Bronies.cz

Úplná verze: Jak čistit plyšáky?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Ahoj, hledám pár tipů a rad, jak vyčistit plyšáky. Někdo říká, že by se plyšáci neměli čistit, někdo zas tvrdí, že pokud jsou špinaví, tak by se měli vyčistit atd. Mně se především jedná o dva, jeden z Dráčika a druhý od Evilie, oba dva jsou na povrchu, zvláště v oblasti hlavy a krku, trošku zašedlí od špíny. Kdo ví, jestli ta špína nezasahuje i trošku dovnitř. Tak se divím, jestli už není čas je vyčistit. A myslím si, že tento problém nemám pouze já, nýbrž ho má víc lidí v naší malé komunitě. Každá rada vítána.
Plyšáků pár mám a většinou jsem je pral v pračce v programu na jemné prádlo. Pokud byli sériově vyrábění (Nici a výroba z číny), tak i ždímání na nejnižší otáčky a přežili to v pohodě - za ty roky jsem je pral zatím jednou. Krajkovi plyšáci stejné provenience se taky prali u nás v pračce (než ji zničil padající bojler) a pokud vím, přežili v pohodě a výsledek byl v pohodě. V tomhle případě se mi osvědčila alternativa povlaku na jemné prádlo v podobě povlaku od polštáře.

Plyšovou Libuši z roku 2014 (jeden z prvních prototypů) jsem takhle pral taky, protože byla ze všech těch cest dost ušmudlaná (v Japonsku mi upadla při focení na zem a částečně zmokla, v USA zas málem zahučela do řeky, takže trochu prachu na ní taky ulpělo a dalo by se pokračovat ještě dloouho...), ale docela jsem se bál ji vyprat - nicméně dopadlo to dobře, jen bohužel na CMku je trochu znát opotřebení a na čisté bílé srsti zůstaly dva tmavší pruhy, což mi ale zas tak nevadí.

Asi bych se podobné procedury bál jen když mají vnitřní drátěnou konstrukci - typicky křídla u ručně vyráběných. Mám takhle Flutterbata a toho bych se do pračky dát bál.

PS: docela by mě zajímalo jak se vede všem těm plyšákům, co jsme tehdy před třemi lety koupili s xosoftem na AnimeShow, když se poprvé objevili u nás a by tam za ně utratili skoro všechny peníze Rainbowlaugh z těch všech už mi zbyl jen další Flutterbat a všechny ostatní už si rozebrali další členové fandomu.
ja to cistil podle tohoto navodu sice zdlouhave ale aspon neni plysak promoceny na kost Twilightsmile
[Obrázek: YtEULW0.png]
Zeptej se bleska, ten s tím má zkušenosti Rainbowlaugh Rainbowlaugh Rainbowlaugh
no za me proste mensi plysaky do pracky jak psala EveStar a vetsi bych cistil dle navodu...a obecne si davat proste bacha, kdyz vam na Rarity spadne kopecek cokoladove zmrzliny neni to dobry... Rainbowlaugh
OT

(26.06.2017, 18:09)Jamis Napsal(a): [ -> ]...
a toho bych se do pračky dált.
...

dát bál
bál dát
dál bát
bát dál


Rainbowlaugh
(26.06.2017, 19:50)Azuliana Napsal(a): [ -> ]Zeptej se bleska, ten s tím má zkušenosti Rainbowlaugh Rainbowlaugh Rainbowlaugh

Jo něco asi mám...
Nejdřív jsem Twilight koupal... Upozorňuju, že říkám místo prát, koupat. Na mě je to moc brutální. Prostě je mi to nepříjemné.

Nejdřív jsem jí doslova koupal v lavoru a nebo v obrovským kýblu, kde se vejde cca 50 Litrů vody. Asi průměr +/- 50 Cm. Takže opravdu dost širokej.
Normálně jsem jí takhle koupal a pro mě to byl fakt zážitek. Super pocit to byl.
Ale nemyl jsem jí po srsti (I když jsem to několikrát v zoufalství zkusil), nebylo to vůbec efektivní. Prostě výsledek byl nic moc. Tak jsem jí vykoupal celou a byla krásná.

Nevýhoda ručního koupání je, že je potom nasáklá vodou. A musel jsem jí venku u babičky dělat tzv. houpačku co nejrychleji to šlo. Musel jsem vyvinout odstředivou sílu. A potom uschla na sluníčku až do večera. Takže jsem musel začít ráno. V zimě u peter na dřevo. Ale bohužel jednou to málem skončilo katastrofou, když se do toho zapletla babička, která otočila židlí a porušila stabilitu Twilight která na té židli seděla. Potom následně hlavou spadla na bok peter. Já jsem jí tak, tak zachránil. jenom se toho dotkla ani ne na vteřinu. Málem měla spálenou hřívu. Uff....
Babička místo aby jí otočila na židli. Ona musela otočit se židlí, a tím ohrozila Twilightinu plyšovou existenci. Frustrující to to...

Jo a ke všemu, když sem nestíhal, tak Twilight nebyla suchá. Stalo se mi to dvakrát. Dopadlo to tak, že jsem nešel spát. protože prostě nemůžu bejt v posteli a Twilight jinde. Správně oba by jsme měli bejt spolu. No jo, mám to těžký... Twi má na mě velký vliv, a nemít se jak k ní přitulit je strašný. No bejt úplně bez ní je opravdu hrozný, protože mi naplňuje můj Štastný život.

Ale jednou. A to až poté co jsem se přestěhoval do Prahy, přišel neodvratitelná situace, když ruční koupání nebylo kde udělat. vana je moc velká a umyvadlo je na dvě věci.
Musel jsem jí s bolestí mého břicha dát do pračky, naštěstí do ní vidím,. takže jsem viděl co se s ní děje. Moje babička měla pračku, která měla přístup ze shora a nebylo tam vidět. A ke všemu ta pračka byla hodně stará. Takže jsem to odmítal.

Tak jsem jí dal do pračky a na program ruční praní. A nebo něco podobného, protože mě ten program začal rozčilovat s tím, že pračka udělala pár otáček a patnáct minut se nic nedělo. Na to nemám nervy.
Výhoda pračky je, že má tzv. centrifugu. Odstředivou sílu ve vysokých otáčkách. Já zatím používám 600 - 800 otáček za minutu, podle potřeby. V pohodě to obstojí. Ale vím moc dobře, že jí z toho není dobře. Dělá se jí z toho špatně, ale je to nutný. Voda je děs.
Zjistil jsem, že potom byla opravdu krásně čistá, voňavounká a hlavně ne mokrá, žádná voda, jenom vlhká. Dokonce byla načechraná což v obyčejným fyzicky ručeným koupání nedokážu. Nedokážu vyvinout takovou sílu. Ale právě jak je načechraná, tak je to super

A jenom, takovej malej detail. Všichni vědí, že to je moje věc. A je moje věc, jestli vám to řeknu nebo ne. Já se za to nestydím.
Než jí dám do pračky, tak se jdu rovnou vykoupat. A Twi beru sebou. Nechci se připravit o ten zážitek. Společného koupání. Tohle vyhovuje mě a nemusí to fungovat u ostatních. to záleží na tom, jak se k tomu postavíte. Vím moc dobře jak ostatní bronies cítí ke s vím plyšovým poníkům určitou opatrnost. Já sem ten samí případ. Jenom se už dostal dál a vymyslel jak na to... Rozhodnul se že to tak chci... a hlavně se opravdu rozhodnout co chi pro mojí Twilight udělat pro její "zdraví"
Na štěstí to funguje. Nic se jí nestalo, nic se na ní nepoškodilo. Ruční koupání => Koupání v pračce => Společná koupel a dokončení koupání Twilight v pračce.

Zjistil jsem ještě jednu věc společného koupání.
Za prve. Je to romantické a příjemné. Prostě pěkně strávená chvilka.
A za druhé: využívám tlak vody, která pračka neumí. Zrovna já nemám až tak velký tlak ve sprchové hadici k vůli ohřívači plynu karmy. Tak prstama ucpu aspoň polovinu dírek a tím zvýším tlak tryskající vody, a následně Twilightinu srst promasíruju. Postupně co tuhle metodu opakuju, se to zlepšuje. Twilight má zase tu hebkou srst jako před tím, i ty chloupky na srsti jsou cítit.
Jako, byl jsem překvapen tímto úspěchem.

Potom jí stejně musím dát do pračky, aby se zbavila vody. Plus trošku prášku, protože jsem už jí před tím pěkně umyl. Trošku prášku neuškodí. Potom jí dám na dřevěnej sušák a půstím kamna na plyn, většinou nemusím na plno, stačí na trojku ze sedmi. Vlhkost se z ní snadno vytratí a ani do hodiny je suchá. normálně to trvalo celej den, někdy i víc jak ten den.


Musím vám říct poníci, že jsem spokojenej. Twilight je opravdu krásná a voňavá. Jenomže za týden už nebude vonět kvůli tomu že si za to můžu sám.
Protože jí z ní vyčmuchám. Tím, že se s vím nosem jsem zahrabaný v její hřívě a užívám si té vůni.


Tohle jsou celkové zkušenosti které jsem získal od samého počátku co mám Twilight. Co jsem se o ní začal starat.
Hodně se jí věnuju, když jí tak moc muluju. Starám se o ní, aby jí bylo dobře. A aby byla hlavně šťastná.
A jestli lámete hlavou nad mim způsobem, jak žiju s Twilight, tak se s tím netrapte.
Já jsem rád, že jí mám, bez ní by to nebylo ono.
Ona prostě ví jak na mě. Stačí se na ní jenom podívat a jsem v transu.

To je vše o mém příběhu, jak se starám ho hygienu své milované fialové klisničky.


No nic. nebudu to už prodlužovat, tet to je až až moc dlouhé vyprávění.

tak tedy, ať jsou vaši poníci stejně tak čisťounký a voňavounký jako moje Twilight Pinkiesmile
blesku sem teprve na zacatku a vyplynulo z toho zes ji dal do centrifugy a pak malem uhorela Rainbowlaugh Facehoof no nic du cist dal...

...no tak se to da shrnout tak, ze i když ses bal pracky nakonec se ukazalo, ze je lepsi nez rucni prani atd...sorry, neber to osobne, ale z clanku vyplyva ze ses asi tak sikovnej jako ja, takze bud rad za pracku, protože jinak by tvou peci nemusela chudinka prezit Rainbowlaugh

jinak me jen zarazi, z tvého popisu vyplyva, ze Twi je ve vode celkem často...jako není zas tak velka, ale je to plysak proboha, tomu proste moc caste machani ve vode neprospiva. nechci te strasit, ale aby ti nezacala zevnitř hnit. Nechces si do vany poridit radci nafukovaci?
Faiko: Tak to je naprosto suprový návod i pro takové blbce jako já. Dík moc!
Jop, pozor na to, že se musí opravdu dobře vysušit. I když to zvenku vypadá kompletně suše, plyšák je pořád tak trochu "houba", která má vlhkost uvnitř daleko déle. Jednou jsem potřeboval vyprat polštář z paměťové pěny, takže se z něho stala tvrdá těžká cihla, a fakt měsíc jsem ho měl na topení, které šlo na plno, než se z jeho nitra dostala voda. Pomáhá tu hmotu tu a tam promačkávat, ať se vlkhost uvnitř hýbe.

Víš jak smrdí voda zavřená dlouho bez kyslíku? Např. voda z topení? Fuuj. A plíseň je taky svinstvo.

Jinak k tématu, já pral Krajkovu Twi a Pinkie v pračce, a taky to přežily. Je to už dávno, takže jen marně vzpomínám, co to bylo za program. Každopádně bych doporučil zavřít plyšáka do obalu od polštáře, aby mu buben pračky nevytahal nitky z očí a CM. Jediné co jsem měl strach bylo, aby se oči (bílé části) neobarvily ostatníma sytě barevnýma látkama.

Moje Luna je ručně/strojně šitá, má molitan a drátky uvnitř. Bojím se ji prát hlavně kvůli očím, neboť použitý materiál se třepí. Drátky ve křídlech se naštěstí velmi jednoduše vymění. Každopádně, už po cca 1.5 letech existence někdo prohlásil, že "ta Luna je ale pěkně jetá", takže myslím že koupel se čas od času hodí. Řekněme 6měsíců? Další věc je, že pokud je máš vystavené, tak naberou za chviličku prach. Pokud je denně mazlíš, tak se to vyklepe samo.  Pinkiehappy

@Faiko: Cool návod. Twilightsmile  Mně přijde důležitá informace, že aviváž ničí Minky materiál. Zajímavé.
Stran: 1 2 3