30.01.2017, 13:06
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 30.01.2017, 14:10 uživatelem Martin. Edited 12 times in total.)
Pěstování:
Zahájili jsme sezónu. Máme tedy zasetu první část rostlin (tyto rostou déle a nebo se nesejí přímo do záhonu). V březnu by se už snad daly přenést do skleníku.
Pečení verze 4:
Tentokrát jsme zkusili něco jiného. Rohlíky a housky (nebo něco, co je připomínalo). Dali jsme klasický recept, tedy 350 ml mléka, 500g mouky, cukr, sůl, olej, 2 vejce (1 na potření). K tomu jsme koupili mák a místo sušeného droždí jsme koupili čerstvé kvasnice. Kupodivu jsou i mnohem levnější.
Zatím asi nejlepší výsledek. 30 minut příprava kvásku, 1 hodina kynutí těsta, pár minut odpočinek po vytvarování a posypání makem+solí. Pečení 20 minut na 180 stupňů (možná by bylo lepší o něco menší teplota o pár minut déle).
Jíst až po vychladnutí (jinak jsou tam hodně ještě cítit ty kvasnice a je to takové mokré).
Zatím náš nejlepší výsledek
Při započtení všech položek a nákladů na energii vyšla cena za kus asi 1.5 Kč (no, v přepočtu na velikosti rohlíků v obchodě asi 1.9 Kč). Energii samozřejmě platíte stejnou, ať pečete z půl kila nebo ze dvou kil, ale ta se stejně podílí jen asi korunou padesát.
Podle evropských norem by to ale neprošlo. Rohlíky mají špatný úhel a ani barevnost neodpovídá pantonce
Ekonomika pěstování rostlin v zimě:
Musím uvést na pravou míru náklady např. na jednu rostlinu rajčete, kterou pěstujete v domě přes zimu pod 100W Grow LED. Ona není totiž pravda, když se nad tím zamyslíte, že to stojí asi +80 Kč za měsíc.
Uvažujme. V zimě musíme byt (je fuk, zda v rodinném domě nebo v paneláku) vytápět. Takže? Kolik protopíte za den? Ať už elektřinou nebo ekvivalentem např. v kotli na uhlí či dřevo? Třeba 10kWh?
Řekněte ale, který zvlhčovač vzduchu, čistička vzduchu a ohřívač v jednom se dá zároveň následně i sežrat a zbytek 100% recyklovat a přitom spotřebuje jen 100W aniž by vydával nějaký randál? a ještě k tomu osvětlí byt
Pro zájemce o pěstování je na netu hodně článků http://growled.cz/otazky nebo https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=p%C4...+zim%C4%9B či https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=p%C4...+byt%C4%9B
P.S.: Tyto myšlenkové pochody se dají uplatnit i když pěstovat nechcete. Např. musíte vytápět byt a pak už je vám líto jej i pořádně osvětlit? Není problém. Tak místo určité části výkonu topení nainstalujte víc světel. Teplo tam bude stejné, náklady na energie +/- také, a "malé" pořizovací náklady se jistě brzy vrátí v lepší pohodě (proč topit 2kW a svítit 20W a kazit si oči a náladu, když můžu svítit 1kW a topit až tím, co bude chybět?)
Možná Vám snaha přimět lidi přemýšlet přijde přehnaná nebo zbytečná, ale bohužel už to, že se občas potkám já nebo maminka osobně s někým, kdo si nese z obchoďáku třešně za 90 korun kilo a nadává, že jsi je musel koupit, přitom bydlí na okraji menšího města, kde má 300 metrů třešňový volný sad, ukazuje, že alespoň někdo má ještě velké rezervy (dodatek - je to spíš alej, a musíte počítat s tím, že ne každý neoplocený strom se dá legálně očesat) http://www.metro.cz/novy-web-ukazuje-kde...e-deje_jsk
Zahájili jsme sezónu. Máme tedy zasetu první část rostlin (tyto rostou déle a nebo se nesejí přímo do záhonu). V březnu by se už snad daly přenést do skleníku.
Pečení verze 4:
Tentokrát jsme zkusili něco jiného. Rohlíky a housky (nebo něco, co je připomínalo). Dali jsme klasický recept, tedy 350 ml mléka, 500g mouky, cukr, sůl, olej, 2 vejce (1 na potření). K tomu jsme koupili mák a místo sušeného droždí jsme koupili čerstvé kvasnice. Kupodivu jsou i mnohem levnější.
Zatím asi nejlepší výsledek. 30 minut příprava kvásku, 1 hodina kynutí těsta, pár minut odpočinek po vytvarování a posypání makem+solí. Pečení 20 minut na 180 stupňů (možná by bylo lepší o něco menší teplota o pár minut déle).
Jíst až po vychladnutí (jinak jsou tam hodně ještě cítit ty kvasnice a je to takové mokré).
Zatím náš nejlepší výsledek
Při započtení všech položek a nákladů na energii vyšla cena za kus asi 1.5 Kč (no, v přepočtu na velikosti rohlíků v obchodě asi 1.9 Kč). Energii samozřejmě platíte stejnou, ať pečete z půl kila nebo ze dvou kil, ale ta se stejně podílí jen asi korunou padesát.
Podle evropských norem by to ale neprošlo. Rohlíky mají špatný úhel a ani barevnost neodpovídá pantonce
Ekonomika pěstování rostlin v zimě:
Musím uvést na pravou míru náklady např. na jednu rostlinu rajčete, kterou pěstujete v domě přes zimu pod 100W Grow LED. Ona není totiž pravda, když se nad tím zamyslíte, že to stojí asi +80 Kč za měsíc.
Uvažujme. V zimě musíme byt (je fuk, zda v rodinném domě nebo v paneláku) vytápět. Takže? Kolik protopíte za den? Ať už elektřinou nebo ekvivalentem např. v kotli na uhlí či dřevo? Třeba 10kWh?
Řekněte ale, který zvlhčovač vzduchu, čistička vzduchu a ohřívač v jednom se dá zároveň následně i sežrat a zbytek 100% recyklovat a přitom spotřebuje jen 100W aniž by vydával nějaký randál? a ještě k tomu osvětlí byt
Pro zájemce o pěstování je na netu hodně článků http://growled.cz/otazky nebo https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=p%C4...+zim%C4%9B či https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=p%C4...+byt%C4%9B
P.S.: Tyto myšlenkové pochody se dají uplatnit i když pěstovat nechcete. Např. musíte vytápět byt a pak už je vám líto jej i pořádně osvětlit? Není problém. Tak místo určité části výkonu topení nainstalujte víc světel. Teplo tam bude stejné, náklady na energie +/- také, a "malé" pořizovací náklady se jistě brzy vrátí v lepší pohodě (proč topit 2kW a svítit 20W a kazit si oči a náladu, když můžu svítit 1kW a topit až tím, co bude chybět?)
Možná Vám snaha přimět lidi přemýšlet přijde přehnaná nebo zbytečná, ale bohužel už to, že se občas potkám já nebo maminka osobně s někým, kdo si nese z obchoďáku třešně za 90 korun kilo a nadává, že jsi je musel koupit, přitom bydlí na okraji menšího města, kde má 300 metrů třešňový volný sad, ukazuje, že alespoň někdo má ještě velké rezervy (dodatek - je to spíš alej, a musíte počítat s tím, že ne každý neoplocený strom se dá legálně očesat) http://www.metro.cz/novy-web-ukazuje-kde...e-deje_jsk