o tom, kdo jsem, odkud jsem přišel a co tu dělám.
Poníky jsem začal sledovat před dvěma lety a už od počátku mě začali podněcovat k tvorbě (vektory, sošky, obrázky).

Vždy jsem se chtěl naučit kreslit, jenže chyběl počáteční impulz, bez kterého bych vydržel možná pár dní, případně nezačal vůbec. To se změnilo s MLP. Kreslení nepřišlo hned, nejdříve jsem začal s vektory – vyscreenoval jsem si scénu z 1080p verze a v Inkscape okopíroval poníka. Vytvořil jsem asi 60 vektorů, od jednoduchých po složité, jenže to mě přestalo bavit, jakmile člověk pochopí základy a získá rychlost, už v tom nic víc není.

[Obrázek: 0oS4mlT.jpg]

Přešel jsem k soškám, koupil si Super sculpey, akrylové barvy, drát na armaturu a dal se do toho. Tohle mě moc nechytlo, prvotní nezdary v technice, neznalost anatomie a struktury, akrylové barvy jsem viděl poprvé v životě.. prostě jsem ztratil zájem a doteď mám doma poníky, kteří nejsou dokončení, což se asi nezmění.

[Obrázek: cuBcUMc.jpg]

Po soškách jsem se chtěl vrátit k vektorům, protože to byla tehdy jediná věc, kterou jsem uměl a byl si v ní jistý. Jenže jsem nechtěl kopírovat pózy ze seriálu, to už mi přišlo laciné. Jediná možnost byla naučit se kreslit poníky, abych mohl tvořit vlastní pózy. A nedlouho poté jsem objevil KP-ShadowSquirrel, který kreslí poníky na profesionální úrovni. Nejvíc mě zaujaly jeho skici a videa, jak kreslí poníky. Zkoušel jsem replikovat jeho tvorbu, používat konstrukční čáry.. pořád to vypadalo příšerně, ani nebylo poznat, že to je poník.

Pro povzbuzení pár mých prvních kreseb neměl jsem ponětí o ničem:
[Obrázek: PsoFhUT.jpg]

Nevzdal jsem se a postupně poznával další lidi, kteří kreslili poníky a od každého si vzal něco. Kreslil jsem denně několik hodin, takže po čase jsem měl základní představu, co a jak dál.
Naučil jsem se pár důležitých věcí – nikdy neztrácet čas s jedním obrázkem, zapomenout na barvy (proč plýtvat časem vybarvováním špatné kresby?), kreslit pravidelně a vytvořit si z toho zvyk, ale hlavně u každé kresby přemýšlet a snažit se v hlavě vizualizovat, co se chystám nakreslit.

Celou dobu jsem používal tužku a papír, sledoval tutoriály na youtube (perspektiva, struktura, speedpainting, kresby) a pohrával si s myšlenkou, že si koupím grafický tablet. Neměl jsem žádnou potuchu ohledně tabletů, koupil jsem první, který jsem objevil – grafický tablet značky Trust. Nešlo mi to s ním, snažil jsem se, ale papír byl pořád daleko komfortnější a jednodušší. Trénoval jsem každý den, až se jednoho dne tablet rozbil, přesněji pero, hodil jsem tablet do skříně a vrátil se k tužce a papíru.

[Obrázek: c09WZeD.png]
[Obrázek: 7iAZrNC.jpg]

V té době jsem začal sledovat kdejaký art kanál, nejvíce mě zaujal Sycra Yasin, měl spoustu inspirativních videí, návodů a já si uvědomil, že čistě kreslením poníků se moc dál neposunu. Začal jsem s kdečím, jenže poníci pořád byli moje priorita. Začal jsem uvažovat o dalším grafickém tabletu, tentokrát jsem přesně věděl, jaký si koupím – Cintiq 13HD. S nákupem Cintiqu jsem se odhodlal využívat i barvy. Zkoušel jsem cell-shading, painting, s ničím jsem nebyl spokojen, přišla frustrace a opět jsem se odvrátil od barev.

[Obrázek: swsJwZC.jpg]
Jedna z prvních věcí na novém tabletu, kreslení na něm jsem si velmi oblíbil, avšak výsledky pořád nestály za nic...

Pořád jsem kreslil, zapracoval na ponících, poznával nové věci a postupně budoval sbírku inspirativních obrázků na počítači (zatím přes pět tisíc, co se mi líbí, to si uložím do příslušné složky). Vrátil jsem se zpět k barvám a tabletu a zkusil nový styl – kombinace několika aspektů, které se mi na ostatních obrázcích líbily.

[Obrázek: QAH57FJ.jpg]

[Obrázek: zqeWyFc.jpg]

Po asi dvou týdnech jsem opět přestat kvůli silným nedostatkům v pochopení struktury, anatomie a póz. Vypracoval jsem několik digitálních archů s poníky, čistě konstrukce a poté na nové vrstvě vyčištěn.

[Obrázek: OXOtRHL.jpg]
[Obrázek: A1eW91V.jpg]
[Obrázek: pTQP64L.jpg]

Nyní sleduji na Twitchi P00se2, naučil jsem se od něj spoustu věcí ohledně struktury, vždy jsem se snažil využívat organické křivky místo krátkých přesných rovných čar. Kreslící plocha má pouze dvě fyzické souřadnice X,Y,  jenže je potřeba přidat třetí - Z, jako v reálném světě. V tom je největší problém. S tímhle pokračuji do současnosti, najdu největší problém a snažím se ho vyřešit, pořád kreslím několik hodin denně, po ponících jsem se zaměřil na figuru – struktura hlavy, kreslím podle referencí, najdu si obrázek a ten se snažím popsat geometrií a úhly mezi linkami. Tím vznikne iluze
3D formy, jenže jsem teprve na začátku, znám teorii, ale chybí mi několik tisíc hodin kreslení, což se časem doufám změní.

[Obrázek: qJGU5pL.jpg]

Čas od času tady rád napíšu pár myšlenek, spíš takový polonávod, všechno se budu snažit přizpůsobit na poníky, aby to našlo aspoň nějaké využití. Časem snad začnu i renderovat, zatím to jen tak oťukávám, jak je vidět.

TL;DR verze
MLP – začal jsem s vektory, přešel na sošky a pak na obrázky, kreslím denně několik hodin(vyjma několika kritických dní za poslední rok), používám Cintiq 13 HD a SAI pro digitál, propisku a jakýkoliv čistý papír, copic CIAO markery, multilinery a Derwent pastelky. Občas nahlédnu do pdf knih o kreslení, co mám – doporučuji knihy od Andrew Loomise, vlastním výtisky How to draw a How to render od Scott Robertsona a jeden díl publikace Digitální malířské techniky. Rád pomáhám lidem, protože vím, jak těžké kreslení může být, zvláště pro samouky.

[Obrázek: g3aHwPD.jpg]
Doufám, že za rok toho bude daleko víc.

Klidně kritizujte, každý názor uvítám, přečtu si ho a odpovím, pokud bude obsahovat dotazy.
Znám základy, snažím se zlepšit a cestou pomáhat ostatním (alespoň co se MLP týče), klidně s mými metodami nesouhlaste, je možné, že i já časem změním názor na techniky/znalosti, které mám, jestliže objevím lepší/pokročím dál, to je přirozený proces. Já se učil sám a často se dostal do slepé uličky, frustrovaný, nenáviděl jsem kreslení, chtěl jsem s tím seknout, ale vůle zlepšit se mě hnala dál. Tehdy jsem se naučil, že zdravá míra frustrace je potřebná, jinak člověk nepostupuje kupředu, což je alespoň pro mě důležité.

Když se na to teď dívám zpětně... nejsem rád, že jsem tohle téma založil, ale pokud to pomůže alespoň jednomu člověku, tak toho nelituji.

[Obrázek: r0joXco.jpg]

[Obrázek: q9FPCj1.jpg]

Děkuji za přečtení, mějte se fajn!
Bohužel ti nemůžu poskytnout kritiku, páč bych ti stejně moc neporadil
Za to chci říct, že kreslíš sakra dobře. Jen tak dále! Pinkiehappy
Wau, tak tohle je teda "awesome". Twilightsmile
Skus stínovat světlejšími barvami. Stínuj pouze v jednom směru, a méně.
Třeba na tom obrázku z pláže nejde jednoznačně říct, odkud vychází světlo. Rarity má stín pod břichem a zároveň pod hlavou, Pinkie na obou stranách noh, Applejack má nasvícenou levou stranu, její ocas je ale spíše nasvícený zprava. Taky je dost matoucí, že jsou na zemi náhodně pohozené tmavé fleky.
Tady je jeden zajímavý návod na míchání barev v SAI
http://i.imgur.com/UU5SW9D.jpg

Hodně štěstí s další tvorbou.
Tak to já naopak rád jsem, že jsi tohle téma založil; že sis našel čas to všechno sepsat a podělit se o své začátky.

Myslím, že takového ShadowSquirrela už jsi překonal (nebo alespoň mně se tvůj osobitý styl líbí výrazně více než ten jeho). Obdivovat musím nejen výsledky, kterých jsi dosáhl, ale především odhodlání, s jakým jsi do toho šel, a vytrvalost, kterou jsi na své cestě projevil. Kreslit několik hodin denně je práce, kterou si kromě profíků dokáže představit asi málokdo (snad teď někomu ze čtenářů nekřivdím). V tomto směru jsi inspirací nám všem.

Současně jsi zářným příkladem toho, jak jeden pestrobarevný seriál (a komunita jeho fanoušků) dokáže v člověku budit kreativní pohnutky a motivovat ho si za svým koníčkem jít. To je hlavní důvod, proč mám MLP a bronies tak rád.

Chápu, že na své výtvory zatím povětšinou pohlížíš jen jako na "trénink", ale ani tak by podle mě nebylo na škodu si založit účet na DeviantArtu nebo na nějaké podobné galerii. Na EqD by ti pro některé tvé novější kousky utrhli ruce. Ajsmug

Vytrvávej dál, budu se těšit na tvé další výtvory a příspěvky. Twilightsmile

PS. Doufám, že se někdy potkáme na nějakém tom festivalu či conu. Pinkiesmile
Ahoj, díky, obrázek pláže, jo, chyb je tam dost.

Díky za návod, určitě se k této metodě stínování dostanu, zatím je vše zjemněný cell-shading přes multiply, používám to radši při vybarvování lineartu.
Tenhle obrázek se mi nelíbil hned od začátku, nedával jsem si dost záležet na projekci forem, perspektivě, tak jsem pak barvil a stínoval rychle.
Prostě nepřemýšlel a zapnul intuici, která je v současném stavu ještě chatrná.

Díky za kritiku, mám v plánu vytvořit podobnou scenérii, tvé rady aplikuji. Pinkiesmile

Aelipse: Díky! Jo, MLP mě posunulo od her k něčemu kreativnímu, za což jsem rád, no přiznám se - DA jsem používal a některé obrázky se na EQD dostaly, ale v současné době si radši kreslím pro sebe, alespoň se nemusím zabývat názory ostatních, ačkoliv ty konstruktivní si vždy rád vyslechnu.

Dát to tady nebylo těžké v přípravě, text je za pár minut, obrázky taky, prostě jít s kůží na trh, když vím, že ještě není připravena, to není dobrý pocit.

No, Con... nevím, na žádném jsem nebyl a nemám to v brzké době v plánu, bohužel.
[Obrázek: giphy.gif]

Tak tohle je perfektní.


Tady je opravdu cítit chuť na sobě makat !  Mlp akorát otevřelo tu zamčenou truhličku kreativity ! Ten vývoj je krásně zdokumentovaný a já sem hrozně rád že ses o něj s námi podělil.

Ona ta frustrace je velmi nutná k tvorbě. Pokud je člověk příliš spokojený  akorát uvadne touha překonat ty snahy.
TO co děláš to je pro tebe jen to nejlepší Twilightsmile .
Určitě bych ale nezanevřel na výrobu mlp sošek.  Chce to jen  prohledat internetové vody či pozeptat se tady co a jak.
Náhodou si myslím že tvoje sošky tak hrozné nejsou.
Práce s vytvořením jediného kusu je obrovská, a ne každý to dokáže. A ty si jich hodně dokončil ! to je obrovské plus.
Navíc nešetříš na materiálu k tvorbě což je taktéž velké plus.

Já se hrozně těším na tvoji další tvorbu a budu tě určitě dál sledovat.
Ps : můžeš si založit Da, Tumblr a zde svoji tvorbu postovat ! Dostane se ti určitě skvělého ohlasu.

Twilightsmile
[Obrázek: giphy.gif]

ps: závidím ti ty copicy.
Díky za takový pěkný komentář, Baterko!

No, sošky bych si rád vyzkoušel opět, ale zatím je kreslení priorita, předtím jsem neměl tušení o ničem, to by teď bylo trochu jiné, takže bych upustil od nudných póz a přidal dynamičnost. Na kreslení a modelování je dobré, že velká část toho, co se v jednom naučíš, se dá aplikovat v tom druhém - aspoň myslím, to se uvidí... Jedna soška, co si pamatuju, vyšla asi na 10 hodin? Jo, tak nějak.

Copicy jsou fajn, ale zatím s nimi moc neumím, to přijde časem, ale stejně mám nejradši propisku, nemusí se strouhat a nemůžeš gumovat, na procvičování ideální.

btw. ty gify, love em! Rainbowlaugh
Nevím proč, ale ty obrázky se mi nezobrazují Rainbowhuh
Jo, dropbox má limit na počet zobrazení, ani jsem nečekal, že to uvidí tolik lidí. Hodil jsem to jinam. Pinkiesmile Díky za upozornění!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20