Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Make Your Mark (Pilot; chapter 1) + Chapter 2 epizody
Skoro 30 dílů včetně speciálů, no potěš Pinkiesmile Ale alespoň snad bude nějaká zábava na delší čas, jen je najít (z nějakého důvodu na oficiálním kanále YouTube je 2. sezóna, na nějakém dalším jsem našel část jiné, ale pilotní speciál jsem musel dolovat z DailyMotion.. Že by Hasbro proti Make Your Mark něco mělo? Kanál plný G4 a EG, ale G5 je tu snad jen ze zdvořilosti pár ukázek. Nejspíš je to kvůli možnosti placeného přístupu na Netflixu..)

Uvidíme, jak moc mé hodnocení bude ovlivněné delší dobou abstinence sledování MLP. Rovněž jsem už trochu starší, tak snad nebudu tolik prudit jisté lidi příliš nimravým přístupem, ale kdo ví Pinkiesmile Hádám, že po takové době si asi můžu dovolit neřešit spoilery, ale pro jistotu - SPOILERY Ajsmug

PILOT / MAKE YOUR MARK 44 minut

Dle očekávání styl animace je levnější, ale to se od televizního seriálu dá čekat. Dá se na to snadno zvyknout, a předpokládám, že jen na tom seriál stát nebude. Z blízka nějaké ty detaily jako srst vidět přeci jen jsou. Jen v tomto případě nějak nedotváří celek, takže když nejsou, vůbec nechybí. Jen pohyby se mi zdají trochu méně plynulé. Naštěstí bohaté výrazivo tváře zůstalo.

Začínáme, kde film skončil, a kde nejspíš začal i 2D seriál (což by vysvětlovalo, proč tam byla Sunny a její parta taková "eko" aktivistka). Že se zde dořeší magie pro zemní poníky jsem tak nějak očekával dle závěru filmu, takže asi žádné překvapení. Tak nějak celkem dobře se podařilo nacpat i další hlavní postavy, které budou v následujících dílech, jen u Misty jsem tak nějak doufal, že se mohla připojit k záporačce až přirozeně během dalších dílů.

V podstatě pokračujeme na logice z G4, takže stabilita magie v tomto světě je přinejmenším dost pochybná. Vím asi, co se tvůrci snaží říct, a dává to perfektní smysl. Nejen po stránce mezilidských vztahů, ale že i s něčím takovým (ať už se na magii budeme dívat jako na technologii nebo moderní zbraně) se musí zacházet odpovědně, což banda rozhádaných skupin moc není, a nejspíš to funguje jako jakási automatická pojistka, aby pak nezpůsobili ještě větší škodu. Vlastně, když si vzpomínám, ani v G1 nebyla magie zrovna nejstabilnější element periodické tabulky (viz. Lavan) a v podstatě se vše dalo dokupy podobným přístupem - spoluprací místo hádání se.

Přemýšlím zatím, jestli na původním rozdělení po G4 nesli víc vinu zemní poníci jako zde (závist) a nebo jestli to bylo spíš naopak a šlo o pegase nebo jednorožce ("vidíte, zemní nic neumí a jen se vezou!"). Po tom, co jsme viděli v G4 pochybuji, že by vinu nesla jen Opalína.

Sunny a vůbec ostatní, možná z euforie, mi přišli takoví bez zájmu o pochybnosti, které Zipp měla (a vida, už si jí pamatuji Pinkiesmile ). Tak trochu jsem i čekal, že když pochopili, o co jde, že to půjdou ostatním obyvatelům říct, a ne si hrát na tajné agenty a snažit se to vyřešit sami. Jasně, asi by pak odhalení co jak a proč nebylo tak efektní - asi by trvalo nějakou dobu, než by poníci pomalu přišli na to, jak se přirozeně chovat, a stálo by je to nějaké přemáhání, ale přišlo by mi to logičtější než doufat, že sami zvládnete změnit davy, abyste zabránili katastrofě. Po bitvě je každý generálem, ale já vážně už během dílu čekal, že vyjdou na pódium a vysvětlí situaci..

Ne, bude se zpívat písnička, která byť s dobrými úmysly, v takové situaci asi ani jinak dopadnout nemohla. Svět se nedá zachránit ze dne na den, to víme už historicky. Máme jistou setrvačnost a historické zkušnosti a výchova se jen tak nerozplynou.. Přeci jen, kdyby zemní poníci magii neměli vůbec, k čemu pak jejich krystal? Vlastně druhý velikostně, zatímco jednorozčci paradoxně mají ten nejmenší, takže by určitě pár chytrých hlavinek napadlo onen aspekt zkoumat.

Pilotní díl se asi obvykle nedělá na části, takže ten konec byl tak trochu uspěchaný (chtělo by to možná celou hodinku), zatímco vše ostatní běželo celkem fajn. Vejce se sice objevilo z čista jasna (může to souviset s obnovením magie), ale ve zbytku času se s ním pracovalo už celkem přirozeně. S Misty a záporačkou jsme klidně asi mohli počkat na další díly, a třeba by o to mohlo být trochu delší ta část, kde si poníci uvědomili, proč jsou v pytli. Ale to je jen můj názor - prostě mi to časově moc nesedělo.

Že si všechny tři druhy nebo rasy, nebo co vlastně jsou, hned nepadnou do oka se asi dalo čekat (to spíš na konci filmu se chovaly až nepřirozeně přátelsky po takové době indoktrinace), takže samotná zápletka byla logická - prostě se snažili až moc rychle asi-milovat Pinkiesmile

Myšlenka, že zemní poníci mají svůj druh magie je, řekl bych, takové rozšíření G3 a G4, ale zajímavá - aby nebyli tak obyčejní a upozadění jako dřív. V G4 měli zemní poníci hlavně větší sílu než ostatní, v G3 spíš dokázaly tak nějak pracovat s magií svého prostředí (na rozdíl od pegasů a jednorožců), ale nesouvisela jen se zemí jako takovou.

Co jsem si trochu víc začal všímat, spousta objektů denní potřeby není zrovna moc šikovně udělaná pro poníky bez magie. U některých věcí jako je třeba telefon kvituji větší číselník pro kopyta, ale třeba regulátor teploty u sporáku bych osobně rád viděl větší a mnohem dál od horkých ploten, na kterých se vám tutově přiškvaří hříva, jakmile se pokusíte knoflíkem ústy otočit. Ale stejný problém měly v podstatě všechny generace. A všechny se s tím snažily popasovat podobně - občas vidíme nejlogičtější snahu ovládat nebo přenášet věci ústy, pak chodit po třech nohou zatímco ve čtvrté držíte mobil (což vypadá pořád komicky už od dob G1 Tales a prostě nevěřím, že by se během historie nevyvinul nějaký lepší způsob), a až po magnetická kopyta, ve kterých držíme tužku. Tentokrát doslova magnetická.. Tales a FIM se občas alespoň snažili je udělat měkká ohýbatelná. To neberte jako nějakou přehnanou kritiku, spíš jako takovou vtipnou vsuvku, kterou jsem prostě nemohl přehlédnout Pinkiesmile

Ale je to zatím jen první díl, takže tam se dá čekat, že spousta věcí tam bude nacpaná i trochu navíc (podobně jako první film EG proti zbytku), abychom se mohli seznámit, a na komplexnější příběh bude tuším času víc než dost. Jsou to opět 22 minutovky, a tento formát seděl už celkem dobře pro FIM, takže větší prostor než 5 minut jako u Tell Tales verze, kde opravdu nebylo moc času cokoliv rozvádět a když už se objevilo něco víc (jako hlubší vztah Allury a poskoka, bylo hned brzy po všem).
DeviantArt & Home, Bronies galerie.
Odpovědět

Příspěvků v tématu
Make Your Mark (Pilot; chapter 1) + Chapter 2 epizody - od Martin - 06.01.2026, 14:32

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)