09.12.2012, 19:46
(09.12.2012, 19:02)Black_Dashie_Cat Napsal(a):(08.12.2012, 22:07)JerryCZ_zero Napsal(a): Je prostě úžasný musíš napsat recept...což u mě znamená přesný postup !
(09.12.2012, 10:57)JanoS Napsal(a): Strasne mi to pripomina CUPCAKES
A pripojuju se k zadosti o recept!
Tak jak jsem včera slíbil, tady je ten recept: Postavy v tomto příběhu nejsou smyšlené, toto se událo podle skutečné situace, děti nezkoušejte to doma bez dospělého dozoru, mohlo by se stát že něco podpálíte
No, nejspíš tam budou nedostatky nebo něco takového, protože jsem to dělal zpaměti ... A asi si všimnete, že nejsem nejlepší spisovatel, tak mějte pochopení
Potřeba je:
přibližně 3 hrnky hladké + navíc na vyválení těsta
trocha hrubé mouky na vysypání
250ml mléka
instantní droždí (celý pytlík, nebo jak tomu mám říkat )
3/4 lžíce soli
2 + 1/2 lžic cukru
1 + 1/2 lžic rozpuštěného másla
1 žloudek
potravinářské barvivo
Postup:
Do mléka dáme žloudek a pečlivě promícháme, poté zahřejeme, aby mléko bylo na dotek teplé, vložíme do mléka instantní droždí, cukr a rozpuštěné máslo. Pečlivě promícháme.
Do mouky přidáme sůl, promícháme a postupně vkládáme do mléka při míchání dokud nevznikde požadovaná konzistence těsta. Nemělo by se lepit a mělo by držet při sobě (nevím jak lépe to popsat).
Toto těsto rozdělíme na 6 rovnměrných kusů (v mém případě to bylo 5, chyběla žlutá) a jednotlivé kusy obarvíme potravinářským barvivem. (Já barvivo rozmíchal v trošce vody, přisypal nepatrné množství mouky, dal do těsta a pak asi 6minut těsto promačkával než ta barva vylezla ven, vypadalo to spíš jako puntíkované těsto, ale celkem to až na fialovou dopadlo pak dobře...)
Jednotlivé barevné koule těsta se dají do tepla nakynout. Doba kynutí závisí na druhu droždí. V mém případě to bylo přibližně půl hodiny. Těsto by mělo být 2x tak veliké než když se dávalo kynout.
Teď přijde na řadu tvarování. Tvar závisí na pekáči, formě, nebo do čeho ho budete vkládat...
Formu potřete olejem a pak vysypete hrubou moukou. Pak jednotlivé barvy těsta vytvarujete (nejlépe asi rukou) do tvaru formy, každou vrstvu potřete trochou vody zvrchu, aby jednotlivé vrstvy lépe držely a nevznikaly velké vzduchové bubliny. Takto pokračujete s každou vrstvou. A pak všechny vrstvy pohromadě se dají do formy. Pak se dá těsto znova kynout do tepla. Tentokrát to trvá asi hodinu a půl, zase než bude přibližně dvojnásobné velikosti. Troubu předehřejeme na 230 stupňů a chléb dáme péct asi na hodinu, než vznikne na povrchu křupavá zlato-hnědá vrstva (u mě to bylo po 30minutách černé takže radši hlídat )
Pak se chléb nechá vychladnout pár hodin než se nakrájí.
Takto jsem pekl tenhle chleba, i když trochu připálený chutná výborně... barvy se vcelku povedly až na fialovou která ani moc nenakynula...
Hmm.. nezčernalo to proto, že se teplota měla po chvíli snížit? Záleží jakou má tvoje trouba setrvačnost, ale v principu chléb dáváme do rozpálené trouby (klidně 250°C) aby se mu udělala kůrka (pokud má jít o chléb v českém smyslu slova), ale pak teplotu snižujeme (pokud máš elektriku zkus po deseti minutách dát na 170°C).
All we have to decide is what to do with the time that is given to us...