Anketa: Váš názor na problematiku velkochovů?
Nemáte dostatečná oprávnění, abyste mohl(a) hlasovat v této anketě.
Myslím, že této problematice svým přístupem škodíš
0%
0 0%
Je mi to jedno, nějak si to už zdůvodním a budu s tím žít
40.43%
19 40.43%
Vím o tom, a snažím se s tím něco dělat
17.02%
8 17.02%
Doteď jsem o tom nevěděl, a zkusím s tím něco udělat
0%
0 0%
Doteď jsem o tom nevěděl, a nehodlám nic měnit
2.13%
1 2.13%
Stanu se vegeratiánem
6.38%
3 6.38%
Stanu se veganem
6.38%
3 6.38%
Na truc začnu jíst ještě víc masa
8.51%
4 8.51%
Začnu si vybírat, z jakých zdrojů pochází mé jídlo
12.77%
6 12.77%
Začnu zahradničit a pěstovat
6.38%
3 6.38%
Celkem 47 hlas(ů) 100%
* Hlasoval(a) jste pro tuto možnost. [Zobrazit výsledky]

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidská společnost, velkochovy, přístup k živým tvorům
#87
Kapitola IV aneb snaha o kompenzaci méně zajímavých témat těmi více zajímavými (doufám)...

- Jen veganstvím ke zdravému životu? 75%
Stručně a jasně: B.L.B.O.S.T. pokud jde o slovíčko JEN
- Prokletá B12 50%
Alfa a omega (nejen) veganské problematiky?
- Teď už strašíme i s Kreatinem 85%
Nejnovější novinka na trhu aneb zase se mají lidé o čem hádat
- Železo a rakovina 85%
Relativně spolehlivý způsob, jak se zabít, je přehánět to se snahou být zdravý
- Vezměmě si příklad z býložravců. Nebo raději ne? 70%
Aneb co ani mnozí milovníci koní netuší!




Jen veganstvím ke zdravému životu?

Pokud jde o zdravotní hledisko, musím zaklepat na dutou hlavu, ale už snad 24 měsíců jsem neměl ani velkou rýmu (což bylo dřív běžné i několikrát ročně - když nepočítám to něco, co jsem si přivezl z Pragáče; to je taky nápad, v republice řádí chřipka a já vylezu mezi lidi).

Teď před svátky maminka přinesla domů kašel, a ani ten jsem nechytl ve stejném rozsahu (ona kašlala přes 2 týdny, já asi necelý týden, ale s menší intenzitou - pochopitelně i to naštve Pinkiesmile ).

Každopádně ale musíme něco udělat s jejím vysokým dolním tlakem. Lékaři jí léčí už 20 let a výsledek žádný. Měla 110 a to je moc. Léky pochopitelně necháme, nejsme blázni, ale zkoušíme na to jít přes lepší stravu - méně soli, hnědý cukr, málo masa, hodně čerstvé vlastní zeleniny a ořechů, pokud možno žádné živočišné tuky (třeba máslo), ale kozího mléka 2x týdně se asi nevzdáme

http://www.rozhlas.cz/sever/poradna/_zpr...t--1483761

- tam není problém se solí, a díky tomu, že není přepasterizované ( https://www.nutrion.cz/info/detail.php?idzb=47 ), většinou samo sebe straví ještě v ledničce Pinkiesmile

Systolický tlak máme oba ještě v normě (já 120, ona 140). A co vy? Víte vůbec, jaký máte? Nebo lépe nevědět? Děda, dokavad nevěděl jakej má tlak, tak byl dočista zdravej! Pinkiesmile (na domácí přístroje bych se nespoléhal, dle mých zkušeností měří často úplně mimo mísu - resp. rozhodně bych si na jejich základě nic nebral, pokud to neschválí doktor *)

Po poslední kontrole u maminky jsme na hodnotě 140/95. A nevyžadovalo to vyloučení živočišných produktů..

*) mnoho lidí doktorům nevěří, další jim věří moc, ale je rozhodně lepší kombinovat lepší životní styl s moderní medicínou, byť třeba nedokonalou, než na základě svých dojmů vysadit léčbu a tak se zabít, a to říkám jakou velký fanoušek alternativní medicíny!

Pochopitelně, i pokud se povede snížit tlak stravou, výsledky nemusí mít univerzální platnost. Např. to, že mě můj styl života nezabije může ale nemusí klidně souviset s http://www.sportvital.cz/zdravi/gilbertuv-syndrom a mým dětstvím (život s hospodářskými zvířaty).

https://www.magazinzdravi.cz/vysoky-krevni-tlak


Ale vzhledem k tomu, že podle různých zdrojů má 40% ČR vysoký krevní tlak (což, tipuji, jsou lidé, o kterých se ví, a kteří se tedy léčí nejspíš pomocí léků)

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/33706...oroba.html
http://www.takeda.cz/oblasti-lecby/hypertenze/

asi by si měl každý sám sobě položit otázku, zda by pro své zdraví neměl udělat něco víc. A tím nemyslím otázku "kolik prášků bych měl brát" ale "co mi ten tlak zvedá, a toho se vyvarovat". Jestli je vysoký tlak vždycky geneticky vrozený, tak v tom případě se má maminka stala za posledních několik měsíců auto-genetickým-inženýrem Rainbowlaugh

V našem případě to znamená ještě dlouhodobější sledování, případně léky vysadíme po konzultaci s doktorem.

Naše medicína je sice ještě svým způsobem velmi zaostalá (například hypotetečtí nanoboti, DNA léčení), nicméně dělá velké pokroky: https://www.denik.cz/zdravi/na-infarkty-...70921.html Pokud jí ale sami budeme házet klacky pod nohy svým životním stylem nebo kvalitou životního prostředí, opět škodíme jen sami sobě..


Vypadá to, že 100% veganský styl není třeba, nicméně pokud jde o složení našeho jídelníčku, je tak z 90% vegetariánský.

Svůj podíl ale mohou mít i další faktory (druh mléka, méně soli a tím spíš žádná bílá, životní styl, stres, lokace kde bydlíme, možná přítomností zvířat okolo nás, a dalších milion blbin, atd.). Veganství je totéž, jako prohlásit, že když si na autě místo kovové karoserie dáte hlínínovou, tak pojede rychleji. To sice může, ale pokud je v háji motor, nepomůže to. Rozhodně ale naproti tomu auto s hliníkovou karosérií může určitě vydržet déle, pokud má i ostatní součástky v pořádku, stejně tak u 100% nezávadného auta zase až tak moc nezáleží na stavu laku či (po určitou dobu) dané kariserie Ajsmug

Téměř veganská strava ze mě zatím neudělala super zdravého supermarmana, na druhou stranu je levnější (řízek mi v zahrádce sám nevyroste) a nijak škodlivá. Levnější už proto, že byť jím méně živočišných produktů než rostliných, spíš pomalu přibírám na váze, takže logické je jíst méně, což také znamená i případně nakupovat méně Ajsmug

Rovněž netuším, zda zlepšení zdravotního stavu je dané tím, že jsme ještě víc omezili konzumaci masa, nebo prostě tím, že už nekupujeme klasické maso, ale jen zvěřinu. Také to ale může být vliv konzumace vlastní zeleniny, a nebo něco naprosto jiného. To už je ale na každém z nás, aby se o své zdraví staral a opatrně si zjistil, co mu sedne nejlépe. Nikdo jiný, včetně lékařů, to sám od sebe a tak důsledně dělat nebude Ajsmug

Myslet si, že se zázračně uzdravím jen tím, že se stanu veganem, ať už ten pojem znamená cokoliv, je dost bláhové.

Stejně tak ale někomu, kdo řekne: "Moje přítelkyně/sestra se dala na veganství, jedla jen kořínky a teď umírá na podvýživu" nelze říct nic víc než Vaše X je hloupá a nevzdělaná, a vy jste ještě větší blbec, když jste jí v tom nechal.

Často se říká, že když si nejste jistí, jděte k lékaři pro radu ve stylu "vegani své děti zabijí, tady by měla zasáhnout lékařka a sociálka". No dobře, ale kde máte záruku, že lékaři mají správné vědomosti? Za posledních sto let se několikrát změnilo doporučení o zdravé výživě (stačí se podívat na vejce a cholesterol). Zvláštní, že by třeba nikdo nešel pro radu za lékařem 18.století, protože by mu nejspíš poradil pouštění žilou, ale přesto čeká, že máme slepě věřit rozhodnutí lékařů dnes? Co když o nich věda za pár dekád prohlásí, že to byli šarlatáni? (byť mají jistě menší šanci na dané osočení než pouštěči žilou, aby se jim přeci jen nedostalo podobné úcty jako "léčení sondou" od přenašečů velryb do budoucnosti Pinkiesmile https://www.youtube.com/watch?v=1i3gp_aN1cs ).

A vždy bude platit, že každý z nás je jiný. Kolikrát si vygooglíte rady, jak se dožít vysokého věku, a vyjede vám 100 a více letý stařík, který má v jedné ruce žváro a ve druhé frťana Rainbowlaugh (můžeme se jen hádat, o kolik víc by se dožil, kdyby nekouřil, a nebo zda je jeho organismus v takové kondici, že cigarety neřeší - rozhodně bych to ale nebral nikdy jako argument, že pár cíg denně nikomu neublíží).

https://www.lidovky.cz/nejstarsi-manzele...0_lide_rka

Prokletá B12

Pokud jde o B12 a s ním spojené projevy, my třeba nepociťujeme žádný nedostatek. Je pravda, že dospělý člověk může mít v játrech zásoby klidně až na 10 let:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_B12

ale jde spíš o to, že my maso ve větším množství nejíme tak už minimálně 15-20 let, a dávky i tak postupně snižujeme, takže kdyby byla pravda, že bez pravidelné konzumace masa v objemu, jaký je běžný u Evropanů, by člověk měl B12 málo, asi bychom měli už velké zdravotní problémy. V našem případě je tedy dostatečný přísun zajištěn nejen ze zahradničení (100% zeleninu nebo ovoce neumyjete nikdy, ale i tak půjde o minimum), ale hlavně z vajec a mléka.

https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/

Nicméně, zbystřit by měli i nevegani a nevegetariáni, protože očividně existuje dost článků nebo studií, které se nedostatkem B12 zabývají, a přitom v nich o vege- nepadne jediné slovo:

https://www.google.cz/search?ei=745UWuzp...SyrVXCV9tU

Zvláště u starších osob nebo u těch, co berou určité léky:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781043/
https://www.prevention.com/health/signs-...deficiency

Bylo by zajímavé zjistit, zda se masojedi umí poučit z problémů veganů a hlídat si své zdraví, nebo zda existuje tak absurdní situace, kdy se nějaký jedlík masa posmívá veganům, že mají určitě nedostatek B12, a přitom ho má sám nedostatek, aniž by o tom věděl.. naopak je naprosto představitelný vegan s cukrovkou (některým stačí do sebe nacpat dost cukrů a tuků, případně to zkombinovat se smažením). A umím si i představit člověka, který prospívá téměř jen na syrovém masu.

Tragédie je, že mnoho lidí si myslí, že když to funguje u někoho jiného, tak u nich automaticky taky Twilightoops (asi jako že když někdo poslouchá metal nebo dechovku, tak vám se určitě bude taky líbit) Také totiž najdete na světě i lidi, kteří jedí hlínu, omítku, mýdlo, vlasy nebo sklo. Buď proto, že je to baví a nedělá jim to problémy, a nebo proto, že mají nějakou poruchu.

http://www.tlukotsrdce.cz/clanek/1055/ob...a-nejvice/

Situace, kdy půlka národa je obézní, má cukrovku, vysoký tlak nebo jiné civilizační choroby ukazuje, že víme akorád tak velké kulové http://www.syrova-strava.cz/raw-food-co-to-je/


Zajímavá alternativa zdroje B12:

http://gorillaprotein.com/2010/01/07/whe...tamin-b12/

Hmyz. Hm...

Já osobně bych ho teda asi nejedl (pokud se nedopatřením neschová třeba v brokolici), a i mnozí další lidé k němu mají odpor. Otázka pro vegany je zajímavá v tom, jak moc má hmyz vyvinuté vnímání bolesti (většina hmyzu CNS nemá, což ale neznamená, že necítí bolest), jak moc "humánní" je sníst brouka nebo kvasnice, ale co rozdíl v pojídání zeleniny a medu? A v čem se člověk, co sní brouka (pochopitelně živého) nebo mouchu liší od své přírodní přirozenosti?

Teď už strašíme i s Kreatinem

Novinkou na poli "bude vám něco chybět" https://cs.wikipedia.org/wiki/Kreatin a to ještě vegané kupodivu moc nepodchytili Pinkiesmile (ale už se toho chytili odpůrci, protože "je to přeci jasné! v rostlinách to není, veganům to bude chybět!")

U této látky je nepopiratelné, že se v rostlinách nevyskytuje, a naopak se vyskytuje ve většině zvířat, a přitom je nutná pro zásobování těla energií. Ale!

Nutno podotknout, že kreatin si tělo člověka a jiných zvířat (tedy i oněch býložravců, na které se v těchto diskuzích jaksi záhadně zapomíná, jako kdyby snad svaly neměli) vyrábí samo. Tedy za předpokladu, že je zdravé.

https://www.nutrion.cz/info/detail.php?idzb=58

Pokud nemáte svou fyzičku naprosto v kýblu, nemusíte si ho nijak dodávat (pořád zapomínáte třeba na otroky z minulosti, kteří makali až do úmoru, a určitě neměli každý den na talíři hromadu masa). Pokud musíte, pak by se ale chtělo zaměřit na to, proč tomu tak je. Byť je asi někdy pohodlnější do sebe nacpat tunu prášků a doplňků než něco skutečně řešit. Nezapomínejme, že člověk může prakticky přežít i na kapačkách a umělé plicní ventilaci, ale to asi není zrovna ideální stav, že?

U kreatinu je alespoň prokázáno nejen jeho prospěšnost, pokud ho berete jako doplněk, ale i jakž takž jeho nezávadnost, pokud to (jako u všeho) nepřeženete s množstvím a nejedná se o nějaké kombinované svinstvo, což se třeba o živočišných tucích 100% z hlediska bezpečnosti říct nedá.

Paradoxně jsou lidé, kteří se bojí kreatinu a jeho vedlejších účinků, a přitom jedí maso. Bohužel, něco na tom může být, a nemusí být až tak složité se jím při konzumaci masa "předávkovat":

http://www.rehabilitace.info/zdravotni/k...-znate-je/

Nicméně, pokud si někdo myslí, že sežere tunu kreatinu a narostou mu jen tak svaly, tak bohužel Pinkiesmile Svalová hmota se buduje poněkud jinak než jen tím, že budu jíst a nic nedělat. Na růst nových svalů musíte ty staré nejprve "zničit".

Ať už si o našich primitivních předcích bez smartfounů můžete myslet cokoliv, jsou velmi užiteční jako příklad. Představte si takového těžce pracujícího člověka ve středověku, jak dře každý den na poli či v lese. Nemá k dispozici traktor, ani motorovou pilu, a rovněž mu za zády nestojí eskadra doktorů s vápníkem, pilulkami a stereoidy, dokonce ani žádní výživoví poradci. Často nemá k dispozici ani dost masa. To, že dnes existujeme, je přímý důsledek toho, že tito lidé nejen přežili, ale často i prospívali, alespoň po stránce tělesné. Pokud nejste v dnešním světě, kde byste teoreticky díky moderní medícině měli být superzdraví, schopni dosáhnout alespoň jejich výsledků, děláte bohužel něco hodně hodně špatně..

Protože, co je projev nemoci? To není jen zlý virus, kterého musíme zabít antibiotiky, ale především také hlášení našeho těla, že nefunguje tak dobře, jak má, a tedy mu něco zásadního chybí. Podobně jako funguje společnost. Pokud by společnost byla zdravá, nemusel by se koncem 40. let ordinovat lék na nemoc zvanou nacismus, protože by se s ním vypořádala ještě v základu skrze své občany (nezvolili by ho k moci; vtipně podotýkám, že demokraticky).

Železo a rakovina

Tento prvek je často omílán nejen v souvislosti s veganskou stravou. O jeho důležitosti průměrně vzdělaný člověk nemůže pochybovat. Je nutné stejně pro nás jako pro zelené rostliny.

https://www.celostnimedicina.cz/zelezo-fe.htm

Netřeba ale připomínat, že "všeho s Mírou" Pinkiesmile stejně jako, že rozdíl mezi lékem a jedem je často jen v množství. A se železem, stejně jako s některými vitamíny, masem, mlékem to je stejné.

https://cs.medlicker.com/1239-nadbytek-zeleza

https://www.ceskaordinace.cz/priznaky-pr...agenu.html

Čili, je fajn upozorňovat vegany, zda mají železa málo, už k jejich vlastnímu dobru, ale zároveň si také zkontrolujme sami sebe, zda ho nebereme až příliš..

https://ona.idnes.cz/zabiji-je-zelezo-ri...zdravi_pet

Sama rakovina je dnes také na pořadu dne. Čím je způsobené, že jí trpí víc lidé ve vyspělejším světě?

https://cdn.i0.cz/public-data/86/16/890e...0ab3256916

Je to dané jen tím, že jí naše lepší medicína častěji a lépe odhalí, nebo naopak tím, že něco děláme blbě?

https://img.blesk.cz/img/1/normal620/131...v0.jpg?v=0

Můžeme vzít v potaz, že rakovina má dost možných spouštěčů, ale pak nejde často o to, že by snad byla dědičná, ale o to, jak my sami se k sobě chováme. Pak ale není na místě prohlásit: No jo, udělal jsem všechno správně, nebo si to alespoň myslím, a stejně jsem dostal rakovinu, nemůžu za to.

http://www.vylectese.cz/zpusobuje-rakovi...ch-pricin/

https://zpravy.idnes.cz/lekar-o-uzeninac...domaci_mlb

Zvlášť to o těch tucích si stačí spojit s tím, co ukazuje pořad Ano, šéfe* nebo Gordon Ramsey, a pro své vlastní zdraví byste už asi museli v restauraci stát kuchaři za zády, když vám bude připravovat burger..

https://zena.aktualne.cz/zdravi/rakovina...1517579164

http://www.stoplusjednicka.cz/propecena-...t-rakovinu

*) nevím, na kolik tam jsou mnohé situace nahrané, ale minimálně o svém bývalém bydlišti, Vamberku, mohu prohlásit, že se té epizodě dá i tak nějak věřit

A tady pochopitelně platí, že v podstatě nezáleží na tom, co grilujete a smažíte, ale jak a čím. To, že si vegan dá na pánev třeba cuketu a spálí jí na uhel není rozhodně lepší, než když si občas dáte třeba burger, pokud ovšem víte odkud pochází maso, co v něm je, a jak byl připravený.
Každý, kdo o sobě prohlásí, že mu záleží na vlastním zdraví, by měl mít 100% jistotu a dohled nad celým řetězcem počínaje semínkem, ze kterého vyroste krmivo pro danou krávu, až po šéfkuchaře, který ho připraví. A ruku na srdce, kdo z nás to může říct? To, že společnost, která by měla být především garantem našeho zdraví, na to z vysoka kašle, to už samo o sobě je zarážející. A opět jsme u užitečnosti: k čemu je civilizovaná společnost, když z ní člověk nemá plný užitek?

Klameme vlastně sami sebe, z pohodlnosti.

Vezměmě si příklad z býložravců. Nebo raději ne?

A pokud jde ještě o vápník jako takový: o tom, kde ho berou býložravci jsem tu psal už mnohokrát, ale existuje dost příkladů, které prostě popírají mnohá veganská tvrzení (kterým se, pravda, lehko uvěří, když vám nedojdou hned souvislosti), že býložravci ho nezískávají z jiných živočichů a tedy, že nemusíme ani my (resp. skutečně nemusíme, jen můžeme). Proč zůstávat jen u člověka?

https://www.popsci.com/5-disturbing-meat...res#page-2

To, že například kůň, což je býložravec jak poleno, pojídá jiné menší živočichy, je obecně známo. A nejde jen o broučky či červíky. Mluvím tu o obratlovcích. Např. ještěrky, ptáci, atd. Proč to dělá, nemusí být v současné době jisté, ale jsou předpoklady, že si tím může doplňovat právě vápník.

https://www.google.cz/search?source=hp&e...2pnHn5FRM0

Obecně jde o to, že dost velké zvíře prostě občas sežere (sní) nějaké menší, i když je jinak vegetarián či "vegan" (je to rychlý, případně nouzový* zdroj proteinů, podobně jako pro některé lidi znamená kofein či bílý cukr dávku k nakopnutí, a nemusí se zatěžovat pomalými cukry). Kopytníci jsou asi dobrý příklad, ale ptáci jsou další. To, že jsou mnozí ptáci masožravci, to asi ví každý - nejen hmyz, ale často i červi, hadi či myši. Ale proč zůstávat jen u toho: sýkory také mohou papat třeba netopýry (ostatně, ptáci jsou potomci masožravých dinosaurů) https://www.theguardian.com/science/2009...nting-bats

*) V nouzi nejvyšší se hodí vše.. kdo trpí žízní, vypije i vlastní moč, ale to sotva může být důkaz, že bychom to měli dělat dlouhodobě, nebo že je to snad zdravé. Lidé v SSSR během války často z hladu jedli i hlínu..

Naproti tomu ale lidé skutečně nepotřebují maso k přežití. Tak tomu je jen u čistých masožravců, kteří bez masa mohou zemřít. Pro lidský druh to neplatí. A neplatí to ani pro příležitostné masožravce (ty poznáte často tak, že mají zuby podobné spíš lvům, ale většinou je uvidíte, jak se cpou ovocem nebo oříšky - například u medvědů tvoří maso jen 10% jejich potravy a pokud jde o zuby, ani se nesnažte srovnávat jejich tesáky s našimi, je to jak vidno naprosto nesměrodaný údaj). https://www.quora.com/Can-carnivorous-an...thout-meat a zrovna koně jsou také hezký příklad, že pojídání masa u tvora, který k tomu nemá 100% vlohy, může být nebezpečné (hypotetická otrava, protože kůň neumí zvracet).


Pokračování za nějaký čas..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: KONTROVERZNÍ TÉMA: Lidská společnost, velkochovy, přístup k živým tvorům - od Martin - 12.02.2018, 20:51

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)