20.02.2017, 10:12
Další pokus o pečení chleba. Tentokrát z chlebové hladké mouky. Zatím nejlepší výsledek. Jen bylo těsto opět méně nadýchané. Poučení pro příště: víc vody a teprve následně řešit moukou, a ne obráceně. Poučení 2: trochu víc soli. Ale i tak zatím nejlepší výsledek.
Počasí už umožňuje nimrání se venku (podle předpovědi by už nemělo mrznout, a kdyby náhodou, do -3 až -4 to vykryje topení), resp. alespoň ve skleníku. Ve dne bylo včera ve skleníku okolo +14 stupňů (pár hodin po obědě +26).
Zatím nám roste cibule, česneky, čočka a první saláty. Zasadili jsme do květináčů naklíčené brambory.
Ve skleníku je binec, ale to uklidím hned, jak přijdou objednané rostliny (čekám je někdy od středy).
Na fotce také vidíte přeživší z minulého roku. V nevytápěném skleníku vydržely přes mrazy 2 kaktusy a 2 hlávkové saláty (sice nerostou, ale stále nejspíš fotosyntetizují). Ostatní rostliny, které přežily třeba taky, ale jen ve formě kořenů či kmenů, počítat nebudu.
Další možný důvod, proč semena klíčí tak pomalu: koupená zemina je po zalití tvrdá. V porovnání s tím, co si vytváříme doma v kompostu je tzv. "sadební substrát" prodávaný na tuny šunt, ať už jde o barvu, zámrznost či konzistenci (to je možná důvod, proč černozem okopávání nepotřebuje). Ale za rok či dva z ní za pomoci žížal a bakterií uděláme alespoň něco podobného.
Počasí už umožňuje nimrání se venku (podle předpovědi by už nemělo mrznout, a kdyby náhodou, do -3 až -4 to vykryje topení), resp. alespoň ve skleníku. Ve dne bylo včera ve skleníku okolo +14 stupňů (pár hodin po obědě +26).
Zatím nám roste cibule, česneky, čočka a první saláty. Zasadili jsme do květináčů naklíčené brambory.
Ve skleníku je binec, ale to uklidím hned, jak přijdou objednané rostliny (čekám je někdy od středy).
Na fotce také vidíte přeživší z minulého roku. V nevytápěném skleníku vydržely přes mrazy 2 kaktusy a 2 hlávkové saláty (sice nerostou, ale stále nejspíš fotosyntetizují). Ostatní rostliny, které přežily třeba taky, ale jen ve formě kořenů či kmenů, počítat nebudu.
Další možný důvod, proč semena klíčí tak pomalu: koupená zemina je po zalití tvrdá. V porovnání s tím, co si vytváříme doma v kompostu je tzv. "sadební substrát" prodávaný na tuny šunt, ať už jde o barvu, zámrznost či konzistenci (to je možná důvod, proč černozem okopávání nepotřebuje). Ale za rok či dva z ní za pomoci žížal a bakterií uděláme alespoň něco podobného.