02.01.2017, 00:17
Jů, zase je tu téma o čaji. Vidím to tak, že se tady pěkně rozepíšu. Jak psala Azuliana, jednou už tu to téma bylo, vzpomínám si, jak jsem tam psal před 4 roky. Jdu se tam podívat a pokusím se shrnout, jak se od té doby změnil můj vztah k čaji.
Pití čaje se věnuji už 5 let (asi o 8 měsíců déle, než koukám na poníky), je to v současné době možná dokonce můj nejsilnější zájem. K čaji mě přivedl kamarád, když jsem chodil na střední. Piju v podstatě všechny druhy čaje, od nejsvětlejších (zelené) až po nejtmavší (puerh), podle toho, co se kdy hodí a podle chuti. Ze začátku jsem měl nejradši zelené, z čínských konkrétně hlavně dračí studnu (Lung Ching) a Pi Lo Chun a z japonských tzv. Tamaru (Tamaryokucha).
Postupem času ale moje preference směřují spíš k tmavším čajům. Hrozně miluju oolongy, neboli polozelené čaje, sem patří hlavně čínské a taiwanské čaje, které se pohybují někde mezi černým a zeleným. Z tmavých oolongů mám nejradši Wuyi Shan oolongy, Dung Ti, Bai Hao nebo třeba Butterfly of Taiwan (to je něco pro Fluttershy). Ze světlých oolongů třeba Pao Chung (někdy se to píše Bao Zhong, čínské názvy mají někdy různý přepis) nebo již někým tady zmíněnou železnou bohyni - Ti Kuan Yin (TKY / TGY). Velká část oolongů jsou ale takové čajové unikáty spíš na sváteční pití a cena tomu odpovídá.
Úžasné čaje jsou také Darjeelingy, které se dělí na first flush (nejsvětlejší, skoro zelené, aka FF), second flush (tmavší, aka SF) a podzimní sklizeň (hodně podobné jako SF). Několik let jsem pil nejraději FF pro jejich říznou, příjemně ostrou svěží povzbuzující chut, hlavně když jsem málo spal a potřeboval jsem něčím nakopnout.
Není to moc dávno, co jsem se přesunul spíš k SF, mají příjemnou chut podobnou tmavým oolongům, ale zároveň se podobají FF. Příjemné jsou také čínské červené čaje, např. Keemuny nebo Yunnany (Dian Hong, Jin Mao Feng a další). Na běžné pití jsou dobré hlavně v chladných zimních měsících černé z Cejlonu a Assamu.
Občas si dám i puerh (většinou tmavý, zelený jen jednou za čas). Měl jsem období, kdy jsem pil puery ráno po probuzení, aby mě to probralo, když jsem chodil na střední a vstával jsem hodně brzo. Dnes mi ráno víc vyhovuje pít cejlony a assamy.
V současné době mám dalšího padavana (kamaráda ), kterého učím pít čaj, pijeme ho spolu už rok.
Velice mě těší, když vidím, kolik z vás pije čaj.
Pití čaje se věnuji už 5 let (asi o 8 měsíců déle, než koukám na poníky), je to v současné době možná dokonce můj nejsilnější zájem. K čaji mě přivedl kamarád, když jsem chodil na střední. Piju v podstatě všechny druhy čaje, od nejsvětlejších (zelené) až po nejtmavší (puerh), podle toho, co se kdy hodí a podle chuti. Ze začátku jsem měl nejradši zelené, z čínských konkrétně hlavně dračí studnu (Lung Ching) a Pi Lo Chun a z japonských tzv. Tamaru (Tamaryokucha).
Postupem času ale moje preference směřují spíš k tmavším čajům. Hrozně miluju oolongy, neboli polozelené čaje, sem patří hlavně čínské a taiwanské čaje, které se pohybují někde mezi černým a zeleným. Z tmavých oolongů mám nejradši Wuyi Shan oolongy, Dung Ti, Bai Hao nebo třeba Butterfly of Taiwan (to je něco pro Fluttershy). Ze světlých oolongů třeba Pao Chung (někdy se to píše Bao Zhong, čínské názvy mají někdy různý přepis) nebo již někým tady zmíněnou železnou bohyni - Ti Kuan Yin (TKY / TGY). Velká část oolongů jsou ale takové čajové unikáty spíš na sváteční pití a cena tomu odpovídá.
Úžasné čaje jsou také Darjeelingy, které se dělí na first flush (nejsvětlejší, skoro zelené, aka FF), second flush (tmavší, aka SF) a podzimní sklizeň (hodně podobné jako SF). Několik let jsem pil nejraději FF pro jejich říznou, příjemně ostrou svěží povzbuzující chut, hlavně když jsem málo spal a potřeboval jsem něčím nakopnout.
Není to moc dávno, co jsem se přesunul spíš k SF, mají příjemnou chut podobnou tmavým oolongům, ale zároveň se podobají FF. Příjemné jsou také čínské červené čaje, např. Keemuny nebo Yunnany (Dian Hong, Jin Mao Feng a další). Na běžné pití jsou dobré hlavně v chladných zimních měsících černé z Cejlonu a Assamu.
Občas si dám i puerh (většinou tmavý, zelený jen jednou za čas). Měl jsem období, kdy jsem pil puery ráno po probuzení, aby mě to probralo, když jsem chodil na střední a vstával jsem hodně brzo. Dnes mi ráno víc vyhovuje pít cejlony a assamy.
V současné době mám dalšího padavana (kamaráda ), kterého učím pít čaj, pijeme ho spolu už rok.
Velice mě těší, když vidím, kolik z vás pije čaj.