![]() |
Radmen vektoruje! - Verze k tisku +- Bronies.cz (https://bronies.cz) +-- Fórum: Tvorba (https://bronies.cz/Forum-Tvorba) +--- Fórum: Obrázky (https://bronies.cz/Forum-Obrazky) +---- Fórum: Tvorba členů (obrázky) (https://bronies.cz/Forum-Tvorba-clenu-obrazky) +---- Téma: Radmen vektoruje! (/Vlakno-Radmen-vektoruje) Stran:
1
2
|
Radmen vektoruje! - Radmen - 11.05.2012 Čau, tak jsem se i přes to, že jsem s grafikou (tužka, papír už vůbec) nikdy neuměl, rozhodnul něco vytvořit... Můj úplně první vektorový obrázek a první práce v Inkscapu, sice podle tutoriálu, ale to bylo hlavně, abych se taky naučil trochu ty principy tvoření jako takovýho... Jinak poník už trochu vyladěn na základě komentářů na IRC ![]() ![]() Ano, nemá cutie mark, já vím, get over it! ![]() Odpoledne snad udělám něco z hlavy... No víte, jak to myslím! ![]() RE: Radmen vektoruje! - Martin - 11.05.2012 Hlava je pěkná.. tělo mi spíš připomíná Flutterpony ![]() ![]() RE: Radmen vektoruje! - Radmen - 11.05.2012 Jo, těch čár jsem si taky všimnul, to nevím, jak změnit, stejně jako ty nešpičatý hrany, nebo jak to nazvat... RE: Radmen vektoruje! - Legion - 11.05.2012 Nevim, jak to je v Inkscapu, ale Illustrator má nástroj na zúžování čar - umístíš na čáru bod a ten si zúžíš jak potřebuješ, mrkni po tom ![]() RE: Radmen vektoruje! - CrystalShine - 11.05.2012 (11.05.2012, 10:37)Legion Napsal(a): Nevim, jak to je v Inkscapu, ale Illustrator má nástroj na zúžování čar - umístíš na čáru bod a ten si zúžíš jak potřebuješ, mrkni po tom Inkscape je na tohle Celestiižel chromej a zatímco některé jiné vektorové editory (jmenovitě z těch free např. Synfig studio, ale to je spíš animační program) umožňují měnit šířku čáry u jednotlivých vrcholů, Inkscape tuto možnost nemá a netuším jestli a kdy bude zařazena. Znám tři způsoby jak tento problém obejít, z nichž ten třetí poskytuje opravdu zajímavé výsledky. První a asi nejzjevnější varianta, pokud už máš křivky hotové, je převést křivky na cestu (Path -> Stroke to path). ![]() Doporučuji předtím zduplikovat zdrojovou křivku (Ctrl+D), v menu Layer jednu z kopií přenést do jiné, nově vytvořené vrstvy a tu zamknout a zneviditelnit. Jakmile totiž převedeš okraje čáry na cestu, už je opravdu těžké nějak ji víc upravovat Možný výsledek procesu: ![]() Osobně ovšem nedoporučuji na nic složitějšího než jsou vnitřní čáry uší, nozdry a jiné drobné detaily. Další způsob počítá s tím, že už před kreslením čáry víš že bude její konec zašpičatěn a je v podstatě předpřipravenou třetí variantou. Hned po výběru nástroje zvolíš v horním menu v "shape" jeden z požadovaných tvarů čáry. Nejzajímavější pro tebe je asi elipse, protože má konstantní šířku po celé délce čáry a až na koncích dochází k zúžení. Tady si ilustrační obrázek zapůjčím z jiného fóra. ![]() Třetí variantou je Pattern along path, je použit už při předchozí variantě, kde za tebe práci odvede inkscape. Pattern along path použije po celé délce čáry nějaký předpřipravený vzor a umí mnohem víc než jen žúžit čáru. Tady jsou některé možnosti: Obrázek je příliš velký, tak odkazem Jak na to? Nejdřív nakreslíš křivku. (což už ve tvém případě máš hotové) ![]() Připravíš si vzor který bude roztažený po trase tvé křivky, v tomto případě elipsu. ![]() Tu zkopíruješ do schránky (ctrl+c) a opět kursorem označíš cílovou křivku. V menu Path zvolíš „Path effect editor“. V menu Path effect editoru vybereš a tlačítkem Add přidáš „Pattern along path“, jak vidíš na obrázku ![]() Pokud není, zvol Pattern copies - Single, stretched. Znamená to, že vzor se na celou křivku roztáhne po celé její délce. Je tam i možnost opakovat ho po pravidelných úsecích a podobně, což je ti pro tento účel k ničemu. Pro tebe je důležité že už máš vzor zkopírovaný do schránky a tlačítkem Paste path ( ![]() ![]() Teď již můžeš smazat vzor a nastavit barvu čáry a výplně křivky dle libosti. ![]() Je to trochu složitější, ale s použitím jiných vzorových tvarů lze dosáhnout opravdu zajímavých výsledků. RE: Radmen vektoruje! - Radmen - 11.05.2012 Vím, že topic je o vektorech, ale na IRC mi namluvili, že mám zkusit tvorbu tužkou... Tímto tě Rainbow Dash prosím o odpuštění ![]() Ale ne, cool jako vždy ![]() Prozatím nevybarveně, nemám nějak sílu k barvení těma mejma pastelkama 10 let starejma ![]() ![]() ![]() Trochu ![]() ![]() RE: Radmen vektoruje! - Antošík - 11.05.2012 je to jen na tobě .. chceš to dovybarvit? nebo se hne pusti na další náčrtky ![]() ![]() RE: Radmen vektoruje! - Martin - 11.05.2012 A co třeba nejprve kreslit tužkou a pak to objet vektory ![]() RE: Radmen vektoruje! - Radmen - 11.05.2012 Earth -> Pegas upgrade! ![]() Dash časem snad dovybarvím, jen né teď, s tužkou/pastelkama si moc nerozumím (jinak, musím se přiznat, že si vedu až moc dobře, podle toho co jsem čekal, ať už vektor nebo tužka ![]() Zkusím asi tu dash obtáhnout vektorama teda ![]() RE: Radmen vektoruje! - Martin - 11.05.2012 (11.05.2012, 17:27)Radmen Napsal(a): Zkusím asi tu dash obtáhnout vektorama teda Mě totiž přišlo vždycky rychlejší máchat tužkou po papíře než jezdit tabletem po podložce a čumět při tom na monitor (nebo nedej bože myší, a to mám praxi z hraní Quaka a Dooma stovky hodin), takže rychlý skeč během 3-5 minut, pak scan do PC, během 20 minut to objedeš vektory, během dalších 5 minut vybarvíš (výplň/plechovka) a pak už je buď hotovo, nebo přecházíš k bitmapově orientované práci (vlasy, chlupy, stínování).. |