Matematický problém 21 - Verze k tisku +- Bronies.cz (https://bronies.cz) +-- Fórum: OffTopic (https://bronies.cz/Forum-OffTopic) +--- Fórum: Generální OffTopic (https://bronies.cz/Forum-Generalni-OffTopic) +--- Téma: Matematický problém 21 (/Vlakno-Matematicky-problem-21--6184) |
Matematický problém 21 - Elevea - 22.09.2015 Nyní si dáme slovní úlohu, dle které se naučíme, jak funguje cestování letadlem Odpověď samozřejmě snadno najdete v letových řádech, ale byla by škoda nechat si ujít onen výpočet. Je to docela snadné, ale pro případ, že by se nikdo nechytal, nápovědu samozřejmě chystám. Zadání: Zemská rotace v naší zeměpisné šířce je 1200 km/h. Země se točí od západu k východu. Letadlo letí rychlostí 900 km/h. Letadlo letí z Paříže do New Yorku 8 hodin. V kolik hodin místního času přiletí letadlo do New Yorku, pokud z Paříže vyrazilo ve 12 hodin místního času? Odpovědi i s řešením kdyžtak šoupněte do spoilu. Tato úloha je založena na reálných událostech. RE: Matematický problém 21 - Intrix - 22.09.2015 [spoiler: ve 2] RE: Matematický problém 21 - Martin - 22.09.2015 RE: Matematický problém 21 - Elevea - 22.09.2015 Pro Intrixe: odpověď je správná, ale nemáš tam řešení Pro Martina: Tvoje odpověď je taky správná, ale použil jsi své zkušenosti a ne údaje, které jsem ti dodal , tudíž nemáš řešení. RE: Matematický problém 21 - Martin - 22.09.2015 @Elevea: Já bych řekl, že jsem právě použil tvé údaje. Resp. jen polovinu. Protože [spoiler: třetí a čtvrtá věta ] prakticky k řešení stačí (jen si musím dohledat časový posun obou míst). Alespoň jsem nevěděl, k čemu by mi byly oba [spoiler: rychlostní] údaje, když čas letu je daný (vzdálenost New York - Paříž jsem si teď dohledal na cca. 5850 km, tudíž doba letu cca. něco okolo 7 hodin + zpomalování/zrychlování což cca. sedí s těmi 8 hodinami). Ale pokud je tam nějaký zajímavý výpočet, rád si počkám na nápovědy [spoiler: Rychlost otáčení planety] si myslím není až tak podstatná ([spoiler: +/- stejnou rychlostí se pohybuje jak povrch Země, tak to co je nad ní, jinak by tam byl dost hustý fičák (nadzvukové větry), alespoň do určité výšky]). RE: Matematický problém 21 - Elevea - 22.09.2015 @Martin: [spoiler: Dle poměru rychlostí si vypočítáš zpoždění letadla vůči posunu času za jednotku času a tu potom aplikuješ na letovou dobu. Z výsledného rozdílu potom vypočítáš, jak moc se letadlo odchýlilo v cílové destinaci od aktuální časové zóny. Časový rozdíl mezi oběma časovými zónami je z tvé hlavy a použil jsi ho samovolně, i když jsi ho neměl použít, protože nebyl součástí zadání. Kdybych ten příklad udělal například na rotaci jiné planety, tak bys to nebyl schopen odpovědět ] RE: Matematický problém 21 - Martin - 22.09.2015 @Elevea: [spoiler: aha.. 900/1200*8 = 6 Jenom dotaz, prosím, vyplývá z těch údajů i zda jde o +6 nebo -6 ?] Promiň, teď už se šťourám v nesmyslech. RE: Matematický problém 21 - Elevea - 22.09.2015 @Martin: [spoiler: Předpokládám obecnou znalost, že Země se točí od západu k východu, ale připomínku beru. Doplním to do zadání. Mimochodem právě jsi přišel na třetí způsob výpočtu, se kterým jsem nepočítal. Gratuluji.] RE: Matematický problém 21 - Intrix - 22.09.2015 [spoiler: K výsledku jsem přišel taky časovým posunem a proč? Z tvého zadání to tak šlo udělat a je to snažší výpočet. ] RE: Matematický problém 21 - Martin - 22.09.2015 @Elevea: To byl tak trochu tvůj nápad, jak jsi nadhodil cizí planetu, protože mi došlo, že (i kdyby tam byla daná města), že se může klidně točit retrográdně (řekněme třeba Venuše). OT: Zajímavost: (pokud nemáte nápaladu na rozpitvávání, můžete klidně ignorovat) |