09.05.2016, 09:15
Takže po dvou pokusech tu mám návod na pampeliškový med. Takových najdete na netu dvanáct do tuctu (např. http://www.gurmanka.cz/2015/05/pampeliskovy-med ), a všechny jsou v základu stejné, jen se liší v detailech:
Co potřebujete:
- nejméně 500-550 květů pampelišek (možno i částí stopky)
- 400-450 g cukru (někdo dává 1 kg, a je to na chuti každého, ale cukr prostě není zdravý)
- maximálně 1 litr vody (zpočátku to vypadá jako málo, ale čím více vody, tím déle pak potrvá, než se jí zbavíte při vaření)
- 4 menší celé citróny (nebo víc)
1. fáze:
Naházet květy pampelišek do velkého hrnce, naházet nakrájené citróny i s kůrou (ideálně keramickým nožem), a dát vařit na mírném ohni 15 minut (indukční vařič: ohřev, 1 tečka - do 90st. u desky - důvod: zachování co nejvíce užitečných látek).
- Pokud jsme málo pečliví, protože neoplachujeme květy od pylu, díváme se (ideálně ještě před vařením) během začátku do hrnce, zda nebude potřeba zachránit nějaké ty broučky (vylezou nad hladinu).
2. fáze:
Nejméně 24 hodin louhování (nechat odstát, max. občas dřevěnou vařečkou promíhat, rozmačkat, atd.)
3. fáze:
Obsah hrnce přecedit (cedník, látka, lis) do menšího hrnce, a cca. 1.5-2 hodiny "vařit" na velmi malou teplotu. V této fázi přidáte cukr. Pokud je med stále hořký, doladíte to tekutým citrónem (teď už bez kůry). Po této době by už to mělo mít konzitenci medu (pokud ne, nechá se odpařit mimo ledničku).
Výsledek bylo asi 800 g medu. Není kumšt udělat 2 kg medu, když tam dáte 2 kg cukru. My zatím dělali jen základní verzi, ale příště můžeme zkusit přidat víc "pevných částic" právě třeba listy ostatních rostlin, bylinek či citrusů (ideálně vlastních) nebo větší dávku pampeliškových květů (natrhat 500 ks je otázka tak 20 minut v jednom člověku).
Takový med pak dokáže osladit 1 litr ovocného čaje max. 1 polévkovou lžicí (ano, my jinak sladíme dost hodně). Až mi příští rok poroste stévie, zkusím, o kolik méně cukru se tam pak bude moci dát.
Co potřebujete:
- nejméně 500-550 květů pampelišek (možno i částí stopky)
- 400-450 g cukru (někdo dává 1 kg, a je to na chuti každého, ale cukr prostě není zdravý)
- maximálně 1 litr vody (zpočátku to vypadá jako málo, ale čím více vody, tím déle pak potrvá, než se jí zbavíte při vaření)
- 4 menší celé citróny (nebo víc)
1. fáze:
Naházet květy pampelišek do velkého hrnce, naházet nakrájené citróny i s kůrou (ideálně keramickým nožem), a dát vařit na mírném ohni 15 minut (indukční vařič: ohřev, 1 tečka - do 90st. u desky - důvod: zachování co nejvíce užitečných látek).
- Pokud jsme málo pečliví, protože neoplachujeme květy od pylu, díváme se (ideálně ještě před vařením) během začátku do hrnce, zda nebude potřeba zachránit nějaké ty broučky (vylezou nad hladinu).
2. fáze:
Nejméně 24 hodin louhování (nechat odstát, max. občas dřevěnou vařečkou promíhat, rozmačkat, atd.)
3. fáze:
Obsah hrnce přecedit (cedník, látka, lis) do menšího hrnce, a cca. 1.5-2 hodiny "vařit" na velmi malou teplotu. V této fázi přidáte cukr. Pokud je med stále hořký, doladíte to tekutým citrónem (teď už bez kůry). Po této době by už to mělo mít konzitenci medu (pokud ne, nechá se odpařit mimo ledničku).
Výsledek bylo asi 800 g medu. Není kumšt udělat 2 kg medu, když tam dáte 2 kg cukru. My zatím dělali jen základní verzi, ale příště můžeme zkusit přidat víc "pevných částic" právě třeba listy ostatních rostlin, bylinek či citrusů (ideálně vlastních) nebo větší dávku pampeliškových květů (natrhat 500 ks je otázka tak 20 minut v jednom člověku).
Takový med pak dokáže osladit 1 litr ovocného čaje max. 1 polévkovou lžicí (ano, my jinak sladíme dost hodně). Až mi příští rok poroste stévie, zkusím, o kolik méně cukru se tam pak bude moci dát.