Bronies.cz

Úplná verze: Broníci zahradničí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
No vidíš, taky se mi od včera v hrnci louhují pampelišky (prostě jsi mě vyhecoval k dalšímu pokusu  Rainbowlaugh ). Mám jich tam ale jen kolem 200ks (více žel už nebylo), takže to bude takový menší pokus. Udivuje mě, jak málo toho cukru tam vy dáváte  Rainbowderp . Taky tedy zkusím nedržet se striktně receptury a přidávat cukr s Mírou  Twilightsmile . 

Včera jsem pročesávala net hledajíce, co všechno ze zdejších zahrádkových "plevelů" se dá zužitkovat v kuchyni . Asi zkusím med i ze sedmikrásek, bezinky a lípy (až pokvetou).  Pinkiehappy
Máme tu taky hrozně moc popence (taková tmavší hluchavka s fialovými květy) a prý je to super koření do omáček a polévek (chuť je prý někde mezi šalvějí a bazalkou). Taky možná zkusím zužitkovat ptačinec do nějakého salátku či polévky. A pampelišky jsou zřejmě superkytky  Rainbowlaugh  . Kromě květů se prý dají upotřebit bílé části listových růžic (podobné chřestu), mladé listy do salátů (v květnu začínají hořknout, což se ale dá zmírnit louhováním ve slané vodě) a kořeny (upražené a namleté nahrazují kafe). A výborná je taky kopřiva. Zkusím z ní udělat špenát  Twilightsmile

Musím znovu oběhnout zahradu a prozkoumat, co nám to tu vlastně všechno bují  Ajsmug
EresielRanwa - tak pampeliskovym medem ste mi pripomeli film Adela jeste nevecerela a "vyborne domaci pampeliskove vino" Rainbowlaugh a jop, pampeliska je univerzalni rostlina, ale nejvetsi univerzalni rostlina je samozrejme konopi Pinkiesmile

[Obrázek: hemp_uses.gif]
My jsme sklidili zatím asi 800-900 ks, a zbytek jsme posekali (ale už rostou další, a v nejhorším sklidíme z obecní cesty, co jde hned vedle nás).

já cukr přidávám vždycky až při vaření (no, pokud se tomu tak dá říkat, on i ten název "med" je v tomto případě dost zavádějící), takže dokud je to hořké, tak citrón, a pak cukr dokud to není sladké.. u prvního pokusu jsme dali na 1.2 litru vody asi 3/4 cukru a pak to v ledničce ztvrdlo (nová lednička, spíš kryogenická laboratoř), a navíc sladit tím, to je o zdraví.. blbě se pak ještě navíc rozpouští (taková moc sladká chuť).

Ano, z pampelišek (hlavně těch mladších) se dá zužitkovat prakticky všechno. A nejsou jediné. Nedáno jsem zkoušel žvýkat trávu, co nám tady roste, taková ta silnější, co vzhledem připomíná pažitku nebo tenčí pórek. Kupodivu tak i chutná Pinkiesmile My jsme se zásobili starými kuchařkami po babičce a z dob totáče + nějaké ty souhrny na internetu, takže možností pro experimentování bude dost a dost. Šalvěj nám už také začala pěkně růst ve skleníku (jen se to s ní nesmí moc přehánět), navíc jsme zjistili, že jsme na skalce nevědomky celou dobu pěstovali něco jako kontryhel, levandule nebo šalvěj. Ještě musím počkat, až nám vyrostou ty zasazené a porovnáme to Pinkiesmile Taky nám vyrostlo něco, co po usušení vypadá jako šedé jehličí. Nevím, co to je (že by rozmarýn? takový půl metrový keř, listy dole a květy na dlouhých stoncích), ale když jsme to zapíchali do skleníku, tak po první várce Vaniše se slimáci už 2 měsíce neukázali (přitom většina z něj už je dávno pryč; třeba to ani nesouvisí).

UPDATE: tak prý to je snad levandule, to co jsme si napíchali do skleníku.. už dost řádně oschlá teda Pinkiesmile z minulého roku. Ale moc mi to tak nepřipadá.

Kopřiv tu zrovna moc nemáme (ale ty se vždycky v nejhorším dají sehnat u rybníka, kde jsou celé pláně).

Mimochodem, vlastní salát se s kupovaným nedá srovnávat. Ani nepotřebuje být nejdřív v nálevu. Ony i okurky, když jsme poprvé jedli vlastní, tak měly divnou chuť (člověk je zvyklý na ty sajraty z obchodu).

Díky tomu, že teď konečně svítí dost slunce, tak začalo všechno růst. Už nám roste další dávka petrželky, i okurek (ty přímo před očima, ráno mírně nazvedlá země, večer už stonek se 2 listy). A řekvičky verze 3.0 Pinkiesmile Snad už tentokrát v plné síle.

Konopí s naší legislativou je ruská ruleta bohužel Twilightoops
Tak včera se nám tou naší zemičkou prohnala pěkná čina s krupobitím  Twilightoops . Naštěstí jsou všechny naše výpěstky zatím v jen v několikacentimetrovém pidivzrůstu, takže škody žádné zaznamenány nejsou. Aspoň nám to tu trochu vyplavilo hraboše, kteří si drze začali budovat tunely naším záhonem s hrachem, fazolemi a mrkví  Twilightangry2 . 
Jen jsme zjistili, že nám docela zatéká do části příbytku, které jsou přistavěné za komunismu a zjevně ne úplně odborně  Applejackunsure Ale dokud jsou to jen mokré mapy na stropě a ne mokrý strop na podlaze, tak je to pohoda  Rainbowlaugh

Jak jste přestáli včerejší nečas vy ostatní?  Pinkiesmile
v Praze bylo sucho takze u nas to jen mirne zahradku zalilo co je super...nemusim to delat ja Rainbowlaugh
(24.05.2016, 13:24)EresielRanwa Napsal(a): [ -> ]Jak jste přestáli včerejší nečas vy ostatní?  Pinkiesmile

Dvě díry ve skleníku, zalátám až pojedu na víkend dom. Stromy přežily, jak jsou na tom květy se ještě ukáže. Angrešt, rybíz & spol. v pohodě.
U nás včera sucho jak trout Twilightoops Takže se zalévalo (pokračování z víkendu). Alespoň že dneska zrovna před chvílí trochu sprchlo.. ale hádám, že to na naplnění sudů stačit nebude. Skleník to na 99% přežil, ať už padalo cokoliv, alespoň teda slabšího než letecké pumy (jsem zrovna v práci, takže nevím) - je to 4 mm plné plexisklo. Podle mailů od naší paní účetní, která bydlí směrem za námi, snad u nás leje jako z konve doufejme..

Okrasným kytkám se snad nic nestane, jen asi přijdou o květy, a stromky zkontroluji večer.

Chtělo by to tak ještě 1 hodinu řádně pršet. Minimálně. Takhle se ti nahoře moc nepředvedli. Nenaplní ani 2 kubíky vody. Srábci. By mne zajímalo, co budou dělat, až jich budou mít připravených 6... Jen houšť a větší kapky. Už jsem otestoval životnost konstrukcí na mnoha vichřicích, poryvech a dešti, a kytičky se holt musí zocelit).

Nám naštěstí do domu neteče (ještě to tak Pinkiesmile ), jen asi před rokem a něco za mega silného plaváku netěsnil spoj u střechy přistavěné garáže. Nic co se nedalo spravit silikonem z vrchu a pěnou zespod (od té doby je pokoj).

Hraboši naštěstí zatím neutočí (nejspíš kvůli jílu), ale někdy si říkám, na co máme ty kočky, které se válí v trávě a kolem si cupitá myš (když je čapnete a hodíte k ní, koukají na vás stylem "vo co de?" Pinkiesmile ).


Jeden neví, co by si přál víc. Bez deště musím zalévat, a bez slunce zase skoro nic neroste (jo, sklizíme už nějaký ten čas saláty a kedlubny, ale úroda řekdviček je stále taková pochybná..)


UPDATE: kontrola provedena, nulové škody, i květy to přežily. Což ovšem znamená, že u nás zase maximálně prošel jen okraj bouřky. Letmý pohled na 400 l sudy, kde přibylo jen trochu, to potvrzuje. Alespoň že se zalilo a naplnilo jezírko. 'Ses teda moc nevytáh', Betmene Twilightoops
Kytičky chytly druhou múzu Pinkiesmile V úterý byly okurky sotva se 3 listy a včera vyrostly snad 2x tolik. Budou chtít asi konečně přesadit, jen co se uvolní místo.

Teda ředkvičky si stále staví hlavu. Ano, vím. Venku mimo skleník by rostly jako blázni, asi to je tím, že sklo (ani plexisklo) moc neprouští UV záření. Určitě tam někdy budou (i kdybych měl nakoupit vyřazené přepravky na maso a nasypat tam hlínu), ale chtěl jsem je pěstovat i v zimě.. no nic, to ještě dořeším.

Zatím pojídáme saláty (už jsme zaseli nové), bylinky a první kedlubny (těm zastínění nevadí, rostou si dole mezi rajčaty a bramborem). Uvidíme, jak budou reagovat květáky na tyto podmínky.

Brzy nám snad pokvetou růže a leknín, a očekáváme brzy jahody. Alespoň, že všechno roste (popravdě, u nás je úspěch, když to nechcípne). Příroda se probouzí, už delší dobu se nám tu líhnou vážky (už třetí rok po sobě). Po čmelácích zavítaly konečně i nějaké ty včely samotářky.

Fotky doplněny o situaci u mne v práci z okna a pohled na obecní ořešák hned u pošty, který na podzim asi sklidíme (co spadne do příkopu).

Btw, jsme se sem stěhovali jen proto, že tu měli levné parcely (300 tisíc za 9 arů), a pak teprve zjistili, že nejen že obec má prakticky plnou vybavenost (obchod je hned naproti přes ulici a autobusová zastávka hned za poštou) včetně autoservisu a železářství (důležité, když stavíte, mají i v sobotu), ale prakticky spoustu možností si "nakrást" jídlo (jablka, třešně).. Holt, největší svině mají největší štěstí Rainbowlaugh

[Obrázek: elfman2016.jpg]
Další série fotek na "chlubení" Pinkiesmile

Už kvete leknín (zatím teda jen 1 květ ze tří). Kromě jiných kytiček. O víkendu přišel další déšť a konečně jsem spokojený s naplněnými sudy. Růže zatím stále jen zavřená poupata (ale jsou jich desítky). Kaktus zatím také nekvete.

Co se týče úrody, je to trochu opožděná. Ve skleníku se dělají první rajčata, a konečně jsme dali ven kromě okurek i další keříky rajčat (teď už snad mrazy nepřijdou). Začínají červenat první jahody.

Ve skleníku se uvolnilo po kedblubnách a salátech místo, takže jsme tam přesadili okurky (porostou směrem ven, kde mají připravené pletivo na pnutí). Jednu okurku jsme dali na zkoušku ven do lavóru. A vedle zaseli dva řádky ředkviček (něco děláme špatně, ale zatím nevím co).

Pro zájemce systém zalévání s hnojením v jednom. Někdy je skutečně to nejlepší, co můžete s kytkama udělat, je na všechno se vys....! Ajsmug Na ukázku otevřená ČOVka, a na dalším obrázku někde je IBC kontejner 1000 litrů na "dozrávání" a zásobu, dole napouštěcí vanička.

Ničemu to neublíží. Dokonce ani nevadí potřísnění listů za slunce (pravda, přímo na sálát a další věci, co se rovnou jí, bych to nedával, ale ke kořenům rajčat nebo okurek to nevadí). Kromě biologického odpadu včetně myčky nádobí se tam pouští i obsah pračky, sprcha včetně šampónů, mýdlo, různá sava a čističe WC.

Smrdí to? Já ani nevím Pinkiesmile Zvyknete si.. a nebo nesmrdí (nemělo by). Možná jen občas.

[Obrázek: elfmanpfp.jpg]

P.S.: Nevíte prosím někdo, co je ten velký "keř" úplně na dolním obrázku třetí zleva, na pravé straně? Podle mne to teprve bude ještě kvést, ale otázka je, co s tím pak, zda sežrat nebo nic Rainbowlaugh
VODA: Tak ty plné sudy dost závidím, tady po těch kroupách před týdnem spadlo jen pár kapek, které se vsákly do střechy a v sudu nic  Raritycry

KVĚTINKY: Ty nás neustále překvapují, protože objevujeme stále nové a nové  Twilightsmile Odkvetly všude rozeseté měsíčnice, na kterých už se tvoří okrasné "penízky" a vládu přebraly všeliké barvy orlíčků (ty jsou taky všude možně...) a kosatců - z těch mám velikou radost, protože přes mé očekávání, že tu budou buď klasické fialové nebo žluté, se tu objevují barvy mnou ještě neviděné  Pinkiegasp Ale ani jiné květinky nám dělají radost  Twilightsmile To žluté jsem tedy zatím neidentifikovala  Twilightblush  Mimochodem ten "keř" na tvé dotazované fotce by mohl být zlatobýl (taky ho tu nejspíš máme - ta potvora roste všude)
[attachment=5303][attachment=5304][attachment=5305]

ÚRODA: No, my jsme začali hodně pozdě, takže nám vše teprve vyrůstá (hrách, fazole, ředkvičky). Tedy cibule a česnek už jsou jediní vzrostlí. A spousta rostlinek se jeví, že se jich nejspíš ani nedočkáme... (mrkev, kedlubny, petržel). Proti nám je sucho, písčitá půda, kočky a hraboši...
[attachment=5306]

BONUS: Objevil se u nás roj včel, který se nám ubytoval ve skříni s jističi... Včeličky jsou super, ale nesmí ohrožovat elektriku vyskratováním a znemožňovat přístup k jističům... Takže dedukujeme, že možná mužíček zkusí vyrobit úl a se vší přípravou a ochranou v podobě záclon a jiného obalu se pokusí najít královnu a roj přemístit. No, nebylo by špatné mít tu vlastí včelky, ale podle prohledávaných net.zdrojů je možná takový krok zakázaný, tak trochu zatím nevíme, co dál  Twilightoops A z druhé strany baráku si našli nějakou dírku v omítce a další včelky bydlí tam  Facehoof Asi změním naše provizorní pony příjmení z Berriových (máme tu hrozně moc bobulovin  Ajsmug  ) na Beeovi  Rainbowlaugh
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23