13.03.2017, 10:16
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.03.2017, 10:24 uživatelem Martin. Edited 1 time in total.)
Zima si nedá a nedá pokoj, ale naštěstí topení stále odolává. Zatím neklesla teplota ve skleníku nikdy pod +5. Schválně, až přijde faktura, tak zda to nějak významně poznáme.
Rozsadili jsme sazeničky samostatně do papírových vaniček od vajec. Už byly docela dost velké. U něčeho nám nevylezlo požadované množství, takže zasadíme ještě nějaký ten květák, kedlubny, zelí a růžičkovou kapustu.
Tento týden jsme zaseli ředkvičky a už začaly lézt z hlíny. Z ničeho nic vylezly i z té staré hlíny okurky. A všechny najednou. I tak ale měly dost spoždění, protože jsou teď na úrovni okurek, které se zasely o měsíc později do lepší hlíny.
Poprvé jsme měli čaj z jahodové máty a přidali jsme tam i Cola koření. Důvod bylo, že část listů byla uschlá z přepravy, tak se alespoň zužitkovaly. Bylo jich ale málo, takže byl poněkud slabší.
Jakožto balík z vesnice jsem se porozhlédl po okolí, a 5 minut jízdy autem v okresním městě jsme objevili restauraci a prodejnu zdravé výživy, která vaří také veganské pokrmy. Bohužel, jako na potvoru zrovna v sobotu měli inventuru kvůli EET (a vtipné zdůvodnění: "Neklepejte, nerušte, nenadáveje, nevolejte, v příštích volbách lépe přemýšlejte. Sorry jako.." ). Tak snad za 14 dnů tam pojedeme s něčím znovu (nebudu do toho až tak moc hrr).
Sice tam nebudu chodit pravidelně na jídlo, stejně jako nechodím do žádné jiné restaurace (levněji si uvaříme doma), ale zajímá mě, jak takové veganské pokrmy, pokud je někdo umí udělat, chutnají a zda např. opravdu nepoznám, že to není maso (kdysi dávno jsme se zkusili sójové maso a moc se nám to nezdálo, ale třeba jsem se chuťově změnil). Pokud to bude totiž dobré (zjistím Vám i ceny, i když třeba my jsme naštěstí ti milionáři, co si to můžeme dovolit), pokusíme se o to i doma z vlastních zdrojů ze zahrádky (byť se nám teda zatím na 100% nepovedlo ani suši).
Nedělá mi totiž zatím problém jíst hamburger a chutná mi (!!!), ne že bych ho musel nutně jíst (klidně si je doma dělám týden v kuse, a pak třeba půl roku ne), takže pokud by to náhodou třeba chutnalo i lépe, tak mi zmizí jedno dilema (včera jsme měli k obědu velmi "zdravé" jídlo: losos, hranolky a "čerstvá" zelenina jako příloha. Večer jsme si dali veganskou verzi a byla lepší. To samé, ale bez lososa. A víte, proč byla lepší? Dala méně práce na přípravu a nemuseli jsme vybírat kosti ).
Tohle mne fakt zajímá. Přeci něco musí být na tom, že většina (nedobrovolně) chudých nejí maso a etickými důvody to nebude. Takže, že by fakt veganská jídla byla levnější? Protože jestli ano, tak není co řešit. A pokud fakt veganství nejen že lze přežít, ale lze při tom být i vrcholovým sportovcem, a mne finanční a zdravotní stránka zajímá také, tak to musím zkusit. Asi můžu namítnout: podívejte se na ty chudé 15 kg děti v Africe, co nejedí maso, jak jsou podviživené. Taky ale můžu namítnout: podívejte se někdy na "Jste to, co jíte", kde jsou 100-130 kg lidé, co jedí hodně masa, a byla jim diagnostikována podvýživa
http://soucitne.cz/slavni-vegetariani
http://www.therichest.com/sports/other-s...-athletes/
Mimochodem, jedno skoro veganské jídlo je velmi oblíbené mezi masožravci.
Bulka, kečup, hořčice, bezvaječná majonéza (dneska je bezvaječné pomalu všechno, hlavně těstoviny), rajče, salát, okurka, sůl, koření, hranolky, maso.
Toto mi velmi chutná. Ale vsadím se, že kdybych si to rozložil na nezpracované součásti, tak většinu toho pozřu úplně v pohodě samo o sobě, až na to poslední.
A třeba takový čistý cheesburger, který teda nejím (smažák nemusím), tak to je ze skoro 100% vegetariánské jídlo.
Kromě toho, tepelná úprava (var, zmrazení) neničí po stránce vitamínů nejen maso, ale i všechny ostatní plodiny, včetně zeleniny a ovoce Ale to už nezabředáváme do bahna veganství, ale do bahna vitariánství.
https://www.vegetarian.cz/recepty.html
Většina lidí potřebuje nějakou tu výmluvu, proč dělá to či ono, takže hledám tu svou.
OT: (řečnické téma, ideálně na něj ani neodpovídejte)
Je taková moje kuchařka, jak zůstat na tomto světě šťastným, a funguje dobře. Takže by jí rozhodně nikdo neměl číst. Rozhodně ne milovníci zvířat a lidí.
Zpět k tématu vlákna...
Letos budeme sázet nadprodukci. Zajímá mne, jestli třeba mohu vypěstovat 100 kg potravin jen z rajčat a okurek. Na 5m2. Kdybych si je měl koupit, tak bych musel vysolit (v létě a ve slevách, dovoz, žádné BIO) asi 40 x 100 = 4000 Kč. Jakožto milionáře mne to nepoloží , ale kdybych musel šetřit každou korunu, třeba jako nějaká socka co bere 20 tisíc měsíčně a prudí tady na fóru, tak při rozpočítání do 5 měsíců, kdy to roste samo od sebe, by těch 800 Kč byl docela slušný přídavek do rodinného rozpočtu. A nezapomeňte, rajčata a okurky se dávají i do hambáčů A kdybych náhodou chtěl přemýšlet, proč mělněné maso s přidanou prací je levnější než maso nemělněné?
(totálně Safe, no "city", okrajově souvisí se zahradničením)
(totálně Safe. no "city", no "velkochovy", 100% Tesco; kupodivu to není "nekupujte levně a běžte zahradničit")
Rozsadili jsme sazeničky samostatně do papírových vaniček od vajec. Už byly docela dost velké. U něčeho nám nevylezlo požadované množství, takže zasadíme ještě nějaký ten květák, kedlubny, zelí a růžičkovou kapustu.
Tento týden jsme zaseli ředkvičky a už začaly lézt z hlíny. Z ničeho nic vylezly i z té staré hlíny okurky. A všechny najednou. I tak ale měly dost spoždění, protože jsou teď na úrovni okurek, které se zasely o měsíc později do lepší hlíny.
Poprvé jsme měli čaj z jahodové máty a přidali jsme tam i Cola koření. Důvod bylo, že část listů byla uschlá z přepravy, tak se alespoň zužitkovaly. Bylo jich ale málo, takže byl poněkud slabší.
Jakožto balík z vesnice jsem se porozhlédl po okolí, a 5 minut jízdy autem v okresním městě jsme objevili restauraci a prodejnu zdravé výživy, která vaří také veganské pokrmy. Bohužel, jako na potvoru zrovna v sobotu měli inventuru kvůli EET (a vtipné zdůvodnění: "Neklepejte, nerušte, nenadáveje, nevolejte, v příštích volbách lépe přemýšlejte. Sorry jako.." ). Tak snad za 14 dnů tam pojedeme s něčím znovu (nebudu do toho až tak moc hrr).
Sice tam nebudu chodit pravidelně na jídlo, stejně jako nechodím do žádné jiné restaurace (levněji si uvaříme doma), ale zajímá mě, jak takové veganské pokrmy, pokud je někdo umí udělat, chutnají a zda např. opravdu nepoznám, že to není maso (kdysi dávno jsme se zkusili sójové maso a moc se nám to nezdálo, ale třeba jsem se chuťově změnil). Pokud to bude totiž dobré (zjistím Vám i ceny, i když třeba my jsme naštěstí ti milionáři, co si to můžeme dovolit), pokusíme se o to i doma z vlastních zdrojů ze zahrádky (byť se nám teda zatím na 100% nepovedlo ani suši).
Nedělá mi totiž zatím problém jíst hamburger a chutná mi (!!!), ne že bych ho musel nutně jíst (klidně si je doma dělám týden v kuse, a pak třeba půl roku ne), takže pokud by to náhodou třeba chutnalo i lépe, tak mi zmizí jedno dilema (včera jsme měli k obědu velmi "zdravé" jídlo: losos, hranolky a "čerstvá" zelenina jako příloha. Večer jsme si dali veganskou verzi a byla lepší. To samé, ale bez lososa. A víte, proč byla lepší? Dala méně práce na přípravu a nemuseli jsme vybírat kosti ).
Tohle mne fakt zajímá. Přeci něco musí být na tom, že většina (nedobrovolně) chudých nejí maso a etickými důvody to nebude. Takže, že by fakt veganská jídla byla levnější? Protože jestli ano, tak není co řešit. A pokud fakt veganství nejen že lze přežít, ale lze při tom být i vrcholovým sportovcem, a mne finanční a zdravotní stránka zajímá také, tak to musím zkusit. Asi můžu namítnout: podívejte se na ty chudé 15 kg děti v Africe, co nejedí maso, jak jsou podviživené. Taky ale můžu namítnout: podívejte se někdy na "Jste to, co jíte", kde jsou 100-130 kg lidé, co jedí hodně masa, a byla jim diagnostikována podvýživa
http://soucitne.cz/slavni-vegetariani
http://www.therichest.com/sports/other-s...-athletes/
Mimochodem, jedno skoro veganské jídlo je velmi oblíbené mezi masožravci.
Bulka, kečup, hořčice, bezvaječná majonéza (dneska je bezvaječné pomalu všechno, hlavně těstoviny), rajče, salát, okurka, sůl, koření, hranolky, maso.
Toto mi velmi chutná. Ale vsadím se, že kdybych si to rozložil na nezpracované součásti, tak většinu toho pozřu úplně v pohodě samo o sobě, až na to poslední.
A třeba takový čistý cheesburger, který teda nejím (smažák nemusím), tak to je ze skoro 100% vegetariánské jídlo.
Kromě toho, tepelná úprava (var, zmrazení) neničí po stránce vitamínů nejen maso, ale i všechny ostatní plodiny, včetně zeleniny a ovoce Ale to už nezabředáváme do bahna veganství, ale do bahna vitariánství.
https://www.vegetarian.cz/recepty.html
Většina lidí potřebuje nějakou tu výmluvu, proč dělá to či ono, takže hledám tu svou.
OT: (řečnické téma, ideálně na něj ani neodpovídejte)
Je taková moje kuchařka, jak zůstat na tomto světě šťastným, a funguje dobře. Takže by jí rozhodně nikdo neměl číst. Rozhodně ne milovníci zvířat a lidí.
Zpět k tématu vlákna...
Letos budeme sázet nadprodukci. Zajímá mne, jestli třeba mohu vypěstovat 100 kg potravin jen z rajčat a okurek. Na 5m2. Kdybych si je měl koupit, tak bych musel vysolit (v létě a ve slevách, dovoz, žádné BIO) asi 40 x 100 = 4000 Kč. Jakožto milionáře mne to nepoloží , ale kdybych musel šetřit každou korunu, třeba jako nějaká socka co bere 20 tisíc měsíčně a prudí tady na fóru, tak při rozpočítání do 5 měsíců, kdy to roste samo od sebe, by těch 800 Kč byl docela slušný přídavek do rodinného rozpočtu. A nezapomeňte, rajčata a okurky se dávají i do hambáčů A kdybych náhodou chtěl přemýšlet, proč mělněné maso s přidanou prací je levnější než maso nemělněné?
(totálně Safe, no "city", okrajově souvisí se zahradničením)
(totálně Safe. no "city", no "velkochovy", 100% Tesco; kupodivu to není "nekupujte levně a běžte zahradničit")