25.08.2016, 08:54
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.08.2016, 12:31 uživatelem Martin. Edited 5 times in total.)
S krmením zvířat je problém.
Se slepičkami se tak nějak počítá. Nejde o to, že by se musel stavět kurník (jim klidně postavím palác, hlavně že budu mít zase příležitost něco zprasit), ale o krmení. Kupovat jim speciálně pšenici, protože za rok snesou vejce v hodnotě 400 kč není moc ekonomické (ano, vejce jsou vlastní, ale cenově těm z velkochovů konkurovat nemohou - a to ani těm s podestýlkou). Spíš musíme pak zjistit, jaké budeme mít zbytky z kuchyně. Teď jich máme dost, protože máme velké příjmy, ale pak to není jisté. Kromě toho také máme hromadu koček na krmení. I tak by šlo o 2 slepice max.
S mlékem, to je právě sranda. Kozí mléko máme od místního usedlíka, který neví, co s ním. Nikdo ho nechce kupovat. Když to přeženu, tak by nám nejraději denně prodal 3-4 litry Kozí hnůj s králičím přídavkem máme od něj kdykoliv zadarmo. Stejně jako ty slepičince. Ale když vidím, kolik trávy musí chodit sekat (min. vím o třech parcelách o rozloze 5-10 arů každá), tak i kdyby jí bylo kam ustájit, nebylo by čím jí živit.
Počítej s tím, že jsme sice na vesnici, ale náš celý pozemek čítá 9 arů. Z toho cca. 100m2 je zastavěná plocha, dalších 130m2 je zámková dlažba, 16m2 jezírko, 40m2 skleníky nebo kompost, 100m2 okrasné zahrádky/posezení, min. 50-100m2 ovocný sad. Tak to spočítej a řekni mi, jakou máš bilanci mě vychází +/-400m2, které jsou rozkouskované mezi stromy a další prvky na pozemku, takže na živení kozy bych potřeboval min. ještě jeden můj pozemek, abych nebyl pasivní To ještě počítám s tím, že zaberu takových 30m2 na lán kukuřice, který poslouží jako druhý živý plot.
S hnojením bych snad problémy mít neměl. Jak píšeš, rostliny dostávají přírodní hnojivo jako jsou kuřince a hnůj, dále hnojiva vyrobená, jako cererit či krystalon, a s každou zálivkou jsou prakticky pohnojené, protože jde o vodu z domácí ČOV (+/- by to mělo mít údajně 16-30 % dusíku, 36 % fosforu a 10-17 % draslíku, samozřejmě před naředením, což se děje samo před čerpadlem).
S řízkováním a podobnými úpravami si moc nerozumím (zatím nejsem schopen ani správně otrhávat listy u rajčat, takže až na ty, které vyloženě stíní, je necháváme růst přirozeně).
Já bych právě taky chtěl, když už ne celou zimu, tak alespoň v říjnu/listopadu a na jaře v únoru (ideálně už v lednu) alespoň něco pěstovat. Počítám s tím, že kromě solárního vodního vytápění to bude chtít min. umělé dosvětlení, a topení jsem zatím nevymyslel, zda infra, přímotop na nízký režim či topné kabely. Zkrátka něco, co denně neprožere dohromady víc jak 2 kW, protože jinak se to pak už nevyplatí (nechci tam mít 25 st., ale udržovat to alespoň v noci nad nulou a ve dne nad 5 st.).
Některým plodinám zima nevadí (růžičková kapusta), jiné přezimují i v mrazech (brambory pod zemí, atd.), ale jde mi třeba o mrkev, možná okurky, papriky, pórek, saláty či rajčata, atd. Rajčata (i ta skleníková) ale mají problémy s opilením při nižších teplotách a bude nutné se zbavovat škůdců.
Jako, nečekám zásoby jako v létě, ale i kdyby něco, lepší čerstvá vlastní zelenina, byť malá, než žádná. A ten skleník tam bude stát tak jako tak. Semena nic nestojí, voda je celoročně zdarma, i velká část hnojiva (Krystalon za 90 Kč na rok nepovažuji za obří částku).
Update: Koeficient prostupu tepla komůrkového plexiskla je cca. 2,5 W/(m2*K). Tzn., že když bude v nejhorším případě v noci -25 (12 hodin) a ve dne -10 (10 hodin), skleník má cca. plochu zasklení (ten menší) 27 metrů čtverečních (hliník raději nepočítám)., tak na nulu uvnitř budu potřebovat dodat 20250+6750 = 27kW tepla. Což je ekonomická sebevražda (z elektřiny cca. 60 Kč a něco denně, 1800 kč za měsíc, to by muselo vyrůst třeba 140 salátů). Nepočítám s tím, že i ze země nějaké to teplo bude unikat vzhůru + přes den ve velkých mrazech svítí právě hodně Slunce, ale i tak budeme na velkých číslech (letos vytápět nebudu, tak budu testovat vnitřní teplotu). Jedině to doplnit akumulací tepla ze slunce do něčeho (černé (plastové) vodou naplněné trubky např. - voda má 2x větší měrnou tepelnou kapacitu než olej) .
Zelenina, která jde pěstovat v zimě (tedy nejspíš i ve skleníku): http://www.spektrumzdravi.cz/pestovani-z....-neverite
Se slepičkami se tak nějak počítá. Nejde o to, že by se musel stavět kurník (jim klidně postavím palác, hlavně že budu mít zase příležitost něco zprasit), ale o krmení. Kupovat jim speciálně pšenici, protože za rok snesou vejce v hodnotě 400 kč není moc ekonomické (ano, vejce jsou vlastní, ale cenově těm z velkochovů konkurovat nemohou - a to ani těm s podestýlkou). Spíš musíme pak zjistit, jaké budeme mít zbytky z kuchyně. Teď jich máme dost, protože máme velké příjmy, ale pak to není jisté. Kromě toho také máme hromadu koček na krmení. I tak by šlo o 2 slepice max.
S mlékem, to je právě sranda. Kozí mléko máme od místního usedlíka, který neví, co s ním. Nikdo ho nechce kupovat. Když to přeženu, tak by nám nejraději denně prodal 3-4 litry Kozí hnůj s králičím přídavkem máme od něj kdykoliv zadarmo. Stejně jako ty slepičince. Ale když vidím, kolik trávy musí chodit sekat (min. vím o třech parcelách o rozloze 5-10 arů každá), tak i kdyby jí bylo kam ustájit, nebylo by čím jí živit.
Počítej s tím, že jsme sice na vesnici, ale náš celý pozemek čítá 9 arů. Z toho cca. 100m2 je zastavěná plocha, dalších 130m2 je zámková dlažba, 16m2 jezírko, 40m2 skleníky nebo kompost, 100m2 okrasné zahrádky/posezení, min. 50-100m2 ovocný sad. Tak to spočítej a řekni mi, jakou máš bilanci mě vychází +/-400m2, které jsou rozkouskované mezi stromy a další prvky na pozemku, takže na živení kozy bych potřeboval min. ještě jeden můj pozemek, abych nebyl pasivní To ještě počítám s tím, že zaberu takových 30m2 na lán kukuřice, který poslouží jako druhý živý plot.
S hnojením bych snad problémy mít neměl. Jak píšeš, rostliny dostávají přírodní hnojivo jako jsou kuřince a hnůj, dále hnojiva vyrobená, jako cererit či krystalon, a s každou zálivkou jsou prakticky pohnojené, protože jde o vodu z domácí ČOV (+/- by to mělo mít údajně 16-30 % dusíku, 36 % fosforu a 10-17 % draslíku, samozřejmě před naředením, což se děje samo před čerpadlem).
S řízkováním a podobnými úpravami si moc nerozumím (zatím nejsem schopen ani správně otrhávat listy u rajčat, takže až na ty, které vyloženě stíní, je necháváme růst přirozeně).
Já bych právě taky chtěl, když už ne celou zimu, tak alespoň v říjnu/listopadu a na jaře v únoru (ideálně už v lednu) alespoň něco pěstovat. Počítám s tím, že kromě solárního vodního vytápění to bude chtít min. umělé dosvětlení, a topení jsem zatím nevymyslel, zda infra, přímotop na nízký režim či topné kabely. Zkrátka něco, co denně neprožere dohromady víc jak 2 kW, protože jinak se to pak už nevyplatí (nechci tam mít 25 st., ale udržovat to alespoň v noci nad nulou a ve dne nad 5 st.).
Některým plodinám zima nevadí (růžičková kapusta), jiné přezimují i v mrazech (brambory pod zemí, atd.), ale jde mi třeba o mrkev, možná okurky, papriky, pórek, saláty či rajčata, atd. Rajčata (i ta skleníková) ale mají problémy s opilením při nižších teplotách a bude nutné se zbavovat škůdců.
Jako, nečekám zásoby jako v létě, ale i kdyby něco, lepší čerstvá vlastní zelenina, byť malá, než žádná. A ten skleník tam bude stát tak jako tak. Semena nic nestojí, voda je celoročně zdarma, i velká část hnojiva (Krystalon za 90 Kč na rok nepovažuji za obří částku).
Update: Koeficient prostupu tepla komůrkového plexiskla je cca. 2,5 W/(m2*K). Tzn., že když bude v nejhorším případě v noci -25 (12 hodin) a ve dne -10 (10 hodin), skleník má cca. plochu zasklení (ten menší) 27 metrů čtverečních (hliník raději nepočítám)., tak na nulu uvnitř budu potřebovat dodat 20250+6750 = 27kW tepla. Což je ekonomická sebevražda (z elektřiny cca. 60 Kč a něco denně, 1800 kč za měsíc, to by muselo vyrůst třeba 140 salátů). Nepočítám s tím, že i ze země nějaké to teplo bude unikat vzhůru + přes den ve velkých mrazech svítí právě hodně Slunce, ale i tak budeme na velkých číslech (letos vytápět nebudu, tak budu testovat vnitřní teplotu). Jedině to doplnit akumulací tepla ze slunce do něčeho (černé (plastové) vodou naplněné trubky např. - voda má 2x větší měrnou tepelnou kapacitu než olej) .
Zelenina, která jde pěstovat v zimě (tedy nejspíš i ve skleníku): http://www.spektrumzdravi.cz/pestovani-z....-neverite