Bronies.cz

Úplná verze: Firefly
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Firefly...

Najde se tu nějaký browncoat (fanoušek Firefly) nebo je v těchto končinách seriál neznámý?

ČSFD 89%
IMDb 9.3

Stručné info seriálu: (zdroj firefly.sff.cz)

Citace: Čtrnáctidílný americký televizní sci-fi seriál Firefly vznikl v roce 2002. Jeho tvůrcem je Joss Whedon, režisér filmu Avengers, autor seriálu Buffy the Vampire Slayer, scenárista filmu Alien: Resurrection.

Firefly je příběhem vesmírných psanců, kteří se pohybují na okraji společnosti, živí se převážně pašováním a jejich cílem není spasit galaxii, ale prostě přežít – "letět dál". Život jim komplikují jak vesmírné lodě totalitní Aliance, tak barbarští Plenitelé, sužující světy na okraji vesmíru. Hlavní síla seriálu spočívá v propracovaných charakterech postav, dobře vykonstruovaném příběhu a překvapivém rozuzlení jednotlivých epizod. Každý z hrdinů má své vlastní naděje a obavy a jejich osobnosti a vztahy se neustále vyvíjejí.

Z žánrového hlediska se na první pohled jedná o typickou space operu, která je však velice originálním způsobem prokládána westernovými prvky. Tento zdánlivý anachronismus má ovšem přísnou logiku: létání vesmírem střídají klasické přestřelky na odlehlých planetách, kde jsou moderní laserové zbraně ještě příliš drahé a nedostupné, stejně jako moderní vznášedla, a tak se zde střílí z klasických šestiranných revolverů a jezdí se na koních.

Firefly má oproti jiným sci-fi seriálům ještě několik dalších specifik. V galaxii 26. století, v němž se seriál odehrává, existují dva dominantní jazyky – prvním je angličtina (jak jinak) a druhým čínština, která slouží zejména k nadávání. Asi nejvýraznější rozdíl oproti Star Treku, Stargate či Babylonu 5 je ale ten, že zde nejsou vůbec žádní mimozemšťané.

Seriálu bohužel nepřálo štěstí, a tak byl po pouhém tuctu epizod stažen z vysílání a předčasně ukončen. Důvodů, proč neuspěl, bylo víc. Studiu Fox se nezamlouval pilotní dvojdíl Serenity, a tak se jako první vysílala narychlo napsaná epizoda The Train Job, která ovšem jako úvod moc dobře nefunguje. Další díly byly v televizi uvedeny v jiném pořadí, než jaké Joss Whedon zamýšlel. Firefly navíc prošla několika různými vysílacími časy, takže i pokud si ji navzdory těmto dvěma skutečnostem divák oblíbil, neměl jistotu, že ji ve stejný čas najde v programu i za týden.

Práva na filmové pokračování seriálu, které se po vzoru pilotního dvojdílu jmenuje Serenity, od Foxu koupil Universal. Americká premiéra proběhla na konci září 2005, DVD je od května 2006 v prodeji i v České republice. Kromě toho vydal Dark Horse Comics kreslený seriál Serenity: Those Left Behind, který ve třech sešitech překlenul události mezi seriálem a filmem, a vyšla i knižní verze Serenity. Film získal dvě nejvýznamnější sci-fi ocenění, cenu Nebula a cenu Hugo.

[Obrázek: firefly-opening-logo.jpg]
tady vážně nikdo nezná Firefly? Rainbowhuh

s tím by se mělo něco udělat !!! Trixieshiftright
Já se o tom teď dovědělRainbowlaugh
Penegal: Konečně se tady někdo další Firefly zastal Pinkiehappy
Já než jsem to rozklikl tak jsem očekával tank Rainbowlaugh Ale seriál vypadá zajímavě, jestli seženu čas tak se na něj i podívám
Vida, tak o Firefly jsem neslyšel. Mrknu na něj Pinkiesmile
A vida, Firefly. Můj oblíbenej scifi seriál. Kdo váháte, neváhejte, je to super.
Přece jen je nás víc Pinkiesmile
Nedávno (před měsícem nebo tak nějak) jsem se díval na všech 14 epizod. Škoda, že to skončilo tak... náhle. Fajná sci-fi westernovka.
Pak ještě navazuje film.

A taky je pár komixů.
Stran: 1 2