09.05.2017, 10:45
Kvalita potravin, jak zahradničení mění člověka
- OT: jako kdybych najednou slyšel komentář od dokumentu Duch Doby
- koukám, že jsem špatně hledal, a vlákno o vegetariánství už tu před 4 lety bylo. A dokonce jsem do něj přispěl.. https://bronies.cz/Vlakno-Vegetarianstvo...#pid256686 No, měl jsem teda fakt divný názor tentokrát, ale jak jsem říkal: není ostuda přiznat, že byl člověk blbej Když seženu dost informací, nemám problémy s tím si názor upravit (přitom všechno, co teď tak slavně zjišťuji, my tehdy už sděleno bylo - asi to fakt bude tím, že si na to člověk většinou musí přijít sám po pár držkopádech, jinak si to nezapamatuje). Už teď se bojím, jaké kraviny považuji dneska za fakta.
OT: (zahradničení, pokora, řešení, peníze)
Yay! Ještě, že je u nás tak dobře postaráno: https://www.stream.cz/adost/10017061-zav...ym-arsenem Bulvár nebulvár..
Zajímavost: tolik moderní Chia semínka, jsou vlastně semena hluchavky. Lépe řečeno https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0alv%...1nsk%C3%A1 což je svým způsobem plevel. Je to čistě otázka priorit, zda dát 50 Kč za 100 gramů semínek, nebo si za 19 Kč koupit asi 70 semínek a zkusit si rostlinu někde venku během léta vypěstovat sám v kontrolovaném boxu nebo skleníku.. Argument, že se něco nedá vypěstovat v našich podmínkách je v 21. století irelevantní, když se snažíme vymyslet, jak pěstovat něco na Marsu.. Nehledal jsem, jaký má výnos, ale třeba konopí má 800-1200g/m2/rostlinu. Tady jsou teda dražší semena k výsadbě (60 Kč/ks), přitom v obchodě seženete 500g semínek k jídlu za asi 80 Kč.
Jak plýtváme s potravinami, jak neefektivně distribuujeme a vyrábíme maso, hlad
- trochu jsem se ještě zamyslel nad konzumací masa. Ne ji kritizovat, ale spíš zkoumat její výrobní "efektivitu" po stránce matematiky.
- Odpověď na předchozí text je následující: takové to plýtvání "v malém", co se nám ukazuje v televizi.
Trocha "srandy" ohledně výživy, letáku Billa a argumentace v diskuzích
- argument jedlíků masa ohledně esenciálních kyselin má zřejmě jistou váhu: člověk si konzumací masa částečně "zdegeneroval" schopnost získávat je přirozenou cestou z rostliné potravy (možná) a nebo je jen konverze rostliných ALA na EPA/DHA prostě neefektivní (spíš energeticky náročné, což by ovšem neměl být problém, pokud máte vyvážený a bohatý jídelníček). - https://www.celostnimedicina.cz/problema...1-cast.htm (zajímavá je ale ta zmínka o PCB, aneb "jezte mořské ryby, budete zdraví"). Zajímalo by mne třeba, jak často si dřív člověk žijící ve středu Afriky zaletěl zalovit něco na širý oceán, aby mu nechyběly EPA a DHA. No, samozřejmě nezaletěl.. a přežil. Přitom těhotné ženy by neměly ryby jíst vůbec: https://www.celostnimedicina.cz/ryby-pro-zdravi.htm Nebo taková gorila, jak často chodí rybařit na pobřeží? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243235 (ještě bych se měl důkladněji podívat na tvrzení, že esenciální mastné kyseliny, které my potřebujeme jíst, se stejně netvoří ve zvířatech, ale v rostlinách - např. ryby je berou z řas - kdo jí suši, jí i řasu Nori, ale její dovoz má stejně jako dovoz ryb zátěž na životní prostředí; v tomto ohledu by se spíš chtělo zaměřit na to, co jedli středoevropané např. ve středověku, kdy přístup k moři byl pro chudé prakticky nulový; proč dovážet něco z druhé strany planety, když se to dá ulovit tady? https://www.modrykonik.cz/omega-3-mastne-kyseliny/ Ono jestli ty "mořské ryby" nejsou prostě jen byznys). Samozřejmě, my nejsme s gorilami až tak moc příbuzní, ale přeci jen 99% dělá své, takže sem tam srovnání s nimi neuškodí. Fun fact: gorily získávají sodík ze tlejícího dřeva. To neznamená, že máme jíst ve stylu Timona a Pumbyy, ale spíš jen to, co všechno jsme zapomněli (mě by třeba vůbec nenapadlo, že tím získám sodík).
- příklady táhnou (nebo snad ? ). Jednou jsme projevili veřejně zájem o eko vejce z farmy, a teď je chce u mámy v práci skoro každý, takže se budeme muset asi porvat o pořadník Zvláštní, že jde i o lidi, kteří po tom nikdy ani nevzdechli, a teď se jim to stalo nezbytností (někteří z nich doma ani nevaří). Ale co, každá změna je dobrá.
- kdysi mne "zaujala" jedna argumentace obhajovatelů chovu slepic v klecích a krmení jich kukuřicí, že to je normální, a "podpořili" to tím, že slepice je potomek T-Rexe a jak máme teda vidět, svět se mění. Jenže tito pánové (možná dámy) asi ještě neviděli slepici v přírodě, resp. na zahradě. Slepice je možná všežravec, ale bude upřednostňovat živočišnou stravu. Je to tvor hrabavý a to ne kvůli kořínkům a semenům. Kdo někdy viděl na živo kura, jak trhá na kusy hada, těžko bude pak tvrdit, že je pro tyto ptáky (kteří této planetě vládli ve třetihorách) přirozené nacpávat se tunami sójy, pšenice nebo kukuřice. Vzpomněl jsem si na to, když jsem o víkendu zahlédl kosáka, jak se snažil odnést kuřecí kost, kterou nechaly kočky.. (kdyby někdo nevěřil, a byl líný si dohledat podobné věci na netu - třeba v nějaké vtipné podobě na You Tube, klidně postnu video, protože na rozdíl od kočičí bitky jsem tentokrát měl po ruce kameru).
- vrátil jsem se ještě k tomu letáku z Billa, kde jsou ukazována pasoucí se stáda krav na volné louce. Na jejich stránkách je pro zájemce zveřejněný seznam dodavatelů: https://www.billa.cz/Sortiment/Voc%c3%ad...bpage.aspx Většinou jde o krávy chované v budovách (až na výjimky). Vzhledem k tomu, že kráva pasoucí se volně má jiný obsah živin než uzavřená kráva, kdybych chtěl prudit, dalo by se to považovat za klamavou reklamu (vyobrazení výrobku neodpovídá realitě) Ale budu fér a nebudu se hrabat v letáku, alespoň se krmí senem a většinou mají i kvalitní podestýlku. Jen si prostě představuji za své peníze ještě něco kvalitnějšího (a ano, fakt nemám problém s tím to zaplatit, prostě budu o to jíst maso méně často (ale když už, tak ať je nezávadné a co nejvíc kvalitní), jak prosté). Ale asi nejsem jediný, kdo s tím má tak či onak problémy: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/fal...79895.html
- OT: jako kdybych najednou slyšel komentář od dokumentu Duch Doby
- koukám, že jsem špatně hledal, a vlákno o vegetariánství už tu před 4 lety bylo. A dokonce jsem do něj přispěl.. https://bronies.cz/Vlakno-Vegetarianstvo...#pid256686 No, měl jsem teda fakt divný názor tentokrát, ale jak jsem říkal: není ostuda přiznat, že byl člověk blbej Když seženu dost informací, nemám problémy s tím si názor upravit (přitom všechno, co teď tak slavně zjišťuji, my tehdy už sděleno bylo - asi to fakt bude tím, že si na to člověk většinou musí přijít sám po pár držkopádech, jinak si to nezapamatuje). Už teď se bojím, jaké kraviny považuji dneska za fakta.
OT: (zahradničení, pokora, řešení, peníze)
Yay! Ještě, že je u nás tak dobře postaráno: https://www.stream.cz/adost/10017061-zav...ym-arsenem Bulvár nebulvár..
Zajímavost: tolik moderní Chia semínka, jsou vlastně semena hluchavky. Lépe řečeno https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0alv%...1nsk%C3%A1 což je svým způsobem plevel. Je to čistě otázka priorit, zda dát 50 Kč za 100 gramů semínek, nebo si za 19 Kč koupit asi 70 semínek a zkusit si rostlinu někde venku během léta vypěstovat sám v kontrolovaném boxu nebo skleníku.. Argument, že se něco nedá vypěstovat v našich podmínkách je v 21. století irelevantní, když se snažíme vymyslet, jak pěstovat něco na Marsu.. Nehledal jsem, jaký má výnos, ale třeba konopí má 800-1200g/m2/rostlinu. Tady jsou teda dražší semena k výsadbě (60 Kč/ks), přitom v obchodě seženete 500g semínek k jídlu za asi 80 Kč.
Jak plýtváme s potravinami, jak neefektivně distribuujeme a vyrábíme maso, hlad
- trochu jsem se ještě zamyslel nad konzumací masa. Ne ji kritizovat, ale spíš zkoumat její výrobní "efektivitu" po stránce matematiky.
- Odpověď na předchozí text je následující: takové to plýtvání "v malém", co se nám ukazuje v televizi.
Trocha "srandy" ohledně výživy, letáku Billa a argumentace v diskuzích
- argument jedlíků masa ohledně esenciálních kyselin má zřejmě jistou váhu: člověk si konzumací masa částečně "zdegeneroval" schopnost získávat je přirozenou cestou z rostliné potravy (možná) a nebo je jen konverze rostliných ALA na EPA/DHA prostě neefektivní (spíš energeticky náročné, což by ovšem neměl být problém, pokud máte vyvážený a bohatý jídelníček). - https://www.celostnimedicina.cz/problema...1-cast.htm (zajímavá je ale ta zmínka o PCB, aneb "jezte mořské ryby, budete zdraví"). Zajímalo by mne třeba, jak často si dřív člověk žijící ve středu Afriky zaletěl zalovit něco na širý oceán, aby mu nechyběly EPA a DHA. No, samozřejmě nezaletěl.. a přežil. Přitom těhotné ženy by neměly ryby jíst vůbec: https://www.celostnimedicina.cz/ryby-pro-zdravi.htm Nebo taková gorila, jak často chodí rybařit na pobřeží? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243235 (ještě bych se měl důkladněji podívat na tvrzení, že esenciální mastné kyseliny, které my potřebujeme jíst, se stejně netvoří ve zvířatech, ale v rostlinách - např. ryby je berou z řas - kdo jí suši, jí i řasu Nori, ale její dovoz má stejně jako dovoz ryb zátěž na životní prostředí; v tomto ohledu by se spíš chtělo zaměřit na to, co jedli středoevropané např. ve středověku, kdy přístup k moři byl pro chudé prakticky nulový; proč dovážet něco z druhé strany planety, když se to dá ulovit tady? https://www.modrykonik.cz/omega-3-mastne-kyseliny/ Ono jestli ty "mořské ryby" nejsou prostě jen byznys). Samozřejmě, my nejsme s gorilami až tak moc příbuzní, ale přeci jen 99% dělá své, takže sem tam srovnání s nimi neuškodí. Fun fact: gorily získávají sodík ze tlejícího dřeva. To neznamená, že máme jíst ve stylu Timona a Pumbyy, ale spíš jen to, co všechno jsme zapomněli (mě by třeba vůbec nenapadlo, že tím získám sodík).
- příklady táhnou (nebo snad ? ). Jednou jsme projevili veřejně zájem o eko vejce z farmy, a teď je chce u mámy v práci skoro každý, takže se budeme muset asi porvat o pořadník Zvláštní, že jde i o lidi, kteří po tom nikdy ani nevzdechli, a teď se jim to stalo nezbytností (někteří z nich doma ani nevaří). Ale co, každá změna je dobrá.
- kdysi mne "zaujala" jedna argumentace obhajovatelů chovu slepic v klecích a krmení jich kukuřicí, že to je normální, a "podpořili" to tím, že slepice je potomek T-Rexe a jak máme teda vidět, svět se mění. Jenže tito pánové (možná dámy) asi ještě neviděli slepici v přírodě, resp. na zahradě. Slepice je možná všežravec, ale bude upřednostňovat živočišnou stravu. Je to tvor hrabavý a to ne kvůli kořínkům a semenům. Kdo někdy viděl na živo kura, jak trhá na kusy hada, těžko bude pak tvrdit, že je pro tyto ptáky (kteří této planetě vládli ve třetihorách) přirozené nacpávat se tunami sójy, pšenice nebo kukuřice. Vzpomněl jsem si na to, když jsem o víkendu zahlédl kosáka, jak se snažil odnést kuřecí kost, kterou nechaly kočky.. (kdyby někdo nevěřil, a byl líný si dohledat podobné věci na netu - třeba v nějaké vtipné podobě na You Tube, klidně postnu video, protože na rozdíl od kočičí bitky jsem tentokrát měl po ruce kameru).
- vrátil jsem se ještě k tomu letáku z Billa, kde jsou ukazována pasoucí se stáda krav na volné louce. Na jejich stránkách je pro zájemce zveřejněný seznam dodavatelů: https://www.billa.cz/Sortiment/Voc%c3%ad...bpage.aspx Většinou jde o krávy chované v budovách (až na výjimky). Vzhledem k tomu, že kráva pasoucí se volně má jiný obsah živin než uzavřená kráva, kdybych chtěl prudit, dalo by se to považovat za klamavou reklamu (vyobrazení výrobku neodpovídá realitě) Ale budu fér a nebudu se hrabat v letáku, alespoň se krmí senem a většinou mají i kvalitní podestýlku. Jen si prostě představuji za své peníze ještě něco kvalitnějšího (a ano, fakt nemám problém s tím to zaplatit, prostě budu o to jíst maso méně často (ale když už, tak ať je nezávadné a co nejvíc kvalitní), jak prosté). Ale asi nejsem jediný, kdo s tím má tak či onak problémy: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/fal...79895.html