Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak správně připravit zrnkovou kávu?
#8
Za tenhle příspěvek mi sice kávoví elitisti vyhubujou, ale tak… proč ne? Co se takhle vykašlat na džezvy, mlýnky, drahé kávovary, moca konvičky a podobně? Je s tím hodně práce a než něco vybereš, abys splnil normy (které má každý jinak nastavené), jak správně připravit kafe, tak to trvá dlouho.

Co takhle na to jít co nejprimitivněji a nejjednodušeji, jak to jde? Prostě si kup zrnkovou kávu. Pokud ještě není pražená – absolutní většina zrnkové kávy je už předem upražená – tak ju hoď na pánvičku. Když už upražená je, tak ju rozdrť. Nepotřebuješ drahé mlýnky, stačí ti např. dřevěná deska na krájení jídla a nějaký větší kámen. Tím prostě to kafe rozdrť do tebou chtěné konzistence. A pak jen zalij horkou vodou. Jako filtr využij šátek, ponožku, prostě nějakou látku. Zbytek nadrceného kafe skladuj běžným způsobem, tedy na suchém místě bez přístupu vzduchu pokud možno trošku chladnějším (dóza v ledničce postačí).

To mi takhle na čundru zhruba před rokem ukázal kámoš přípravu kafe na ranní kocovinu uprostřed lesa. Rainbowlaugh Měl s sebou ještě nepraženou, zelenou kávu. Tu opražil na ešusu, pak jsme ju v něm rozdrtili, zalili a začali vařit vodu. Byla to nejlepší káva, kterou jsem kdy měl (a to mi moc kafe nechutná). Zatím se jí od té doby nic nevyrovnalo, žádné french pressy, drahé kávy v kavárnách, prostě nic. Možná to byl pocit tvrdé práce (do té doby jsem nikdy nevěděl, jak je těžké nadrtit takovýmhle způsobem kávu). Možná to byl ten pocit jednoduchosti a nezávislosti na technologiích typu kávovary, french pressy apod. Ale byla fakt dobrá.
Odpovědět


Příspěvků v tématu
RE: Jak správně připravit zrnkovou kávu? - od Hwězda - 24.02.2018, 16:14

Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející tohle téma: