21.07.2017, 15:09
Konečně začala červenat první velká rajčata. Letos teda dost pozdě. Ale na vsi jsme asi první..
Meloun Pepino se nám letos moc nepovedl, ale naproti tomu se červený meloun ze semínek z obchodu již po květech nasazuje na plody. Zatím jich má méně než 10, ale co není, může být (je jen otázka, kolik jich uživí ta rostlina, když roste v malém truhlíku).
Sklidili jsme své první letošní borůvky, ale ty nemá cenu zatím zapisovat, protože jich je málo (stejně tak maliny a část jahod - na maliny stejně chodíme ještě i do lesa, protože naše úroda je zatím bídná - máme asi 15 cm rostliny)
Šíření padlí a žlutých listů ve skleníku se zřejmě zastavilo (u rzi zatím nevím), ale nechvalme dne před večerem. Každopádně o ten 1 plod mandarinka nejspíš přijde (bez listů ho neuživí).
Jenže s těmi melouny jsem to asi zakřikl. Sice kvetou, dělají i plody (na rozdíl od Pepina), ale týden poté se "ztrácejí". Jsou dvě možnosti: buď propadnout módní depce, jak je všechno na p*d, a nebo.. se jít dovzdělat, přiznat si, že toho stále ještě nevím dost, a vyrůst
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/me...vny-postup
https://www.zahrada.cz/forum/exoticke-ov...lodi-28517
Zase jsem si vydělal. Další "oprava" televize (nevím, kdo ten "smart" model programoval, ale nechal bych ho přiřadit čísla všem CZ a SK stanicím, co SkyLink má - pak by mu asi došlo, že hromadné přejmenování by nebyl až tak blbý nápad). Shodou okolností majitel včel, takže se nám částečně vrátil ten pyl, co si včely u nás zobou
Ne že bych to žádal, ale zase, nebránil jsem se. Za půl hodiny práce 170 Kč v naturáliích, to jde (zajímalo by mne, jak stát po stránce daní nahlíží na bartel u občanů, kteří nepodnikají a neplatí DPH? http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ka...nez-263359 Jsou včely jakožto výrobci medu a zpracovatelé pylu daňový subjekt? A jsou plátci DPH? ).
Je to sice taková menší odbočka, ale k životu na vesnici (jehož je zahradničení součástí) to patří. Mimochodem, z nové zástavby na našem sídlišti zatím něco pěstují asi jen 3 domy (včetně nás) z asi 20-30. Naproti původní zástavbě, kde má skoro každý zahrádku, ne-li menší hospodářství.
Jako náhradu obyčejného bílého cukru jsme kromě hnědého (třtinový) zkusili ještě fruktózu. Obvykle se dá sehnat 1 kg cca. za 100 Kč (zatímco cukr bílý 20 Kč a hnědý cca. 45-60 Kč). Fruktóza sladí o 30% víc než běžný cukr, takže 1 kg můžeme na přepočet vzít jako 70 Kč a víc.
O zdravotních účincích bílý vs. hnědý se už mluvilo, tak zbývá ještě nějaké info k tomuto ovocnému cukru (někdy se výrábí i z brambor):
I když může být označen jako "pro diabetiky", je nejspíš problémový:
https://onemocneni-jater.zdrave.cz/frukt...ebezpecna/
https://dieta.vitalia.cz/clanky/fruktoza...ine-cukry/
Tzn. že její použití bych omezil, a to třeba na pokrmy, kde se běžně může vyskytovat, ale je jí třeba nedostatek (oslazení kyselejšího ovoce). Stačí udržet množství na nižší hladině (tj. nejíst to po tunách - např. 1 kg ovoce má 50g, ale to spolu s ní dodává i jiné látky; nebo je dop. nepřekračovat 1,5g na 1 kg hmotnosti těla, což v mém případě je 102g).
http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
Podařilo se nám úspěšně "s velkou slávou" použít lis na jablka, aniž bychom to měli všude okolo (raději jsme to dělali venku)
Jablka jsme vzala jarní, kyselá, ne moc měkká, ani tvrdá, nejprve jsme je nakrájeli a pak vhodili do plechového (nového) kbelíku s dnem doléhajícím na zem (ne ty s "obručí" kolem, kdy je dno o něco výš) a dřevěným pěchovadlem (násada a kulaté prkékno + igelit) jsme je rozmašírovali na kaši.
Pak jsme je vhodili do lisu, bez nějakého pytlíku atd., a pomalu lisovali. Tentokrát šlo vše dle očekávání (nic nelezlo bokem).
Získali jsme asi 1.5 litru moštu. Aby byl trochu sladší, přidali jsme 1 polévkovou lžíci fruktózy, což odpovídá asi 10g (takže na 1 litr, resp. +/- 1kg to je 7g + to, co bylo v těch jablkách). Tohle člověka určitě nezabije, a dostane do sebe alespoň něco zdravého.
Kolik to stálo?
Objevil jsem na TED zajímavé video od člověka, který dělal jako odborník spoustu chyb. Přišel nejen s příběhem, že se z toho musí jeden poučit, ale nabízí i zajímavé potencionální řešení hladu ve světě - zvýšení úrodnosti půdy za pomoci překvapivého zdroje:
Aneb k jakým chybným rozhodnutím mohou vést nedostatečné informace a víra v neomylnost, aneb na co jsme ještě (taky) nepřišli:
https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O6...e=youtu.be (CZ titulky)
Ono to celé je "až moc krásné, než aby to byla pravda", ale já mám rád jednoduché věci (protože v jednoduchosti je krása), a je jedno, v jaké oblasti (využití jeskyní na Marsu vs. stavění drahé kolonie pod kopulí, atd.). A historie tomu dává za pravdu (kurděje vs. prosté jezení ovoce, eliminace úmrtnosti rodiček v nemocnosti - prosté umývání rukou).
Totálně "jisté" výroky moudrých lidí z minulosti:
http://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zaraze...ale-slavne
Dnes se jim smějeme, ale zároveň se někdy až křečivitě držíme toho, co známe dnes a kriticky shazujeme mnoho nových myšlenek a postojů, jako kdyby jsme zrovna my měli být tou generací, která se určitě neplete a tedy to, co používáme teď, je neměnné a spolehlivé..
A v rámci tématu o "jídle" jsem našel další alternativní zdroj masa (nemyslím tím jeho náhražku něčím rostlinným). Pokud nechcete jíst zvěřinu, ale vadí vám uzavřené velkochovy, můžete zkusit:
http://www.trms.cz/filozofie/
https://cs-cz.facebook.com/trms.cz/
Je to Praha, takže kdo má zájem, je tu možnost, aniž by musel jet na venkov.. a mělo by být dostupné i v Makru: https://www.makro.cz/o-makro/maso-a-drubez/jehneci-trms
Kdo má rádi studie, může si ověřit, jak moc "kvalitní" je maso z uzavřených chovů krmených "zrním" v porovnání s masem zvířat, co se mohou pást venku:
http://www.csuchico.edu/grassfedbeef/res...202010.pdf
Příklady táhnou (dodatek k výchově dětí) - aneb, jak můžeme chtít, aby se naše děti chovaly zodpovědně, udržitelně a ekologicky, když se podívají na dospělé, a co vidí?
https://www.novinky.cz/zena/deti/442689-...ornik.html
Zajímavost - odměňování a výkony u růzých typů prací (za peníze a zdarma):
https://www.youtube.com/watch?v=ewAkNWXAyxE (CZ titulky) (získáno z odkazu na https://forum.sebesdileni.cz/viewforum.php?f=58 )
Bližší pohled na podezřelé výpočty spotřeby vody na získání masa z chovů (asi jako jsem se já nedávno divil těm megačíslům vody na vypěstování kg brambor):
http://www.swissbiofarmer.com/blog/2014/...t-does-not
Trochu mne to donutilo zamyslet se, odkud vlastně čerpám údaje. Skutečně USA dovážejí jen necelé 1% sójy a masa za Brazílie? Já si doteď myslel, že (jak je v módě), že za všechno zlo na světě (i to, že mi nerostou melouny) může USA?
Snažil jsem se alespoň trochu ověřit teorii, že když nebude nikdo lidi nutit, aby pracovali, že se z nás stanou líní povaleči. Nevím, jak to funguje i jiných koníčků, ale u zahradničení to rozhodně nehrozí
A napadla mne další blbost Vzhledem k tomu, že budu přistavovat k domu pergolu (6x2 metry), která bude jednak bránit přívalovým dešťům, aby nám pršelo na posezení, a jednak bude sloužit k zachycení dešťové vody, tak si tam udělám i letní kuchyni. Protože, když budeme vařit venku, tak můžeme: a) využít solární vařič, b) teplo, které vytvoříme, nezůstane uvnitř domu a tedy o to méně se bude muset chladit.
Alespoň to budeme mít blíž surovinám (vzdálenost kuchyně - záhon - skleník asi 5 metrů; tohle žádný obchod v čerstvosti netroufne).
Meloun Pepino se nám letos moc nepovedl, ale naproti tomu se červený meloun ze semínek z obchodu již po květech nasazuje na plody. Zatím jich má méně než 10, ale co není, může být (je jen otázka, kolik jich uživí ta rostlina, když roste v malém truhlíku).
Sklidili jsme své první letošní borůvky, ale ty nemá cenu zatím zapisovat, protože jich je málo (stejně tak maliny a část jahod - na maliny stejně chodíme ještě i do lesa, protože naše úroda je zatím bídná - máme asi 15 cm rostliny)
Šíření padlí a žlutých listů ve skleníku se zřejmě zastavilo (u rzi zatím nevím), ale nechvalme dne před večerem. Každopádně o ten 1 plod mandarinka nejspíš přijde (bez listů ho neuživí).
Jenže s těmi melouny jsem to asi zakřikl. Sice kvetou, dělají i plody (na rozdíl od Pepina), ale týden poté se "ztrácejí". Jsou dvě možnosti: buď propadnout módní depce, jak je všechno na p*d, a nebo.. se jít dovzdělat, přiznat si, že toho stále ještě nevím dost, a vyrůst
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/me...vny-postup
https://www.zahrada.cz/forum/exoticke-ov...lodi-28517
Zase jsem si vydělal. Další "oprava" televize (nevím, kdo ten "smart" model programoval, ale nechal bych ho přiřadit čísla všem CZ a SK stanicím, co SkyLink má - pak by mu asi došlo, že hromadné přejmenování by nebyl až tak blbý nápad). Shodou okolností majitel včel, takže se nám částečně vrátil ten pyl, co si včely u nás zobou
Ne že bych to žádal, ale zase, nebránil jsem se. Za půl hodiny práce 170 Kč v naturáliích, to jde (zajímalo by mne, jak stát po stránce daní nahlíží na bartel u občanů, kteří nepodnikají a neplatí DPH? http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ka...nez-263359 Jsou včely jakožto výrobci medu a zpracovatelé pylu daňový subjekt? A jsou plátci DPH? ).
Je to sice taková menší odbočka, ale k životu na vesnici (jehož je zahradničení součástí) to patří. Mimochodem, z nové zástavby na našem sídlišti zatím něco pěstují asi jen 3 domy (včetně nás) z asi 20-30. Naproti původní zástavbě, kde má skoro každý zahrádku, ne-li menší hospodářství.
Jako náhradu obyčejného bílého cukru jsme kromě hnědého (třtinový) zkusili ještě fruktózu. Obvykle se dá sehnat 1 kg cca. za 100 Kč (zatímco cukr bílý 20 Kč a hnědý cca. 45-60 Kč). Fruktóza sladí o 30% víc než běžný cukr, takže 1 kg můžeme na přepočet vzít jako 70 Kč a víc.
O zdravotních účincích bílý vs. hnědý se už mluvilo, tak zbývá ještě nějaké info k tomuto ovocnému cukru (někdy se výrábí i z brambor):
I když může být označen jako "pro diabetiky", je nejspíš problémový:
https://onemocneni-jater.zdrave.cz/frukt...ebezpecna/
https://dieta.vitalia.cz/clanky/fruktoza...ine-cukry/
Tzn. že její použití bych omezil, a to třeba na pokrmy, kde se běžně může vyskytovat, ale je jí třeba nedostatek (oslazení kyselejšího ovoce). Stačí udržet množství na nižší hladině (tj. nejíst to po tunách - např. 1 kg ovoce má 50g, ale to spolu s ní dodává i jiné látky; nebo je dop. nepřekračovat 1,5g na 1 kg hmotnosti těla, což v mém případě je 102g).
http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
Podařilo se nám úspěšně "s velkou slávou" použít lis na jablka, aniž bychom to měli všude okolo (raději jsme to dělali venku)
Jablka jsme vzala jarní, kyselá, ne moc měkká, ani tvrdá, nejprve jsme je nakrájeli a pak vhodili do plechového (nového) kbelíku s dnem doléhajícím na zem (ne ty s "obručí" kolem, kdy je dno o něco výš) a dřevěným pěchovadlem (násada a kulaté prkékno + igelit) jsme je rozmašírovali na kaši.
Pak jsme je vhodili do lisu, bez nějakého pytlíku atd., a pomalu lisovali. Tentokrát šlo vše dle očekávání (nic nelezlo bokem).
Získali jsme asi 1.5 litru moštu. Aby byl trochu sladší, přidali jsme 1 polévkovou lžíci fruktózy, což odpovídá asi 10g (takže na 1 litr, resp. +/- 1kg to je 7g + to, co bylo v těch jablkách). Tohle člověka určitě nezabije, a dostane do sebe alespoň něco zdravého.
Kolik to stálo?
Objevil jsem na TED zajímavé video od člověka, který dělal jako odborník spoustu chyb. Přišel nejen s příběhem, že se z toho musí jeden poučit, ale nabízí i zajímavé potencionální řešení hladu ve světě - zvýšení úrodnosti půdy za pomoci překvapivého zdroje:
Aneb k jakým chybným rozhodnutím mohou vést nedostatečné informace a víra v neomylnost, aneb na co jsme ještě (taky) nepřišli:
https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O6...e=youtu.be (CZ titulky)
Ono to celé je "až moc krásné, než aby to byla pravda", ale já mám rád jednoduché věci (protože v jednoduchosti je krása), a je jedno, v jaké oblasti (využití jeskyní na Marsu vs. stavění drahé kolonie pod kopulí, atd.). A historie tomu dává za pravdu (kurděje vs. prosté jezení ovoce, eliminace úmrtnosti rodiček v nemocnosti - prosté umývání rukou).
Totálně "jisté" výroky moudrých lidí z minulosti:
http://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zaraze...ale-slavne
Dnes se jim smějeme, ale zároveň se někdy až křečivitě držíme toho, co známe dnes a kriticky shazujeme mnoho nových myšlenek a postojů, jako kdyby jsme zrovna my měli být tou generací, která se určitě neplete a tedy to, co používáme teď, je neměnné a spolehlivé..
A v rámci tématu o "jídle" jsem našel další alternativní zdroj masa (nemyslím tím jeho náhražku něčím rostlinným). Pokud nechcete jíst zvěřinu, ale vadí vám uzavřené velkochovy, můžete zkusit:
http://www.trms.cz/filozofie/
https://cs-cz.facebook.com/trms.cz/
Je to Praha, takže kdo má zájem, je tu možnost, aniž by musel jet na venkov.. a mělo by být dostupné i v Makru: https://www.makro.cz/o-makro/maso-a-drubez/jehneci-trms
Kdo má rádi studie, může si ověřit, jak moc "kvalitní" je maso z uzavřených chovů krmených "zrním" v porovnání s masem zvířat, co se mohou pást venku:
http://www.csuchico.edu/grassfedbeef/res...202010.pdf
Příklady táhnou (dodatek k výchově dětí) - aneb, jak můžeme chtít, aby se naše děti chovaly zodpovědně, udržitelně a ekologicky, když se podívají na dospělé, a co vidí?
https://www.novinky.cz/zena/deti/442689-...ornik.html
Zajímavost - odměňování a výkony u růzých typů prací (za peníze a zdarma):
https://www.youtube.com/watch?v=ewAkNWXAyxE (CZ titulky) (získáno z odkazu na https://forum.sebesdileni.cz/viewforum.php?f=58 )
Bližší pohled na podezřelé výpočty spotřeby vody na získání masa z chovů (asi jako jsem se já nedávno divil těm megačíslům vody na vypěstování kg brambor):
http://www.swissbiofarmer.com/blog/2014/...t-does-not
Trochu mne to donutilo zamyslet se, odkud vlastně čerpám údaje. Skutečně USA dovážejí jen necelé 1% sójy a masa za Brazílie? Já si doteď myslel, že (jak je v módě), že za všechno zlo na světě (i to, že mi nerostou melouny) může USA?
Snažil jsem se alespoň trochu ověřit teorii, že když nebude nikdo lidi nutit, aby pracovali, že se z nás stanou líní povaleči. Nevím, jak to funguje i jiných koníčků, ale u zahradničení to rozhodně nehrozí
A napadla mne další blbost Vzhledem k tomu, že budu přistavovat k domu pergolu (6x2 metry), která bude jednak bránit přívalovým dešťům, aby nám pršelo na posezení, a jednak bude sloužit k zachycení dešťové vody, tak si tam udělám i letní kuchyni. Protože, když budeme vařit venku, tak můžeme: a) využít solární vařič, b) teplo, které vytvoříme, nezůstane uvnitř domu a tedy o to méně se bude muset chladit.
Alespoň to budeme mít blíž surovinám (vzdálenost kuchyně - záhon - skleník asi 5 metrů; tohle žádný obchod v čerstvosti netroufne).