12.02.2018, 20:51
Kapitola IV aneb snaha o kompenzaci méně zajímavých témat těmi více zajímavými (doufám)...
- Jen veganstvím ke zdravému životu? 75%
Stručně a jasně: B.L.B.O.S.T. pokud jde o slovíčko JEN
- Prokletá B12 50%
Alfa a omega (nejen) veganské problematiky?
- Teď už strašíme i s Kreatinem 85%
Nejnovější novinka na trhu aneb zase se mají lidé o čem hádat
- Železo a rakovina 85%
Relativně spolehlivý způsob, jak se zabít, je přehánět to se snahou být zdravý
- Vezměmě si příklad z býložravců. Nebo raději ne? 70%
Aneb co ani mnozí milovníci koní netuší!
Jen veganstvím ke zdravému životu?
Pokud jde o zdravotní hledisko, musím zaklepat na dutou hlavu, ale už snad 24 měsíců jsem neměl ani velkou rýmu (což bylo dřív běžné i několikrát ročně - když nepočítám to něco, co jsem si přivezl z Pragáče; to je taky nápad, v republice řádí chřipka a já vylezu mezi lidi).
https://www.magazinzdravi.cz/vysoky-krevni-tlak
Ale vzhledem k tomu, že podle různých zdrojů má 40% ČR vysoký krevní tlak (což, tipuji, jsou lidé, o kterých se ví, a kteří se tedy léčí nejspíš pomocí léků)
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/33706...oroba.html
http://www.takeda.cz/oblasti-lecby/hypertenze/
asi by si měl každý sám sobě položit otázku, zda by pro své zdraví neměl udělat něco víc. A tím nemyslím otázku "kolik prášků bych měl brát" ale "co mi ten tlak zvedá, a toho se vyvarovat". Jestli je vysoký tlak vždycky geneticky vrozený, tak v tom případě se má maminka stala za posledních několik měsíců auto-genetickým-inženýrem
V našem případě to znamená ještě dlouhodobější sledování, případně léky vysadíme po konzultaci s doktorem.
Naše medicína je sice ještě svým způsobem velmi zaostalá (například hypotetečtí nanoboti, DNA léčení), nicméně dělá velké pokroky: https://www.denik.cz/zdravi/na-infarkty-...70921.html Pokud jí ale sami budeme házet klacky pod nohy svým životním stylem nebo kvalitou životního prostředí, opět škodíme jen sami sobě..
Vypadá to, že 100% veganský styl není třeba, nicméně pokud jde o složení našeho jídelníčku, je tak z 90% vegetariánský.
Svůj podíl ale mohou mít i další faktory (druh mléka, méně soli a tím spíš žádná bílá, životní styl, stres, lokace kde bydlíme, možná přítomností zvířat okolo nás, a dalších milion blbin, atd.). Veganství je totéž, jako prohlásit, že když si na autě místo kovové karoserie dáte hlínínovou, tak pojede rychleji. To sice může, ale pokud je v háji motor, nepomůže to. Rozhodně ale naproti tomu auto s hliníkovou karosérií může určitě vydržet déle, pokud má i ostatní součástky v pořádku, stejně tak u 100% nezávadného auta zase až tak moc nezáleží na stavu laku či (po určitou dobu) dané kariserie
Téměř veganská strava ze mě zatím neudělala super zdravého supermarmana, na druhou stranu je levnější (řízek mi v zahrádce sám nevyroste) a nijak škodlivá. Levnější už proto, že byť jím méně živočišných produktů než rostliných, spíš pomalu přibírám na váze, takže logické je jíst méně, což také znamená i případně nakupovat méně
Rovněž netuším, zda zlepšení zdravotního stavu je dané tím, že jsme ještě víc omezili konzumaci masa, nebo prostě tím, že už nekupujeme klasické maso, ale jen zvěřinu. Také to ale může být vliv konzumace vlastní zeleniny, a nebo něco naprosto jiného. To už je ale na každém z nás, aby se o své zdraví staral a opatrně si zjistil, co mu sedne nejlépe. Nikdo jiný, včetně lékařů, to sám od sebe a tak důsledně dělat nebude
Myslet si, že se zázračně uzdravím jen tím, že se stanu veganem, ať už ten pojem znamená cokoliv, je dost bláhové.
Stejně tak ale někomu, kdo řekne: "Moje přítelkyně/sestra se dala na veganství, jedla jen kořínky a teď umírá na podvýživu" nelze říct nic víc než Vaše X je hloupá a nevzdělaná, a vy jste ještě větší blbec, když jste jí v tom nechal.
Často se říká, že když si nejste jistí, jděte k lékaři pro radu ve stylu "vegani své děti zabijí, tady by měla zasáhnout lékařka a sociálka". No dobře, ale kde máte záruku, že lékaři mají správné vědomosti? Za posledních sto let se několikrát změnilo doporučení o zdravé výživě (stačí se podívat na vejce a cholesterol). Zvláštní, že by třeba nikdo nešel pro radu za lékařem 18.století, protože by mu nejspíš poradil pouštění žilou, ale přesto čeká, že máme slepě věřit rozhodnutí lékařů dnes? Co když o nich věda za pár dekád prohlásí, že to byli šarlatáni? (byť mají jistě menší šanci na dané osočení než pouštěči žilou, aby se jim přeci jen nedostalo podobné úcty jako "léčení sondou" od přenašečů velryb do budoucnosti https://www.youtube.com/watch?v=1i3gp_aN1cs ).
A vždy bude platit, že každý z nás je jiný. Kolikrát si vygooglíte rady, jak se dožít vysokého věku, a vyjede vám 100 a více letý stařík, který má v jedné ruce žváro a ve druhé frťana (můžeme se jen hádat, o kolik víc by se dožil, kdyby nekouřil, a nebo zda je jeho organismus v takové kondici, že cigarety neřeší - rozhodně bych to ale nebral nikdy jako argument, že pár cíg denně nikomu neublíží).
https://www.lidovky.cz/nejstarsi-manzele...0_lide_rka
Prokletá B12
Pokud jde o B12 a s ním spojené projevy, my třeba nepociťujeme žádný nedostatek. Je pravda, že dospělý člověk může mít v játrech zásoby klidně až na 10 let:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_B12
ale jde spíš o to, že my maso ve větším množství nejíme tak už minimálně 15-20 let, a dávky i tak postupně snižujeme, takže kdyby byla pravda, že bez pravidelné konzumace masa v objemu, jaký je běžný u Evropanů, by člověk měl B12 málo, asi bychom měli už velké zdravotní problémy. V našem případě je tedy dostatečný přísun zajištěn nejen ze zahradničení (100% zeleninu nebo ovoce neumyjete nikdy, ale i tak půjde o minimum), ale hlavně z vajec a mléka.
https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/
Nicméně, zbystřit by měli i nevegani a nevegetariáni, protože očividně existuje dost článků nebo studií, které se nedostatkem B12 zabývají, a přitom v nich o vege- nepadne jediné slovo:
https://www.google.cz/search?ei=745UWuzp...SyrVXCV9tU
Zvláště u starších osob nebo u těch, co berou určité léky:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781043/
https://www.prevention.com/health/signs-...deficiency
Bylo by zajímavé zjistit, zda se masojedi umí poučit z problémů veganů a hlídat si své zdraví, nebo zda existuje tak absurdní situace, kdy se nějaký jedlík masa posmívá veganům, že mají určitě nedostatek B12, a přitom ho má sám nedostatek, aniž by o tom věděl.. naopak je naprosto představitelný vegan s cukrovkou (některým stačí do sebe nacpat dost cukrů a tuků, případně to zkombinovat se smažením). A umím si i představit člověka, který prospívá téměř jen na syrovém masu.
Tragédie je, že mnoho lidí si myslí, že když to funguje u někoho jiného, tak u nich automaticky taky (asi jako že když někdo poslouchá metal nebo dechovku, tak vám se určitě bude taky líbit) Také totiž najdete na světě i lidi, kteří jedí hlínu, omítku, mýdlo, vlasy nebo sklo. Buď proto, že je to baví a nedělá jim to problémy, a nebo proto, že mají nějakou poruchu.
http://www.tlukotsrdce.cz/clanek/1055/ob...a-nejvice/
Situace, kdy půlka národa je obézní, má cukrovku, vysoký tlak nebo jiné civilizační choroby ukazuje, že víme akorád tak velké kulové http://www.syrova-strava.cz/raw-food-co-to-je/
Zajímavá alternativa zdroje B12:
http://gorillaprotein.com/2010/01/07/whe...tamin-b12/
Hmyz. Hm...
Já osobně bych ho teda asi nejedl (pokud se nedopatřením neschová třeba v brokolici), a i mnozí další lidé k němu mají odpor. Otázka pro vegany je zajímavá v tom, jak moc má hmyz vyvinuté vnímání bolesti (většina hmyzu CNS nemá, což ale neznamená, že necítí bolest), jak moc "humánní" je sníst brouka nebo kvasnice, ale co rozdíl v pojídání zeleniny a medu? A v čem se člověk, co sní brouka (pochopitelně živého) nebo mouchu liší od své přírodní přirozenosti?
Teď už strašíme i s Kreatinem
Novinkou na poli "bude vám něco chybět" https://cs.wikipedia.org/wiki/Kreatin a to ještě vegané kupodivu moc nepodchytili (ale už se toho chytili odpůrci, protože "je to přeci jasné! v rostlinách to není, veganům to bude chybět!")
U této látky je nepopiratelné, že se v rostlinách nevyskytuje, a naopak se vyskytuje ve většině zvířat, a přitom je nutná pro zásobování těla energií. Ale!
Nutno podotknout, že kreatin si tělo člověka a jiných zvířat (tedy i oněch býložravců, na které se v těchto diskuzích jaksi záhadně zapomíná, jako kdyby snad svaly neměli) vyrábí samo. Tedy za předpokladu, že je zdravé.
https://www.nutrion.cz/info/detail.php?idzb=58
Železo a rakovina
Tento prvek je často omílán nejen v souvislosti s veganskou stravou. O jeho důležitosti průměrně vzdělaný člověk nemůže pochybovat. Je nutné stejně pro nás jako pro zelené rostliny.
https://www.celostnimedicina.cz/zelezo-fe.htm
Netřeba ale připomínat, že "všeho s Mírou" stejně jako, že rozdíl mezi lékem a jedem je často jen v množství. A se železem, stejně jako s některými vitamíny, masem, mlékem to je stejné.
https://cs.medlicker.com/1239-nadbytek-zeleza
https://www.ceskaordinace.cz/priznaky-pr...agenu.html
Čili, je fajn upozorňovat vegany, zda mají železa málo, už k jejich vlastnímu dobru, ale zároveň si také zkontrolujme sami sebe, zda ho nebereme až příliš..
https://ona.idnes.cz/zabiji-je-zelezo-ri...zdravi_pet
Sama rakovina je dnes také na pořadu dne. Čím je způsobené, že jí trpí víc lidé ve vyspělejším světě?
https://cdn.i0.cz/public-data/86/16/890e...0ab3256916
Je to dané jen tím, že jí naše lepší medicína častěji a lépe odhalí, nebo naopak tím, že něco děláme blbě?
https://img.blesk.cz/img/1/normal620/131...v0.jpg?v=0
Můžeme vzít v potaz, že rakovina má dost možných spouštěčů, ale pak nejde často o to, že by snad byla dědičná, ale o to, jak my sami se k sobě chováme. Pak ale není na místě prohlásit: No jo, udělal jsem všechno správně, nebo si to alespoň myslím, a stejně jsem dostal rakovinu, nemůžu za to.
http://www.vylectese.cz/zpusobuje-rakovi...ch-pricin/
https://zpravy.idnes.cz/lekar-o-uzeninac...domaci_mlb
Zvlášť to o těch tucích si stačí spojit s tím, co ukazuje pořad Ano, šéfe* nebo Gordon Ramsey, a pro své vlastní zdraví byste už asi museli v restauraci stát kuchaři za zády, když vám bude připravovat burger..
https://zena.aktualne.cz/zdravi/rakovina...1517579164
http://www.stoplusjednicka.cz/propecena-...t-rakovinu
*) nevím, na kolik tam jsou mnohé situace nahrané, ale minimálně o svém bývalém bydlišti, Vamberku, mohu prohlásit, že se té epizodě dá i tak nějak věřit
A tady pochopitelně platí, že v podstatě nezáleží na tom, co grilujete a smažíte, ale jak a čím. To, že si vegan dá na pánev třeba cuketu a spálí jí na uhel není rozhodně lepší, než když si občas dáte třeba burger, pokud ovšem víte odkud pochází maso, co v něm je, a jak byl připravený.
Vezměmě si příklad z býložravců. Nebo raději ne?
A pokud jde ještě o vápník jako takový: o tom, kde ho berou býložravci jsem tu psal už mnohokrát, ale existuje dost příkladů, které prostě popírají mnohá veganská tvrzení (kterým se, pravda, lehko uvěří, když vám nedojdou hned souvislosti), že býložravci ho nezískávají z jiných živočichů a tedy, že nemusíme ani my (resp. skutečně nemusíme, jen můžeme). Proč zůstávat jen u člověka?
https://www.popsci.com/5-disturbing-meat...res#page-2
To, že například kůň, což je býložravec jak poleno, pojídá jiné menší živočichy, je obecně známo. A nejde jen o broučky či červíky. Mluvím tu o obratlovcích. Např. ještěrky, ptáci, atd. Proč to dělá, nemusí být v současné době jisté, ale jsou předpoklady, že si tím může doplňovat právě vápník.
https://www.google.cz/search?source=hp&e...2pnHn5FRM0
Obecně jde o to, že dost velké zvíře prostě občas sežere (sní) nějaké menší, i když je jinak vegetarián či "vegan" (je to rychlý, případně nouzový* zdroj proteinů, podobně jako pro některé lidi znamená kofein či bílý cukr dávku k nakopnutí, a nemusí se zatěžovat pomalými cukry). Kopytníci jsou asi dobrý příklad, ale ptáci jsou další. To, že jsou mnozí ptáci masožravci, to asi ví každý - nejen hmyz, ale často i červi, hadi či myši. Ale proč zůstávat jen u toho: sýkory také mohou papat třeba netopýry (ostatně, ptáci jsou potomci masožravých dinosaurů) https://www.theguardian.com/science/2009...nting-bats
*) V nouzi nejvyšší se hodí vše.. kdo trpí žízní, vypije i vlastní moč, ale to sotva může být důkaz, že bychom to měli dělat dlouhodobě, nebo že je to snad zdravé. Lidé v SSSR během války často z hladu jedli i hlínu..
Naproti tomu ale lidé skutečně nepotřebují maso k přežití. Tak tomu je jen u čistých masožravců, kteří bez masa mohou zemřít. Pro lidský druh to neplatí. A neplatí to ani pro příležitostné masožravce (ty poznáte často tak, že mají zuby podobné spíš lvům, ale většinou je uvidíte, jak se cpou ovocem nebo oříšky - například u medvědů tvoří maso jen 10% jejich potravy a pokud jde o zuby, ani se nesnažte srovnávat jejich tesáky s našimi, je to jak vidno naprosto nesměrodaný údaj). https://www.quora.com/Can-carnivorous-an...thout-meat a zrovna koně jsou také hezký příklad, že pojídání masa u tvora, který k tomu nemá 100% vlohy, může být nebezpečné (hypotetická otrava, protože kůň neumí zvracet).
Pokračování za nějaký čas..
- Jen veganstvím ke zdravému životu? 75%
Stručně a jasně: B.L.B.O.S.T. pokud jde o slovíčko JEN
- Prokletá B12 50%
Alfa a omega (nejen) veganské problematiky?
- Teď už strašíme i s Kreatinem 85%
Nejnovější novinka na trhu aneb zase se mají lidé o čem hádat
- Železo a rakovina 85%
Relativně spolehlivý způsob, jak se zabít, je přehánět to se snahou být zdravý
- Vezměmě si příklad z býložravců. Nebo raději ne? 70%
Aneb co ani mnozí milovníci koní netuší!
Jen veganstvím ke zdravému životu?
Pokud jde o zdravotní hledisko, musím zaklepat na dutou hlavu, ale už snad 24 měsíců jsem neměl ani velkou rýmu (což bylo dřív běžné i několikrát ročně - když nepočítám to něco, co jsem si přivezl z Pragáče; to je taky nápad, v republice řádí chřipka a já vylezu mezi lidi).
https://www.magazinzdravi.cz/vysoky-krevni-tlak
Ale vzhledem k tomu, že podle různých zdrojů má 40% ČR vysoký krevní tlak (což, tipuji, jsou lidé, o kterých se ví, a kteří se tedy léčí nejspíš pomocí léků)
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/33706...oroba.html
http://www.takeda.cz/oblasti-lecby/hypertenze/
asi by si měl každý sám sobě položit otázku, zda by pro své zdraví neměl udělat něco víc. A tím nemyslím otázku "kolik prášků bych měl brát" ale "co mi ten tlak zvedá, a toho se vyvarovat". Jestli je vysoký tlak vždycky geneticky vrozený, tak v tom případě se má maminka stala za posledních několik měsíců auto-genetickým-inženýrem
V našem případě to znamená ještě dlouhodobější sledování, případně léky vysadíme po konzultaci s doktorem.
Naše medicína je sice ještě svým způsobem velmi zaostalá (například hypotetečtí nanoboti, DNA léčení), nicméně dělá velké pokroky: https://www.denik.cz/zdravi/na-infarkty-...70921.html Pokud jí ale sami budeme házet klacky pod nohy svým životním stylem nebo kvalitou životního prostředí, opět škodíme jen sami sobě..
Vypadá to, že 100% veganský styl není třeba, nicméně pokud jde o složení našeho jídelníčku, je tak z 90% vegetariánský.
Svůj podíl ale mohou mít i další faktory (druh mléka, méně soli a tím spíš žádná bílá, životní styl, stres, lokace kde bydlíme, možná přítomností zvířat okolo nás, a dalších milion blbin, atd.). Veganství je totéž, jako prohlásit, že když si na autě místo kovové karoserie dáte hlínínovou, tak pojede rychleji. To sice může, ale pokud je v háji motor, nepomůže to. Rozhodně ale naproti tomu auto s hliníkovou karosérií může určitě vydržet déle, pokud má i ostatní součástky v pořádku, stejně tak u 100% nezávadného auta zase až tak moc nezáleží na stavu laku či (po určitou dobu) dané kariserie
Téměř veganská strava ze mě zatím neudělala super zdravého supermarmana, na druhou stranu je levnější (řízek mi v zahrádce sám nevyroste) a nijak škodlivá. Levnější už proto, že byť jím méně živočišných produktů než rostliných, spíš pomalu přibírám na váze, takže logické je jíst méně, což také znamená i případně nakupovat méně
Rovněž netuším, zda zlepšení zdravotního stavu je dané tím, že jsme ještě víc omezili konzumaci masa, nebo prostě tím, že už nekupujeme klasické maso, ale jen zvěřinu. Také to ale může být vliv konzumace vlastní zeleniny, a nebo něco naprosto jiného. To už je ale na každém z nás, aby se o své zdraví staral a opatrně si zjistil, co mu sedne nejlépe. Nikdo jiný, včetně lékařů, to sám od sebe a tak důsledně dělat nebude
Myslet si, že se zázračně uzdravím jen tím, že se stanu veganem, ať už ten pojem znamená cokoliv, je dost bláhové.
Stejně tak ale někomu, kdo řekne: "Moje přítelkyně/sestra se dala na veganství, jedla jen kořínky a teď umírá na podvýživu" nelze říct nic víc než Vaše X je hloupá a nevzdělaná, a vy jste ještě větší blbec, když jste jí v tom nechal.
Často se říká, že když si nejste jistí, jděte k lékaři pro radu ve stylu "vegani své děti zabijí, tady by měla zasáhnout lékařka a sociálka". No dobře, ale kde máte záruku, že lékaři mají správné vědomosti? Za posledních sto let se několikrát změnilo doporučení o zdravé výživě (stačí se podívat na vejce a cholesterol). Zvláštní, že by třeba nikdo nešel pro radu za lékařem 18.století, protože by mu nejspíš poradil pouštění žilou, ale přesto čeká, že máme slepě věřit rozhodnutí lékařů dnes? Co když o nich věda za pár dekád prohlásí, že to byli šarlatáni? (byť mají jistě menší šanci na dané osočení než pouštěči žilou, aby se jim přeci jen nedostalo podobné úcty jako "léčení sondou" od přenašečů velryb do budoucnosti https://www.youtube.com/watch?v=1i3gp_aN1cs ).
A vždy bude platit, že každý z nás je jiný. Kolikrát si vygooglíte rady, jak se dožít vysokého věku, a vyjede vám 100 a více letý stařík, který má v jedné ruce žváro a ve druhé frťana (můžeme se jen hádat, o kolik víc by se dožil, kdyby nekouřil, a nebo zda je jeho organismus v takové kondici, že cigarety neřeší - rozhodně bych to ale nebral nikdy jako argument, že pár cíg denně nikomu neublíží).
https://www.lidovky.cz/nejstarsi-manzele...0_lide_rka
Prokletá B12
Pokud jde o B12 a s ním spojené projevy, my třeba nepociťujeme žádný nedostatek. Je pravda, že dospělý člověk může mít v játrech zásoby klidně až na 10 let:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_B12
ale jde spíš o to, že my maso ve větším množství nejíme tak už minimálně 15-20 let, a dávky i tak postupně snižujeme, takže kdyby byla pravda, že bez pravidelné konzumace masa v objemu, jaký je běžný u Evropanů, by člověk měl B12 málo, asi bychom měli už velké zdravotní problémy. V našem případě je tedy dostatečný přísun zajištěn nejen ze zahradničení (100% zeleninu nebo ovoce neumyjete nikdy, ale i tak půjde o minimum), ale hlavně z vajec a mléka.
https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/
Nicméně, zbystřit by měli i nevegani a nevegetariáni, protože očividně existuje dost článků nebo studií, které se nedostatkem B12 zabývají, a přitom v nich o vege- nepadne jediné slovo:
https://www.google.cz/search?ei=745UWuzp...SyrVXCV9tU
Zvláště u starších osob nebo u těch, co berou určité léky:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781043/
https://www.prevention.com/health/signs-...deficiency
Bylo by zajímavé zjistit, zda se masojedi umí poučit z problémů veganů a hlídat si své zdraví, nebo zda existuje tak absurdní situace, kdy se nějaký jedlík masa posmívá veganům, že mají určitě nedostatek B12, a přitom ho má sám nedostatek, aniž by o tom věděl.. naopak je naprosto představitelný vegan s cukrovkou (některým stačí do sebe nacpat dost cukrů a tuků, případně to zkombinovat se smažením). A umím si i představit člověka, který prospívá téměř jen na syrovém masu.
Tragédie je, že mnoho lidí si myslí, že když to funguje u někoho jiného, tak u nich automaticky taky (asi jako že když někdo poslouchá metal nebo dechovku, tak vám se určitě bude taky líbit) Také totiž najdete na světě i lidi, kteří jedí hlínu, omítku, mýdlo, vlasy nebo sklo. Buď proto, že je to baví a nedělá jim to problémy, a nebo proto, že mají nějakou poruchu.
http://www.tlukotsrdce.cz/clanek/1055/ob...a-nejvice/
Situace, kdy půlka národa je obézní, má cukrovku, vysoký tlak nebo jiné civilizační choroby ukazuje, že víme akorád tak velké kulové http://www.syrova-strava.cz/raw-food-co-to-je/
Zajímavá alternativa zdroje B12:
http://gorillaprotein.com/2010/01/07/whe...tamin-b12/
Hmyz. Hm...
Já osobně bych ho teda asi nejedl (pokud se nedopatřením neschová třeba v brokolici), a i mnozí další lidé k němu mají odpor. Otázka pro vegany je zajímavá v tom, jak moc má hmyz vyvinuté vnímání bolesti (většina hmyzu CNS nemá, což ale neznamená, že necítí bolest), jak moc "humánní" je sníst brouka nebo kvasnice, ale co rozdíl v pojídání zeleniny a medu? A v čem se člověk, co sní brouka (pochopitelně živého) nebo mouchu liší od své přírodní přirozenosti?
Teď už strašíme i s Kreatinem
Novinkou na poli "bude vám něco chybět" https://cs.wikipedia.org/wiki/Kreatin a to ještě vegané kupodivu moc nepodchytili (ale už se toho chytili odpůrci, protože "je to přeci jasné! v rostlinách to není, veganům to bude chybět!")
U této látky je nepopiratelné, že se v rostlinách nevyskytuje, a naopak se vyskytuje ve většině zvířat, a přitom je nutná pro zásobování těla energií. Ale!
Nutno podotknout, že kreatin si tělo člověka a jiných zvířat (tedy i oněch býložravců, na které se v těchto diskuzích jaksi záhadně zapomíná, jako kdyby snad svaly neměli) vyrábí samo. Tedy za předpokladu, že je zdravé.
https://www.nutrion.cz/info/detail.php?idzb=58
Železo a rakovina
Tento prvek je často omílán nejen v souvislosti s veganskou stravou. O jeho důležitosti průměrně vzdělaný člověk nemůže pochybovat. Je nutné stejně pro nás jako pro zelené rostliny.
https://www.celostnimedicina.cz/zelezo-fe.htm
Netřeba ale připomínat, že "všeho s Mírou" stejně jako, že rozdíl mezi lékem a jedem je často jen v množství. A se železem, stejně jako s některými vitamíny, masem, mlékem to je stejné.
https://cs.medlicker.com/1239-nadbytek-zeleza
https://www.ceskaordinace.cz/priznaky-pr...agenu.html
Čili, je fajn upozorňovat vegany, zda mají železa málo, už k jejich vlastnímu dobru, ale zároveň si také zkontrolujme sami sebe, zda ho nebereme až příliš..
https://ona.idnes.cz/zabiji-je-zelezo-ri...zdravi_pet
Sama rakovina je dnes také na pořadu dne. Čím je způsobené, že jí trpí víc lidé ve vyspělejším světě?
https://cdn.i0.cz/public-data/86/16/890e...0ab3256916
Je to dané jen tím, že jí naše lepší medicína častěji a lépe odhalí, nebo naopak tím, že něco děláme blbě?
https://img.blesk.cz/img/1/normal620/131...v0.jpg?v=0
Můžeme vzít v potaz, že rakovina má dost možných spouštěčů, ale pak nejde často o to, že by snad byla dědičná, ale o to, jak my sami se k sobě chováme. Pak ale není na místě prohlásit: No jo, udělal jsem všechno správně, nebo si to alespoň myslím, a stejně jsem dostal rakovinu, nemůžu za to.
http://www.vylectese.cz/zpusobuje-rakovi...ch-pricin/
https://zpravy.idnes.cz/lekar-o-uzeninac...domaci_mlb
Zvlášť to o těch tucích si stačí spojit s tím, co ukazuje pořad Ano, šéfe* nebo Gordon Ramsey, a pro své vlastní zdraví byste už asi museli v restauraci stát kuchaři za zády, když vám bude připravovat burger..
https://zena.aktualne.cz/zdravi/rakovina...1517579164
http://www.stoplusjednicka.cz/propecena-...t-rakovinu
*) nevím, na kolik tam jsou mnohé situace nahrané, ale minimálně o svém bývalém bydlišti, Vamberku, mohu prohlásit, že se té epizodě dá i tak nějak věřit
A tady pochopitelně platí, že v podstatě nezáleží na tom, co grilujete a smažíte, ale jak a čím. To, že si vegan dá na pánev třeba cuketu a spálí jí na uhel není rozhodně lepší, než když si občas dáte třeba burger, pokud ovšem víte odkud pochází maso, co v něm je, a jak byl připravený.
Vezměmě si příklad z býložravců. Nebo raději ne?
A pokud jde ještě o vápník jako takový: o tom, kde ho berou býložravci jsem tu psal už mnohokrát, ale existuje dost příkladů, které prostě popírají mnohá veganská tvrzení (kterým se, pravda, lehko uvěří, když vám nedojdou hned souvislosti), že býložravci ho nezískávají z jiných živočichů a tedy, že nemusíme ani my (resp. skutečně nemusíme, jen můžeme). Proč zůstávat jen u člověka?
https://www.popsci.com/5-disturbing-meat...res#page-2
To, že například kůň, což je býložravec jak poleno, pojídá jiné menší živočichy, je obecně známo. A nejde jen o broučky či červíky. Mluvím tu o obratlovcích. Např. ještěrky, ptáci, atd. Proč to dělá, nemusí být v současné době jisté, ale jsou předpoklady, že si tím může doplňovat právě vápník.
https://www.google.cz/search?source=hp&e...2pnHn5FRM0
Obecně jde o to, že dost velké zvíře prostě občas sežere (sní) nějaké menší, i když je jinak vegetarián či "vegan" (je to rychlý, případně nouzový* zdroj proteinů, podobně jako pro některé lidi znamená kofein či bílý cukr dávku k nakopnutí, a nemusí se zatěžovat pomalými cukry). Kopytníci jsou asi dobrý příklad, ale ptáci jsou další. To, že jsou mnozí ptáci masožravci, to asi ví každý - nejen hmyz, ale často i červi, hadi či myši. Ale proč zůstávat jen u toho: sýkory také mohou papat třeba netopýry (ostatně, ptáci jsou potomci masožravých dinosaurů) https://www.theguardian.com/science/2009...nting-bats
*) V nouzi nejvyšší se hodí vše.. kdo trpí žízní, vypije i vlastní moč, ale to sotva může být důkaz, že bychom to měli dělat dlouhodobě, nebo že je to snad zdravé. Lidé v SSSR během války často z hladu jedli i hlínu..
Naproti tomu ale lidé skutečně nepotřebují maso k přežití. Tak tomu je jen u čistých masožravců, kteří bez masa mohou zemřít. Pro lidský druh to neplatí. A neplatí to ani pro příležitostné masožravce (ty poznáte často tak, že mají zuby podobné spíš lvům, ale většinou je uvidíte, jak se cpou ovocem nebo oříšky - například u medvědů tvoří maso jen 10% jejich potravy a pokud jde o zuby, ani se nesnažte srovnávat jejich tesáky s našimi, je to jak vidno naprosto nesměrodaný údaj). https://www.quora.com/Can-carnivorous-an...thout-meat a zrovna koně jsou také hezký příklad, že pojídání masa u tvora, který k tomu nemá 100% vlohy, může být nebezpečné (hypotetická otrava, protože kůň neumí zvracet).
Pokračování za nějaký čas..