06.03.2017, 11:32
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06.03.2017, 11:39 uživatelem Martin. Edited 1 time in total.)
@Volatile: úplně v pohodě Nic se neděje.. ale inspiroval jsi mne ještě k vypočtení nákladů pro lidi, co žijí v bytě, a případně bez přístupu k vodě, prostorům, atd. Samozřejmě chuť už je individuální záležitost, to nedokážu vyčíslit penězi, ale zkusím ještě trochu reagovat na ten "čas", protože to s tím může trochu souviset.
Samozřejmě je pravda, že kdo chtít pěstovat nebude (ať už nemá čas, nechce se mu, nebo si to prostě zaplatí), tak toho nepřesvědčí ani argumenty o ekologii, ale každý si může žít život po svém, takže nemám v plánu vést ani nějaké bojové tažení za ekologii (i když zrovna ta ekologie se dotýká nás všech).
Nicméně, alespoň pokud lze soudit podle různých diskuzí na internetu a nebo lidí z mého či matčina okruhu, tak o pěstování vlastní zeleniny, byť třeba v malém, uvažují další a další lidé (např. její šéf v práci teď všechny "ohromil" tím, že si našel článek o zdravé výživě na netu, a že nejspíš začne konzumovat víc čerstvé zeleniny místo vařených polotovarů - nezávisle na nás - sice zatím asi nebude pěstovat, ale jsou to dětské krůčky ).
@EresielRanwa: Tak ne každý jsme takoví šílenci. A v dnešní době, když se to náhodou nepovede, no tak co, provětráme peněženku a nakoupíme si, co nevyšlo (díky bohu za to).
Ani nám se nedaří vše úplně podle plánu, ale chybami se člověk učí ("mámo, ten náš půlroční synek ještě neumí ani chodit! Z toho nikdy žádný atlet v životě nebude!")
Kdybys viděla, jak vypadají jahodníky po zimě u nás, tak byses tam položila nepochybně sama Kromě toho se letos projevila nějaká divná situace, nejen u nás, ale i v jiných městech, kdy u břečťanů zežloutly listy (někde jen část rostliny, jinde skoro celá). Stalo se to i růžím a i stále zelenými rostlinám, které minulou zimu ani listy neshodily. Je to divné. Myslel jsem, jestli to není to novou hlínou, nebo že jsem to v zimě zalil teplou vodou z vodovodu, ale tu jsem nelil ke všemu, a kromě toho se to vyskytlo i 20 km od nás.
Snad to ještě zachráníme. Nevím jak, zkouším zatím vodu a všechna možná hnojiva, aby tomu nechyběl nějaký ten prvek (či prvok ). Kéž by to bylo jen listy a samotné rostliny přežily (třeba ty stálezelené "něco" mají teď listy úplně rudé, ale dole už dělají nové zelené).
Asi jsem nebyl ale jediný: http://www.zahrada.cz/forum/popinave-dre...ctan-37265
Ještě jsem se nedostal k focení, ale už nám raší i květák, kedlubny, brambory a další neřády.
Z těch rostlin, co došly narašené a tedy jsme je ani nedávali už přímo ven do hlíny, většina dělá pupeny nebo už přímo celé lístky, a jeden zimolez a dřín velkoplody už jsou obalené květy (nevím, zda to je počasím nebo tomu pomáhají ta růstová světla). O víkendu jsme už viděli první včelu (nejspíš divokou). Musel jsem už větrat, protože teplota uvnitř skleníku se blížila +35. Z těch teplomilných zatím zdá se nic neumřelo, i když bylo v noci k nule.
@Volatile: 2) rajčata
Díky za report. Super, že to chutná lépe než v obchodě. Alespoň mám další stimul si to pořídit nějakým způsobem pak i do bytu, abych měl čerstvé i v zimě.
U mne se zatím ve skleníku rostliny ani nenatáčejí za Sluncem, což je divné, že by těm sazeničkám stačily ty mizerné 15W světélka? Co se týče kroucení listů - to zatím nepozoruji, ale je pravda, že přes polykarbonát možná Slunce nepronikne přímo. Nicméně ani tak 60W UFO ledka nemá zatím škodlivý vliv (teď svítím od 11 do 17 v NT). Slunce přitom zatím svítí spíš kolmo ze strany na skleník..
Co se týče teček, třeba si myslí, že je jahoda? (v Zootopii může být každý, kým chce)
Mohla by to být ale bakteriální infekce: http://www.missouribotanicalgarden.org/g...spots.aspx
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.e...actFS2.htm
Ani nevím, že bychom se s tím někdy setkali (s plísní ano, takové plody otrháme a hodíme na kompost). Je ale možné, že jsme to snědli i tak.
Pokud to ale ta vážná choroba, možná bych celou větvičku raději ustřihl, aby se nešířila na zbytek rostliny.
P.S.: To dozrávání rajčat je někdy normál.. Nebo paprika. Ty klidně budou zelené i měsíc a déle.. jíst se samozřejmě dají i tak, ale když počkáš, zčervenají. Ještě nevím, proč to tak dělají, ale zatím mi to nevadí.. Rajčata mají navíc tu výhodu, že pokud by ti rostlina zdechla, tak je otrháš zelená, a do měsíce či dva ti dozrají samovolně
Samozřejmě je pravda, že kdo chtít pěstovat nebude (ať už nemá čas, nechce se mu, nebo si to prostě zaplatí), tak toho nepřesvědčí ani argumenty o ekologii, ale každý si může žít život po svém, takže nemám v plánu vést ani nějaké bojové tažení za ekologii (i když zrovna ta ekologie se dotýká nás všech).
Nicméně, alespoň pokud lze soudit podle různých diskuzí na internetu a nebo lidí z mého či matčina okruhu, tak o pěstování vlastní zeleniny, byť třeba v malém, uvažují další a další lidé (např. její šéf v práci teď všechny "ohromil" tím, že si našel článek o zdravé výživě na netu, a že nejspíš začne konzumovat víc čerstvé zeleniny místo vařených polotovarů - nezávisle na nás - sice zatím asi nebude pěstovat, ale jsou to dětské krůčky ).
@EresielRanwa: Tak ne každý jsme takoví šílenci. A v dnešní době, když se to náhodou nepovede, no tak co, provětráme peněženku a nakoupíme si, co nevyšlo (díky bohu za to).
Ani nám se nedaří vše úplně podle plánu, ale chybami se člověk učí ("mámo, ten náš půlroční synek ještě neumí ani chodit! Z toho nikdy žádný atlet v životě nebude!")
Kdybys viděla, jak vypadají jahodníky po zimě u nás, tak byses tam položila nepochybně sama Kromě toho se letos projevila nějaká divná situace, nejen u nás, ale i v jiných městech, kdy u břečťanů zežloutly listy (někde jen část rostliny, jinde skoro celá). Stalo se to i růžím a i stále zelenými rostlinám, které minulou zimu ani listy neshodily. Je to divné. Myslel jsem, jestli to není to novou hlínou, nebo že jsem to v zimě zalil teplou vodou z vodovodu, ale tu jsem nelil ke všemu, a kromě toho se to vyskytlo i 20 km od nás.
Snad to ještě zachráníme. Nevím jak, zkouším zatím vodu a všechna možná hnojiva, aby tomu nechyběl nějaký ten prvek (či prvok ). Kéž by to bylo jen listy a samotné rostliny přežily (třeba ty stálezelené "něco" mají teď listy úplně rudé, ale dole už dělají nové zelené).
Asi jsem nebyl ale jediný: http://www.zahrada.cz/forum/popinave-dre...ctan-37265
Ještě jsem se nedostal k focení, ale už nám raší i květák, kedlubny, brambory a další neřády.
Z těch rostlin, co došly narašené a tedy jsme je ani nedávali už přímo ven do hlíny, většina dělá pupeny nebo už přímo celé lístky, a jeden zimolez a dřín velkoplody už jsou obalené květy (nevím, zda to je počasím nebo tomu pomáhají ta růstová světla). O víkendu jsme už viděli první včelu (nejspíš divokou). Musel jsem už větrat, protože teplota uvnitř skleníku se blížila +35. Z těch teplomilných zatím zdá se nic neumřelo, i když bylo v noci k nule.
@Volatile: 2) rajčata
Díky za report. Super, že to chutná lépe než v obchodě. Alespoň mám další stimul si to pořídit nějakým způsobem pak i do bytu, abych měl čerstvé i v zimě.
U mne se zatím ve skleníku rostliny ani nenatáčejí za Sluncem, což je divné, že by těm sazeničkám stačily ty mizerné 15W světélka? Co se týče kroucení listů - to zatím nepozoruji, ale je pravda, že přes polykarbonát možná Slunce nepronikne přímo. Nicméně ani tak 60W UFO ledka nemá zatím škodlivý vliv (teď svítím od 11 do 17 v NT). Slunce přitom zatím svítí spíš kolmo ze strany na skleník..
Co se týče teček, třeba si myslí, že je jahoda? (v Zootopii může být každý, kým chce)
Mohla by to být ale bakteriální infekce: http://www.missouribotanicalgarden.org/g...spots.aspx
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.e...actFS2.htm
Ani nevím, že bychom se s tím někdy setkali (s plísní ano, takové plody otrháme a hodíme na kompost). Je ale možné, že jsme to snědli i tak.
Pokud to ale ta vážná choroba, možná bych celou větvičku raději ustřihl, aby se nešířila na zbytek rostliny.
P.S.: To dozrávání rajčat je někdy normál.. Nebo paprika. Ty klidně budou zelené i měsíc a déle.. jíst se samozřejmě dají i tak, ale když počkáš, zčervenají. Ještě nevím, proč to tak dělají, ale zatím mi to nevadí.. Rajčata mají navíc tu výhodu, že pokud by ti rostlina zdechla, tak je otrháš zelená, a do měsíce či dva ti dozrají samovolně