Bronies.cz

Úplná verze: Seran's Odd-posting
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Budu sem postupně přidávat všechny svoje šílené výtvory (ne že by jich bylo moc), konstruktivní kritika výtána.
Prosím aby jsi co nejdříve sem něco hodil, protože jinak tohle vlákno nemá smysl a zamknu ho.
Prvně něco napiš než si založíš vlákno.
Pardon že jsem to sem nedal hned, ale dodělával jsem ještě (aspoň nějaké) formátování.  Twilightblush

Krátká povídka co jsem sesmolil před 6 lety, nyní v digitální podobě.
Nightmare Moon - Dobrou Noc [Gore] (link na požádání)

Další vykopávka, tentokrát z 2014
Starswirl's Frankenstein (link na požádání)
mno asi by si na to mal radšej dať njaké tie adekvátne varovania bo čitanie tohoto typu neni určene pre každého
Tru dat. S násilím apod pozor. Když to aspoň řádně otaguješ, něco se tu ještě toleruje, ale je tu hodně lidí, kteří to bytostně nesnáší a aby se předešlo konfliktům a shitstormům, má být dle pravidel fórum spíš family friendly, takže gore a porno fakt ne. Jestli takovou tvorbu děláš, můžeš se například inspirovat u jiných zdejších pisatelů, kteří dávají o takových dílech na fórum jen základní info s tím, že kdo si to chce přečíst, má se autorovi ozvat a dostane odkaz v PM.
Ok, pardon. Netušil jsem že už tohel se bere jako gore.
Linky stáhnuty (radši oboje, musím si projet pro jistotu ten druhej)
Tož jsem si přečetl Nightmare Moon, ještě předím, než bylo dílo stáhnuto, hihi. Co k tomu říct, asi jen toto. Promiň, že budu hrubý, ale píšeš hrozně.

Zaprvé, tvůj text se díky způsobu, jak používáš přímou řeč, velmi těžko čte. U Nightmare Moon – Dobrou noc jsem to ještě díky délce textu překousl, ale u Starswirl's Fankenstein jsem se čtením musel seknout během 11. stránky, protože se to fakt nedalo číst.

Nezvýrazňuj přímou řeč! A nauč se, jak ji psát, alespoň nutné základy. On je důvod, proč se přímá řeč píše takto:

Dveře do místnosti se prudce otevřely a práskly o zeď. V nich stály po zuby ozbrojené stráže s meči v rukou, připraveny se vypořádat s čímkoliv, co by tu na ně mohlo čekat

„Starswirl!“ vyhrkl strážný, když ve tmě zahlédl odlesk rolniček...

Lehko se to čte. Oddělením přímé řeči od její uvozovací věty se dosáhne pouze toho efektu, že čtenář bude muset hůře zpracovávat informace, které dostává. Bude se muset soustředit na to, kde vlastně přesně je přímá řeč a její uvozovací věta (či věty), protože obě dvě věci jsou v úplně jiném odstavci.

Nauč se pak základy formátování. Z textu jde poznat, že používáš tabulátory pro odsazení prvního řádku odstavce. To je fakt špatně. Velké ne. Základy formátování máš tady, takže se na ten odkaz mrkni. Proč formátovat správně? Ušetříš čtenářům hodně práce s očima. Čtenáři se pak nebudou muset trápit s těžkopádným čtením a budou se moci soustředit na samotný obsah lépe. A taky, pokud chceš psát pro Sborník – jakože asi chceš podle historie postování – tak se ony základy prosím nauč a využívej pro své dílo, které hodláš zaslat. Ušetříš nám, korektorům, práci.

Z hlediska gramatiky tam máš taky pár chybek. Myslím, že zrovna v Starswirlovi ti občas ujíždělo psaní ypsilonu (např. věta v Starswirlovi: „Znám tě od mích osmy let Tia.“) a taky shoda přísudku s podmětem – (ty) stráže udělaly, napsaly, zavolaly, atd, a ne (ti) stráže udělali, napsali, zavolali. Ale zas, těch chyb není tolik, jako v jiných dílech od místních autorů a autorek, které jsem četl. Rainbowlaugh

K samotnému obsahu, alespoň u té Dobré noci, kterou jsem dočetl do konce.

Horor to je podle mého průměrný. U dobrého hororu musí být psychologie postav zpracovaná tak, že čtenář zažívá to peklo s nimi. Anebo musí být dobrý horor napsán natolik dobře, graficky a explicitně, že je čtenář velmi názorným popisem násilí, krve a podobných věcí doslova a do písmene šokován; kombinací obou prvků pak získáš vynikající horor. Avšak, jak psychologii, tak explicitnost (až na pár maličkých odstavců) v tvém případě nenacházím.

Jo a ještě jedna věc. Někdy používáš k vyprávění minulý čas, někdy přítomný. Nemixuj prosím oba dva dohromady – pokud tedy nepíšeš příběh v příběhu (např. jedna postava vypráví druhé, co se jí stalo). V konečném výsledku to nedělá dobrotu.

Nicméně, pokud je to tvá starší tvorba (2011 a 2014), chtěl bych vidět něco novějšího. Třeba ses od té doby zlepšil.

Edit: jo a proboha, nepoužívej přechodníky, pokud opravdu mistrně neznáš jejich tvary a kde použít přechodník. V tvém případě vypadají přechodníky velmi zvláštně.
Au.

Ale čekal jsem to, je to opravdu stará tvorba kterou jsem přetáhl z .txt na starém hdd na google docs a nějak extra to neformátoval. Popravdě jsem to ani moc nečetl protože vím že je to špatné.
Co se týče Starswirla, to byli první pokusy o formátování jsem jsem dělal a když jsem to teď po dlouhé době zas viděl, zabolelo to.

Nightmare jsem psal jako ventil pro depresi co jsem v tu dobu měl, sesmolil jsem to během pul hodiny a už na to nesáhl.
Starswirla jsem se už trochu snažil, ale v podstatě to bylo první pokus o pořádné psaní. ^^'' S gramatikou bojuji dlouhodobě a pokud to jde, tak prosím někoho schopnějšího na opravu.

Děkuju za upřímnou kritiku a doufám že to co mám teď rozdělaný nebude tak hrozný Rainbowlaugh
Rád bych to stihl dodělat do konce roku, ale nevím nevím...