1.
Príbeh: Iste, nieje tak detský a má v sebe kúzlo, ktoré pri sebe udrží i dospelých divákov. Je to seriál o priateľstve (opäť, väčšina detských animákov sú o priateľstve), ale tento je podaný takým štýlom, že očarí a nepustí. Hodnoty a poučenia sú podané v celku a tým štýlom podania mi vždy behá mráz po chrbte a vyhrknu slzy do očí. Zápletky jednotlivých epizód sú tak príjemné, sledovateľné, dojímavé i vtipné. Viem, že pre každého staršieho diváka sú predvídateľné, ale u mňa to neplatí. Niesom typ diváka, čo sa snaží veci predvídať, čo hľadá každú chybku, detaily, atď; proste si seriál len vychutnávam jeho priebeh a nechávam sa prekvapiť, ako sa skončí, čím ma prekvapí, aj keď je dej maximálne infantilný. A samozrejme, morálne animáky so záverečným poučením milujem najviac. Určite som jediná, kto mnohonásobne sleduje všetky epizódy z komplet všetkých sérií každý deň pravidelne bez prestávok od ich premiéry. Každú epizódu som videla viac, než 50 krát a tie moje naj i doslova viac než 200 krát a stále ma to baví sledovať. Som proste posadnutá a je to môj najväčší zmysel života.
2.
Postavy: Túto možnosť by som dala momentálne na 1. miesto (kvôli Sunset

), ale pegasis som sa stala práve hlavne kvôli príbehu, no a postavy sú tá ďalšia podstatná vec. Na 1. miesto dávam myšlienku s Elementmi harmónie / priateľstva. A hlavne ten fakt, že každá z 6 hlavných postáv reprezentuje jednu nádhernú vlastnosť priateľstva (okrem Twilight, ktorá reprezentuje priateľstvo samotné). Toto ma fakt asi najviac zaujalo. Preto tak strašne milujem epizódy zamerané na elementy Mane 6. No a samozrejme sú to v dôležitom rade i samotné charaktery postáv -hlavne Mane 6, princezny a samozrejme Sunny.

(Samozrejme, je ich viac, no tí sú pre mňa najpodstatnejší). Equestria girls je už iná kapitola, ale pre mňa stále rovnako úžasná.
3.
Pesničky: Kým v iných filmoch a seriáloch som pesničkám pozornosť nevenovala (našlo sa pár výnimiek v mojich obľúbených disneyovkách), tak v FiM ma zaujala a chytila KAŽDÁ pesnička. Zatiaľ ani u jednej som si nehovorila "bože môj, to sa nedá počúvať". Keďže pop a muzikál sú moje obľúbené žánre, FiM piesne sú trafené presne do môjho vkusu. Sú ladené v príjemnom tóne, u mnohých mám pocit, že ani nepočúvam pesničku z animáku a všetky ma citovo "vydierajú". U väčšiny musím stále vypustiť slzu bez ohľadu na to, koľký krát ich počúvam. Je to proste neopísateľné... A platí to isté, čo u epizód, počúvam ich dokola každý deň a vždy ma dojmú...
4.
Animácia: Keď som seriál videla prvý krát, animácia postáv ma hneď chytila za srdce. Pozadia ma až tak nezaujali, ale tá roztomilosť postáv, ten štýl, akým sú spracované a vektor, tie veľké oči, to je proste niečo, čo som v inom animáku nezažila a očarilo ma to na 1000%. Rozhodne si neželám, aby sa animácia v budúcnosti nejak závažne zmenila.
5.
Komunita: Tá je veľké plus pre tento seriál i pre mňa. Prekvapilo a potešilo ma, že seriál získal taký úspech napriek tomu, že sa jedná o "detský" animák, čo sa stalo po prvý krát. Doteraz som sa vždy cítila trápne, vždy som milovala len animáky a tie nikdy nezískali úspech (aspoň teda na Slovensku), hanbila som sa, cítila som sa osamelá, odstrčená a jediná v mojom veku s takýmito záľubami. No u FiM je to po prvý krát iné. Hoci viem, že u nás to stále mnohí nepoznajú a považujú za seriál len pre deti, už sa nehanbím komukoľvek priznať, že sa mi páči. Konečne som šťastná, že je niečo, čo nemilujem sama. A hocikedy sa môžem s fanúšikmi (zatiaľ len na nete, alebo s mamou, ktorá je tiež pegasis) o FiM trošku porozprávať. Z fan tvorby (ako videá, piesne, fan fics, atď) som videla a čítala len niektoré, starám sa hlavne o samotný seriál, ale musím uznať, že obdivujem tú kreativitu. A som za ňu rada. Som proste rada, že je toľko skvelých ľudí, čo milujú a podporujú FiM.

Vždy dávajú seriálu nádej a budúcnosť a rozvíjajú ho.