Pravidla pro formátování textu - Verze k tisku +- Bronies.cz (https://bronies.cz) +-- Fórum: Tvorba (https://bronies.cz/Forum-Tvorba) +--- Fórum: Literatura (https://bronies.cz/Forum-Literatura) +--- Téma: Pravidla pro formátování textu (/Vlakno-Pravidla-pro-formatovani-textu) |
RE: Pravidla pro formátování textu - Jamis - 13.02.2014 Možná už někteří z vás četli, ale i tak by mě zajímal váš názor na tuhle problematiku: je to věc, na kterou narážím poměrně často, a tak neberu zmíněný problém na lehkou váhu (vzdor názvu článku se jedná o věc ke zde probíranému tématu). Proč v Česku tak málo lidí umí dobře psát a přemýšlet RE: Pravidla pro formátování textu - Rwakk - 13.02.2014 OT: RE: Pravidla pro formátování textu - Keranis - 13.02.2014 K Jamisovu příspěvku: RE: Pravidla pro formátování textu - Elevea - 13.02.2014 Asi taky OT: RE: Pravidla pro formátování textu - Zmok - 13.02.2014 Dost přesný. To že nám ve škole neřekli, k čemu probíraná látka vlastně je, mě vždycky hrozně štvalo. A když jsem se zeptal, tak se to odbylo pár slovama. A líbí se mi, jak se začínaj vyučovat cizí jazyky, kde se na začátku klade důraz na to, aby děti hlavně mluvili, a opravujou se jen ty největší chyby. Navíc školy by tak klidně učit mohli, výukový plány to dovolujou, jen obvykle neni vůle měnit cokoliv, co neni vyloženě vyžadovaný. Naštěstí aspoň ta Babička už přestává bejt nucenym čtivem. Skvělej způsob jak zabít vztah k literatuře. RE: Pravidla pro formátování textu - Frolda - 15.02.2014 Dám příklad na sobě. K četbě si dítě musí najít svou cestu. Na začátku vám předčítají rodiče a později máte povinnou četbu (na začátku vám ji vyberou rodiče a snaží se vás naučit tři kapitoly denně, tam je výhoda toho, že knížka nemusí být tématicky odlišná zájmům dítěte. Mně osobně byla často nucena četba z historie (Eduard Štorch a další, kde mě bavily tak dvě knížky z deseti, ale pamatuji si je doteď , poté nějaké Májovky a další. No a já měl pak ještě hokejové a další sportovní mládežnické knížky, které jsem četl docela s nechutí.) Nicméně, zlom přišel kolem jedenácti let, kdy jsem si našel Kulhánka, kterého jsem za rok zpracoval. K Žambochovi jsem si musel nejprve najít cestu, neboť jeho prvotina Seržant mě nebavila a dočetl jsem ji až o rok později, když jsem na to byl připraven. Nicméně, existují tací jako je Šlechta a další a pak už to jede. Rozbor vět mě nikdy nebavil a nikdy jsem ho neuměl a to jsem napsal docela dost věcí. Je to věc dle mého názoru zbytečná, ale systém jak se co čárkuje se naučit musí. Ovšem souhlasím, že by se to mělo učit tak kolem 8 -9 třídy, ne-li až na střední. Přesně jak píšou v článku. No a nakonec souhlasím s ostatními - Škola od četby spíše odrazuje. Proto si stojím za tím, že by měla dávat jen výběr na doporučení. (Z povinné četby mě bavilo tak pět knížek ze sta, ale byly to věci jako Machiavelli a další.) Hlavní tíha a odpovědnost by měla být na rodičích. RE: Pravidla pro formátování textu - Baterka - 13.03.2014 RE: Pravidla pro formátování textu - RadlanJay - 06.04.2014 Jak kdy. Někdy se odsazuje, někdy ne. Odsazuje se, aby se řádek dal odlišit od toho nad ním. U začátky kapitoly to ale nepotřebuješ. RE: Pravidla pro formátování textu - Zmok - 06.04.2014 Někde se odsazuje, nekde ne. Někde se odsazuje víc, než v dalších odstavcích (spolu s nadpisem kapitoly, takže to vypadá překvapivě dobře). Někde (ve starších knihách) se píše celej první řádek velkejma písmenama. Někde se kapitola začíná písmenem přes více řádků. Takže bych řekl, že tohle už spadá pod grafický zpracování knihy. Jestli jen píšeš text a nesnažíš se o nějakou větší grafickou úpravu, tak myslim, že klidně můžeš nechat všechny odstavce nastavený stejně - s odsazením. RE: Pravidla pro formátování textu - DoktorPetr - 08.07.2014 Jsem rád, že se to tu takto opakuje. Aidrien sama víš jaké to jsou starosti se mnou Ale pohledem na mě: Povídku od povídky se zlepšuji a pokrok jde vidět jak v úpravě, tak v obsahu a rozepsání. Jsem rád, že někdo dělá tyto manuály, kterých není nikdy dost! |