![]() |
Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - Verze k tisku +- Bronies.cz (https://bronies.cz) +-- Fórum: OffTopic (https://bronies.cz/Forum-OffTopic) +--- Fórum: Technická poradna (https://bronies.cz/Forum-Technicka-poradna) +--- Téma: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika (/Vlakno-Slaboprouda-Silnoprouda-elektronika) |
Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - DominikNik - 26.05.2017 Všiml jsem si za své krátké dění mezi vámí, že dost bronies má vystudovaný nějáký technický obor a jsou mezi nima i nějácí, kteří bastlí různé elektronické věci apod. Věřím, že nejsem jedinný, kterému je práce koníčkem. Proto jsem chtěl založit vlákno, kde by se tohle mohlo rozebírat a řešit, případně se zde poradit o problémech, kterých občas není málo ![]() Také by jste se tady mohli pochlubit svými elektro výtvory a svými bastly. ![]() RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - Dragon_Rider242 - 01.06.2017 No síce som práve domaturoval z elektriky, mám to za 3, ale žeby som z toho niečo vedel sa povedať nedá. Hold to je taká škola, kde sme len počítali príklady a prax som v živote nevidel ![]() RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - DominikNik - 01.06.2017 To my jsme byli hlavně zaměření na tu praxi ![]() ![]() RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - Dragon_Rider242 - 01.06.2017 Tak veľa šťastia, ja ich mám až v pondelok Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - DominikNik - 01.06.2017 Tak pak taky preju hodne stesti ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - Dragon_Rider242 - 01.06.2017 Ďakujem RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - Martin - 06.06.2017 No, jsem odmaturovaný elektrotechnik slaboproudař, jeden z koníčků je hrabání se v HW počítačů a programování, zaměstnání mám v podstatě jako CNC programátor a vůl, rady případným zájemcům sice mohu poskytnout, ale jen na vlastní riziko ![]() Tohle je výtvor z poslední doby. Odešla mi 18V baterka u křovinořezu, a než kupovat za pomalu stjené peníze, jako stojí celý přístroj novou baterku, a mít jen 20 minut provozu, začal jsem používat klasickou 12V baterii k auto-moto. Sice bychom k tomu nepotřeboval nic víc než dva dráty, ale to by nebyla až taková sranda, takže jsem si z bývalé baterky sestavil hlídač napětí + je tam pojistka proti zkratu (chceme sekat a ne svářet). Nevypadá to nijak hezky, ale hlavní je, že to dělá co má (dal by se využít i T pin pouzdra, aby se z něj napájel indikátor jen když by byl stroj v provozu, ale řekl jsem si, že nebudu zbytečně odsávat proud a pozornost uživatele, tak jsem kontrolu stavu baterie připojil přes tlačítko). Hlavní je, že to má +/- stejný výkon, ale přitom řádově delší dobu provozu (v hodinách). A za menší peníze. RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - DominikNik - 06.06.2017 Hezká práce, já nedávno řešil čínskou udržovací nabíječku olověných akumulátorů ![]() Někdy docela žasnu, co je "číňan" schopný vymyslet. Koupil jsem si udržovací nabíječku olověných akumulátorů v jednom nejmenovaném dost velkém shopu s autodíly. číňan evidentně nedomyslel, že při vybíjecím cyklu musí malý 130 ohmový SMD rezistor vyzářit něco okolo 1,5 W do okolí. Všiml jsem si toho až když jsem viděl, že signalizace vybíjení svítí až podezdřele dlouho. Ubohý rezistor to pak zabalil a sám se "odpájel" ![]() ![]() RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - btour - 06.06.2017 heh ja mam taky led monitor kde sa v zdroji odletovala cievka čo totam cele kúrilo jak pekáč.... (nastastie musim povedat inac by vyhorel fet a to by bolo horsie) pokial bol na movie režime .. boli tam dve rovnake cievky tak som ich svapol vymenil kondiky a na eko to šlape v pohode viac od neho nekcem . RE: Slaboproudá/Silnoproudá elektronika - blesk1j_CZ - 07.06.2017 No já se můžu pochlubit jenom neúspěchem. Byl jsem na Středním odborném učilišti (SOU Letohrad), kde jsem studoval slaboproud, který mě bavil. Hlavně praxe. Silnoproud jsem nechtěl, z důvodu, že potom člověk celí život tahá jenom kabely. Praxe mi šla. Pájení, zapojování obvodu... Prostě pohoda. Ale přišla neviditelná zeď, která se jmenovala matematika ve základech elektroniky. Počítáni, počítání a počítání jak prase, že jsem to nedal. Tam chtějí aby jsme i uměli navrhnout obvod, klidně i složitý obvody a to jsem byl úplně v pr****. Ale když přišlo na vědomostní otázky, tak jsem válel. Snad z jedna z nejlepších ve třídě. Ale s Matematikou jsem byl prostě v háji. Škoda, štve mě to. Mohl jsem mít skvělou práci. Dokonce i vysněnou. ...Možná.
|