Perfektní Windows 10 - Verze k tisku +- Bronies.cz (https://bronies.cz) +-- Fórum: OffTopic (https://bronies.cz/Forum-OffTopic) +--- Fórum: Technická poradna (https://bronies.cz/Forum-Technicka-poradna) +--- Téma: Perfektní Windows 10 (/Vlakno-Perfektni-Windows-10) |
RE: Perfektní Windows 10 - Jamis - 08.12.2015 Tak možná je to i odlišným přístupem uživatelů různých systémů: Windows si sám nepřeprogramuju a nejsem tolik vysazený na tom šetřit třeba při startu systému každou mikrosekundu, protože to prostě není důležité. Stejně jako nemá smysl známé živé a ze zcela neuzavřené sítě přístupné systémy ladit k naprosté dokonalosti, protože cílem není dokonalost systému, ale obvykle potřebuju odvést nějakou užitečnou práci (anžto počítač je nástroj, nikoliv cíl). A tak se děje i v případě desítek - sice je to nový systém, který se dolaďuje a aktualizace dělají v OS psí kusy, takže co platilo včera už nemusí platit dnes. Myslí, že ještě chvíli potrvá, než je bude možné bezbolestně používat. U uživatelů Linuxu mám spíš opačný dojem, že doladěný a za všech okolností perfektně fungující systém je otázkou cti a jako uživatel či administrátor systému bych - dle teze "pokud mi to vadí, tak si to mám upravit/opravit sám" - měl mít poměrně hluboké znalosti a zkušenosti, co se programování operačních systémů/driverů či aplikací týče. Což si moc neumím představit - osobně bych si nelajznul sáhnout (jako uživatel, nebo admin, který se na tyhle opravy nespecializuje) do kódu operačního systému či ovladače a pustit to do produkčního prostředí. Co se Macu týče... tam je snaha o úpravu, která nebyla předvídána autory systému, dost často předem odsouzena k nezdaru. Prostě to budete používat tak, jak jsme vám řekli, nebo si najděte něco jiného RE: Perfektní Windows 10 - Intrix - 08.12.2015 Neřikám hned ladit jádro, ale občas stačí malinkej zásah do kódu / širšího nastavení a máš to vyřešený. A hlavně máš tu možnost. Na pracovních Windows 10 mi nejde / špatně funguje plno věcí, ale nemám možnost s tím cokoliv udělat, na linuxu alespoň můžu tu komponentu nahradit za jinou, nebo nahlásit problém vývojářům. Pokud to neřeším, tak už je to můj problém a nemám na co nadávat. U Windows 10 žádnou takovou možnost nemám, systémovou část nenahradím, neupravím a na dotaz "Jak nahlásit chybu ve Windows" jsem nic kloudnýho nenašel (očekával bych, že bude mít microsoft nějakej jednoduchej formulář / průvodce a ne že budu prohledávat desítky stránek a stejně nic nenajdu), mimo dialogu když něco spadne. RE: Perfektní Windows 10 - LunoOndra - 09.12.2015 (08.12.2015, 18:19)Jamis Napsal(a): Nepřipadne mi to vůbec divné, že na Windows lidé nadávají - napadlo tě, že pro to třeba taky mají důvod jiný, než že jim to připadá cool? Důvodů proč na (nejen) WinDoze od Mrkvosoftu nadávat mám osobně víc než dost - třeba proto, že mám na starosti desítky serverů a stanic (od Win7 a Server2008R2, až po Win10), kde tyhle systémy běží a s různými problémy s tím čí oním se setkávám skoro pořád. A věř mi, nebo ne, ve windows (stejně jako v téměř každém software) je spousta nedotažených a ne úplně nefungujících věcí, které je třeba ošetřit. Je to snad důvod je nepoužívat a přecházet na Linux, Unix nebo nedejbože Mac? Ne, není. Když už má někdo důvod na to, co používá nadávat a je to smysluplný (tedy, možná o tom něco ví?), tak by mohl věci nazývat pravým jménem. Fakt se mi nelíbí označení "Widle" "Mrd*osoft" a další.. Ale tak budiž, ať si každej nadává jak chce, máš pravdu At - já jako "linuxák" na linux docela často nadávám, ale nemám potřebu s tim lízt na fóra a schazovat tento systém. Ano, extrém byl, když jsem si sám sestavoval ovladač k 4G modemu, ale tak co už, nakonec mi vše funguje... O nefungujících zvukových kodecích nemluvě (nějaka aktualizace mi to odebrala jentak z čistajasna ) . Ale on rozdíl u Windows uživatelů a Linux uživatelů je mimo jiné ten, že pokud nevíš, u Linuxu napíšeš na fórum a někdo ti prostě pomůže (a to nepočítám placené nonstop podpory např. RedHatu a SUSE, ale to něco stojí...). U Windows máš ledatak možnost se s tim smířit a nadávat... (08.12.2015, 18:58)Jamis Napsal(a): Tak možná je to i odlišným přístupem uživatelů různých systémů: Windows si sám nepřeprogramuju a nejsem tolik vysazený na tom šetřit třeba při startu systému každou mikrosekundu, protože to prostě není důležité. Stejně jako nemá smysl známé živé a ze zcela neuzavřené sítě přístupné systémy ladit k naprosté dokonalosti, protože cílem není dokonalost systému, ale obvykle potřebuju odvést nějakou užitečnou práci (anžto počítač je nástroj, nikoliv cíl). A tak se děje i v případě desítek - sice je to nový systém, který se dolaďuje a aktualizace dělají v OS psí kusy, takže co platilo včera už nemusí platit dnes. Myslí, že ještě chvíli potrvá, než je bude možné bezbolestně používat. To je pravda. Dokonalý systém v podstatě neexistuje, já se také nesnažim tvrdit, že Linux je super úžasný systém pro běžné uživatele... Co si budeme nalhávat, i když se tomu některé distribuce přibližují, bežný uživatel si sám nefungující wifinu po startu nevyřeší... U Macu je to otázka značky a lidé, co používají Mac, ti řeknou, že je to super, i kdyby se jim to nelíbilo (08.12.2015, 20:28)Intrix Napsal(a): očekával bych, že bude mít microsoft nějakej jednoduchej formulář / průvodce a ne že budu prohledávat desítky stránek a stejně nic nenajdu To by bylo v MS spamu RE: Perfektní Windows 10 - Jamis - 09.12.2015 (09.12.2015, 15:26)LunoOndra Napsal(a): Ale on rozdíl u Windows uživatelů a Linux uživatelů je mimo jiné ten, že pokud nevíš, u Linuxu napíšeš na fórum a někdo ti prostě pomůže (a to nepočítám placené nonstop podpory např. RedHatu a SUSE, ale to něco stojí...). U Windows máš ledatak možnost se s tim smířit a nadávat... Možná se budeš divit, ale u MS produktů to funguje podobně většina těch problémů, které se vyskytnou, už byla na fórech/blog stránkách řešena a vyřešena - ať už nastavením, workaroundem, nadstavbou nebo tím, že to prostě ten software takhle neumí. Představa, že když něco nefunguje, tak se to v Linuxu vyřeší, ale ve Windows s tím nic nezmůžeš, je mimo realitu - jistě, sice si nepřekompiluješ program, ale na očividné chyby záplaty vycházejí poměrně často a zbytek se řeší jinými způsoby. Proto taky chvíli trvá, než se systémy jako Windows 10 usadí a odladí v tom heterogenním prostředí, kde je lidé běžně provozují. (08.12.2015, 20:28)Intrix Napsal(a): očekával bych, že bude mít microsoft nějakej jednoduchej formulář / průvodce a ne že budu prohledávat desítky stránek a stejně nic nenajdu To by bylo v MS spamu [/quote] Při tom množství uživatelů už to není takhle jednoduše realizovatelné. Na bazaru se to dá, ale Microsoft je prostě katedrála se zadním přístupem pouze pro vyvolené RE: Perfektní Windows 10 - Intrix - 09.12.2015 v tom je prave ta potiz, pokud ma nekdo ne zcela bezny problem a nepatri mezi vyvolene, tak ma smulu. v pripadech jako "nepouzivam standartni rozlozeni klavesnice pro muj region a jine nainstalovane nemam. pri dodatecne instalaci rozlozeni klavesnice pro jiny region se mi nainstalovalo i rozlozenu, ktery by system ocekaval ze budu pouzivat a uz me nenecha prepnout na moje", nebo "mam dva fyzicke monitory a dva virtualni desktopy, casto se mi stane, ze se mi spravce virtualňich desktopu vykresli az pod okny na plose a neda se s nim pracovat, dokud poctac nerestartuju", tak to jen tak nekdo nenahlasi RE: Perfektní Windows 10 - LunoOndra - 09.12.2015 (09.12.2015, 15:38)Jamis Napsal(a): Představa, že když něco nefunguje, tak se to v Linuxu vyřeší, ale ve Windows s tím nic nezmůžeš, je mimo realitu. Úplně ne, zase jak co. Na linuxu to máš tak nějak všechno pod jednou střechou, pod jedním správcem balíčků, máš přehled v repozitářích. Pokud ti něco nejde, velmi rychle třeba najdeš knihovnu, která tam být nemá, nebo která tam naopak být má. Naproti tomu Windows má tisíce programů a třeba má jednu knihovnu několikrát (nemyslím ty společné MS dll knihovny). To se to potom hledá problém.... RE: Perfektní Windows 10 - Sójový lecitin - 10.12.2015 (09.12.2015, 15:51)LunoOndra Napsal(a):(09.12.2015, 15:38)Jamis Napsal(a): Představa, že když něco nefunguje, tak se to v Linuxu vyřeší, ale ve Windows s tím nic nezmůžeš, je mimo realitu. Neříkal bych uplně pod jednou střechou, ale minimálně líp organizovaný než Microsoft. Když si jenom vzpomenu na vášnivý lov chybejících .dll knihoven po Googlech a uloztech před 5 lety co jsem naposledy Windows používal. Nepředstavitelný. RE: Perfektní Windows 10 - Intrix - 10.12.2015 Ono stačí si vzpomenout na dependency hell z debianu / ubuntu, když jsem instalovat něco, co nebylo v hlavních repozitářích RE: Perfektní Windows 10 - pidi - 10.12.2015 Tak jsem to dneska prubnul. Upgrade na W10 prošel bez problémů - zmizel mi Spybot S&D, Bluetooth stack od Broadcomu a naopak přibyl ofiko ovladač pro Touchpad synapticu, který jsem záměrně nepoužíval (bo mám touchpad vypnutý v BIOSu a žiju s trackpointem). Vzhledem k tomu, že počítač teď slouží jen na filmy a zálohy fotek jen uvidím, jak moc mě to bude v následujících dnech srát. Pozitivní je, že upgrade nezabil GRUB ani neprovedl jiné nestydatosti. Před měsícem jsem dělal taktéž rolling upgrade Debianu stable ze 7 na 8. Žádné dependency hell se nekonalo - jen je potřeba udělat aktualizaci dvoufázově - nejprve v /etc/apt/sources.list přehodit wheezy na jessie, pak upgate && upgrade. Až po té dist-upgrade. Rozbilo se iwlwifi, nechodí bluetooth a protože se nedostanu na síť (kabel nemám), není jak to spravit - i když je to trivialita. Všude se něco kazí. Záleží zda člověk ví kam sáhnout, kde je víc doma nebo co aktuálně nejvíc používá. Vždy je to o tom, jaký typ práce potřebuju odvést - protože ohýbat systémy sice lze. A může to být i dobrá zábava. Ale není to přínosné vždy. Webaři, PHPkáči a Rubysti nemají problém používat Macy, Stavaři, Konstruktéři a Hardweráři jsou ToolChainy většinou uvázáni ve Windows (pro mě aktuálně KEIL uVision, STLINK) ale na nízkoúrovňové programování, CUDA a skriptování je linux nejlepší... Jediná otázka zní - co chci dělat dneska? RE: Perfektní Windows 10 - LunoOndra - 10.12.2015 (10.12.2015, 08:28)Intrix Napsal(a): Ono stačí si vzpomenout na dependency hell z debianu / ubuntu, když jsem instalovat něco, co nebylo v hlavních repozitářích (10.12.2015, 10:36)pidi Napsal(a): jen je potřeba udělat aktualizaci dvoufázově - nejprve v /etc/apt/sources.list přehodit wheezy na jessie, pak upgate && upgrade. Až po té dist-upgrade. Rozbilo se iwlwifi, nechodí bluetooth a protože se nedostanu na síť (kabel nemám), není jak to spravit - i když je to trivialita. Já osobně se přiznám, že s Debian-based distribucemi taky nemám moc dobré zkušenosti (už jenom proto, že když chci něco nastavit, musím lézt do konfiguračních souborů a složitě je přepisovat, zlatý SUSE a Yast), takže chci spíš říci, že Linux se nerovná Debian/Ubuntu, asi tak (aneb u SUSE/Fedory jsem žádný problém s updatem nikdy neměl a to jsem dělal fakt občas na tom systému s repozitářema blbosti ) (10.12.2015, 10:36)pidi Napsal(a): Pozitivní je, že upgrade nezabil GRUB ani neprovedl jiné nestydatosti. Za to teda má u mě MS plus, že by konečně respektoval ostatní systémy? (10.12.2015, 10:36)pidi Napsal(a): Jediná otázka zní - co chci dělat dneska?Já si myslím, že se opensource hodně rychle vyvíjí a pokud práce nepožaduje přímo tu jednu aplikaci, tak existují dobré opensource varianty (jediná vyjímka je grafika, kde pak ale preferuji Mac). Git je toho plnej, fakt to neni jako před 2 lety, kdy na Linux neexistovaly aplikace... Prostě nejsou v repozitářích no (ale to neni zas tak velkej problém ) |