16.06.2017, 11:32
Zahrádka/skleník
Konečně snad budu vědět (díky pořadu Receptář), jak zalévat kiwi. Prý, pokud listy usychají směrem od okrajů, je rostlina přemokřená (což vadí kořenům). Nebo jde o houbovou chorobu. Pokud jsou suché celé, jde o málo vody nebo poškození mrazem. Snad nám to pomůže.
Nedaří se nám nějak mrkev, petržel a fazole. Totiž, všechno jsme seli již třikrát, a vždy vylezlo jen pár kusů. Svedli bychom to na hlínu (v ní třeba fazole vyrostly 4, ale 3 něco zahubilo), jenže fazole nám nevyrostly ani v lepší hlíně ve sadbovači (možná byly namočené moc dlouho, teď zkoušíme bez namočení). Nakonec jsme fazole zaseli koupené z obchodu určené k jídlu (jsou cenově úplně někde jinde). A zdá se, že rostou. Když jsme mezi mrkev píchli novou kedlubnu (málo místo), začala najednou růst. No, budou se muset domluvit.
Co se týče čajů, tak máme asi do konce života vystaráno. Máty jsou prakticky plevel, šíří se jako choroba. Nestačíme sklízet (jednou za týden až dva plné dva pekáče). Přitom to nedá ani vůbec žádnou práci.
Dost nám rostou jahody, denně jíme hrášek, a povedlo se nám u čočky dovést rostliny do fáze lusků. Člověk by prý měl sníst asi 30-75 g luštěnin (čili i hrášek, který jíme). Jeden lusk má údajně cca. 5 g, takže by mohlo stačit denně sníst 10 až 15 lusků. Jo, těch 10 a něco teď dáme, ale to nebude celý rok. Náš lusk po vyloupání váží teda jen 1-2 gramy. Možná bychom se je mohli naučit jíst celé (vařené není problém).
Mochyně a Vitánie dělají "lampiónky", jedna mandarinka má plod, a brzy budeme mít borůvky a maliny (plody zimolezu jsme zatím měli slovy "tři"). Pozor, plody Mochyně PERUÁNSKÉ jsou jedlé až zralé (uschnou, oranžový plod). Všechny ostatní druhy nebo nezralé plody jsou jedovaté. Plody z Vitánie jsou mimochodem vhodné jako siřidlo pro výrobu sýrů nebo jako náhrada mýdla (obsahují saponiny). Podle některých zdrojů způsobují plody hemolýzu, podle jiných jsou výborný antioxidant a jíst se dají (obsahují Cystein). Jinak se z Vitánie jí (resp. pijí) listy a kořen.
Nějakým způsobem jsme buď omylem vytrousili semena, a nebo jde o pozůstatky zkompostovaných plodů, ale rajčata nám rostou skoro všude. Dokonce si jedno našlo životní prostor i ve skleníku u tymiánu. Ale což, necháme životu volný průběh (většinou, když si něco samo vybere místo, tak tam také vydrží).
Lípie bude asi velmi nenáročná, děsně se šíří, a neustále kvete (listy jsou skutečně sladké, ale jinak než cukr). Kvete už i kustovnice a šalvěj na trávení. Brahmi koření výborně roste i v totálním stínu. Batát se nějak rychle začal šířit (dělá hromadu výhonů a listů), zřejmě ho "vyhnal" Jakon těmi svými obřími listy.
Na zahradě nám vyrostl pravý heřmánek, tak děláme čaje (je to hnus! ).
Ve skleníku se množí rovněž oregáno (zlaté i normální), takže sušíme (do polévek). Gotu kola se za chvíli bude muset kosit srpem.
Bylinkám se doma daří na východním okně bezvadně. Rozhodně lépe než v našem skleníku, ale třeba, kdybych jim dal stejný pitný režim (teď je zálévám tak 1x, max. 2 týdně, ale pořádně - většinou si vodu nasají do sucha z misky už během 24 hodin), třeba by se jim také venku líbilo (třeba kávovník už nemá zaschlé konečky listů a roste přitom ve skleníku, a prý, že se nemá letnit).
Na fotkách je vidět i ten loňský zmrzlý salát. Staví babylonskou věž. A ne jednu. Brzy pokvete. Teda jako, neznalost je děsná. Takto jsem si salát ani nepředstavoval.
Zvěřina
Tak jsme se posunuli mezi "aristokracii" Mimochodem, za 60 Kč zvěřiny se dá připravit asi 5 porcí. I tak to nebudeme mít na talíři denně, chuťově to je tak trochu jiné maso (B12 z bakterií v tabletě je levnější, mimo to zatím nepozoruji žádnou změnu při jejich užívání, ale u B12 je to vždy dlouhodobější díky rezervám v těle; a třeba lusky hrachu "žereme" hned na záhoně, takže z toho taky něco málo B12 kápne - popravdě, začínáme si čím dál tím víc dovolovat a uvolňovat hygienické návyky, které zhodnocujeme jako přehnané - cílem je žít tak, jak na to naše tělo bylo evolucí připraveno).
Víte, když dostanu na výběr mezi bílou a černou, většinou si vezmu to nejlepší z obou a skončím u šedé Nejsem povinen zaujmout něčí postoj na 100%.
Ještě mi teda není moc jasné, proč bažant jako takový stojí několikrát méně, než součet jeho částí prodávaných samostatně.
OT: Argumentace v diskuzích
Teď vážně.. lidi (vegani i ti ostatní), nepoužívejte v diskuzích argumenty, po jejichž uvedení vypadáte jako trubci např. na obranu před jezením krav nasadíte, jestli vegani při cestě do práce náhodou nezašlápli broučka nebo zda zabijí komára, který jim saje krev
Řekněme, že poprvé to je vtipné, ale číst neustále "žerte trávu" je už unavující, a nic nového se z toho nedozvím. Já rád čtu diskuze, ať už jde o náboženství, vědu, poníci vs. normální lidi, bronies vs. starší generace, vegani vs. masožravci (spíš všežravci), protože tam se často dozvídám spoustu nových věcí, a hlavně se dá studovat chování lidí.
btw, tento fakt je již delší dobu na světě, ale mám pocit, že spousta lidí (Martin Rota by asi "zajásal") nepochopila dané studie, a berou si to jako argument do nějaké "bitvy":
http://www.lifee.cz/trendy/Co-vy-na-to-v...i_548.html
Nechci se pouštět do diskuzí "zvíře je víc než rostlina", protože o tom stále nemám potřebné informace, ale položil bych si otázku: cítí auto, které vystřelí airbag jako reakci na podnět z vnějšího prostředí, bolest (náraz), a mělo by s ním tedy být zacházeno jako s člověkem?
Spotřeba vody
Zajal mne článek z odkazu: http://appleguardians.blogspot.cz/2011/0...sited.html
60 galonů na vypěstování libry brambor? Resp. 228 litrů vody na necelý 0.5 kg brambor? Jako nevím, na které planetě to pěstují, ale brambor, byť také rád vodu, je prakticky plevel, který zasadíte, a pokud nezmrzne, nestaráte se o něj. Občas na něj naprší, a tím to končí. Neumím si představit, že bych čistě jen pro brambory měl vylít do toho našeho skleníku 1 celou IBC nádrž vody, abych dostal ty své 2 kg. Stejně tak kukuřice. Alespoň jsem si nevšiml, že by na pole, kde je zasazená, jezdil někdo se zalévacím strojem (alespoň tedy tam, kde bydlím).
Naše prozatimní roční spotřeba vody je krásně kulaté číslo: NULA
Protože, co nenapršelo do sudů, to se bere z ČOV jako odpad. A když potřebujeme "čistou" vodu, zachytíme tu ze sprchování ještě před ČOV (např. pro zeleninu nad zemí, jako jsou třeba ředkvičky, i když občas tam taky plácneme co je po ruce). Teď po úpravě režimu zalévání (1x týdně, ale pořádně; výjimka je záhon - denně) voda najednou stačí (stále máme zatím plné zásobníky).
Teď je volná garáž (auto venku), takže tam skladujeme asi 220 litrů odstáté šedé vody v kbelících (máme to totiž při cestě - na rozdíl od spusty místních novostaveb jsem si totiž garáž propojil s domem a tak "nemusím" stát v zimě na ulici a škrabat okna, protože se mi nechce otevírat a zavírat bránu a nebo chodit z garáže venkem ).
Jinak jsme ale asi spotřebovali asi tak 3000 litrů vody (což na pozemku 900m2, kde je asi 200 rostlin - záhon nepočítaje - není až tak hrozné; za 3 měsíce to znamená průměrně 160ml na rostlinu a den; pro srovnání: 2 lidi za tu dobu jen vypili asi tak 360 litrů). Z toho asi 2000 je voda z ČOV. Nepočítám to, co napršelo na rostliny přímo.
Mimochodem, zlepšil jsem se
http://www.hraozemi.cz/files/ekostopa/ekostopa.php
Dřív jsem potřeboval 1.4 Země Teď mi stačí už 1.1 (bydlení 0.5, jídlo 0.5, zboží 0.8, doprava 0.2, celkem 2. Průměr ČR: 4.8)
http://www.hraozemi.cz/files/File/letak_web.pdf
Nejspíš je asi brzy hodnotit změnu životního stylu, ale zatím na sobě nepociťuji žádné změny, ať už psychické nebo zdravotní. Možná je to také tím, že jsme vlastně ani moc velkou změnu v jídelníčku neudělali (ani před tím jsem na sobě nepozoroval nějaké zhoubné jevy, pokud počítám posledních pár let). Platí i to o změně k horšímu. I přes prakticky porušení všech moderních hygienických návyků se neprojevují žádné nemoce, nevolnosti, zažívací potíže a s tím spojené věci (stručně, ani jsme se z toho zatím nepo...li). Takže, nečekejte od toho nějaké zázraky..[/b][/b]
Konečně snad budu vědět (díky pořadu Receptář), jak zalévat kiwi. Prý, pokud listy usychají směrem od okrajů, je rostlina přemokřená (což vadí kořenům). Nebo jde o houbovou chorobu. Pokud jsou suché celé, jde o málo vody nebo poškození mrazem. Snad nám to pomůže.
Nedaří se nám nějak mrkev, petržel a fazole. Totiž, všechno jsme seli již třikrát, a vždy vylezlo jen pár kusů. Svedli bychom to na hlínu (v ní třeba fazole vyrostly 4, ale 3 něco zahubilo), jenže fazole nám nevyrostly ani v lepší hlíně ve sadbovači (možná byly namočené moc dlouho, teď zkoušíme bez namočení). Nakonec jsme fazole zaseli koupené z obchodu určené k jídlu (jsou cenově úplně někde jinde). A zdá se, že rostou. Když jsme mezi mrkev píchli novou kedlubnu (málo místo), začala najednou růst. No, budou se muset domluvit.
Co se týče čajů, tak máme asi do konce života vystaráno. Máty jsou prakticky plevel, šíří se jako choroba. Nestačíme sklízet (jednou za týden až dva plné dva pekáče). Přitom to nedá ani vůbec žádnou práci.
Dost nám rostou jahody, denně jíme hrášek, a povedlo se nám u čočky dovést rostliny do fáze lusků. Člověk by prý měl sníst asi 30-75 g luštěnin (čili i hrášek, který jíme). Jeden lusk má údajně cca. 5 g, takže by mohlo stačit denně sníst 10 až 15 lusků. Jo, těch 10 a něco teď dáme, ale to nebude celý rok. Náš lusk po vyloupání váží teda jen 1-2 gramy. Možná bychom se je mohli naučit jíst celé (vařené není problém).
Mochyně a Vitánie dělají "lampiónky", jedna mandarinka má plod, a brzy budeme mít borůvky a maliny (plody zimolezu jsme zatím měli slovy "tři"). Pozor, plody Mochyně PERUÁNSKÉ jsou jedlé až zralé (uschnou, oranžový plod). Všechny ostatní druhy nebo nezralé plody jsou jedovaté. Plody z Vitánie jsou mimochodem vhodné jako siřidlo pro výrobu sýrů nebo jako náhrada mýdla (obsahují saponiny). Podle některých zdrojů způsobují plody hemolýzu, podle jiných jsou výborný antioxidant a jíst se dají (obsahují Cystein). Jinak se z Vitánie jí (resp. pijí) listy a kořen.
Nějakým způsobem jsme buď omylem vytrousili semena, a nebo jde o pozůstatky zkompostovaných plodů, ale rajčata nám rostou skoro všude. Dokonce si jedno našlo životní prostor i ve skleníku u tymiánu. Ale což, necháme životu volný průběh (většinou, když si něco samo vybere místo, tak tam také vydrží).
Lípie bude asi velmi nenáročná, děsně se šíří, a neustále kvete (listy jsou skutečně sladké, ale jinak než cukr). Kvete už i kustovnice a šalvěj na trávení. Brahmi koření výborně roste i v totálním stínu. Batát se nějak rychle začal šířit (dělá hromadu výhonů a listů), zřejmě ho "vyhnal" Jakon těmi svými obřími listy.
Na zahradě nám vyrostl pravý heřmánek, tak děláme čaje (je to hnus! ).
Ve skleníku se množí rovněž oregáno (zlaté i normální), takže sušíme (do polévek). Gotu kola se za chvíli bude muset kosit srpem.
Bylinkám se doma daří na východním okně bezvadně. Rozhodně lépe než v našem skleníku, ale třeba, kdybych jim dal stejný pitný režim (teď je zálévám tak 1x, max. 2 týdně, ale pořádně - většinou si vodu nasají do sucha z misky už během 24 hodin), třeba by se jim také venku líbilo (třeba kávovník už nemá zaschlé konečky listů a roste přitom ve skleníku, a prý, že se nemá letnit).
Na fotkách je vidět i ten loňský zmrzlý salát. Staví babylonskou věž. A ne jednu. Brzy pokvete. Teda jako, neznalost je děsná. Takto jsem si salát ani nepředstavoval.
Zvěřina
Tak jsme se posunuli mezi "aristokracii" Mimochodem, za 60 Kč zvěřiny se dá připravit asi 5 porcí. I tak to nebudeme mít na talíři denně, chuťově to je tak trochu jiné maso (B12 z bakterií v tabletě je levnější, mimo to zatím nepozoruji žádnou změnu při jejich užívání, ale u B12 je to vždy dlouhodobější díky rezervám v těle; a třeba lusky hrachu "žereme" hned na záhoně, takže z toho taky něco málo B12 kápne - popravdě, začínáme si čím dál tím víc dovolovat a uvolňovat hygienické návyky, které zhodnocujeme jako přehnané - cílem je žít tak, jak na to naše tělo bylo evolucí připraveno).
Víte, když dostanu na výběr mezi bílou a černou, většinou si vezmu to nejlepší z obou a skončím u šedé Nejsem povinen zaujmout něčí postoj na 100%.
Ještě mi teda není moc jasné, proč bažant jako takový stojí několikrát méně, než součet jeho částí prodávaných samostatně.
OT: Argumentace v diskuzích
Teď vážně.. lidi (vegani i ti ostatní), nepoužívejte v diskuzích argumenty, po jejichž uvedení vypadáte jako trubci např. na obranu před jezením krav nasadíte, jestli vegani při cestě do práce náhodou nezašlápli broučka nebo zda zabijí komára, který jim saje krev
Řekněme, že poprvé to je vtipné, ale číst neustále "žerte trávu" je už unavující, a nic nového se z toho nedozvím. Já rád čtu diskuze, ať už jde o náboženství, vědu, poníci vs. normální lidi, bronies vs. starší generace, vegani vs. masožravci (spíš všežravci), protože tam se často dozvídám spoustu nových věcí, a hlavně se dá studovat chování lidí.
btw, tento fakt je již delší dobu na světě, ale mám pocit, že spousta lidí (Martin Rota by asi "zajásal") nepochopila dané studie, a berou si to jako argument do nějaké "bitvy":
http://www.lifee.cz/trendy/Co-vy-na-to-v...i_548.html
Nechci se pouštět do diskuzí "zvíře je víc než rostlina", protože o tom stále nemám potřebné informace, ale položil bych si otázku: cítí auto, které vystřelí airbag jako reakci na podnět z vnějšího prostředí, bolest (náraz), a mělo by s ním tedy být zacházeno jako s člověkem?
Spotřeba vody
Zajal mne článek z odkazu: http://appleguardians.blogspot.cz/2011/0...sited.html
60 galonů na vypěstování libry brambor? Resp. 228 litrů vody na necelý 0.5 kg brambor? Jako nevím, na které planetě to pěstují, ale brambor, byť také rád vodu, je prakticky plevel, který zasadíte, a pokud nezmrzne, nestaráte se o něj. Občas na něj naprší, a tím to končí. Neumím si představit, že bych čistě jen pro brambory měl vylít do toho našeho skleníku 1 celou IBC nádrž vody, abych dostal ty své 2 kg. Stejně tak kukuřice. Alespoň jsem si nevšiml, že by na pole, kde je zasazená, jezdil někdo se zalévacím strojem (alespoň tedy tam, kde bydlím).
Naše prozatimní roční spotřeba vody je krásně kulaté číslo: NULA
Protože, co nenapršelo do sudů, to se bere z ČOV jako odpad. A když potřebujeme "čistou" vodu, zachytíme tu ze sprchování ještě před ČOV (např. pro zeleninu nad zemí, jako jsou třeba ředkvičky, i když občas tam taky plácneme co je po ruce). Teď po úpravě režimu zalévání (1x týdně, ale pořádně; výjimka je záhon - denně) voda najednou stačí (stále máme zatím plné zásobníky).
Teď je volná garáž (auto venku), takže tam skladujeme asi 220 litrů odstáté šedé vody v kbelících (máme to totiž při cestě - na rozdíl od spusty místních novostaveb jsem si totiž garáž propojil s domem a tak "nemusím" stát v zimě na ulici a škrabat okna, protože se mi nechce otevírat a zavírat bránu a nebo chodit z garáže venkem ).
Jinak jsme ale asi spotřebovali asi tak 3000 litrů vody (což na pozemku 900m2, kde je asi 200 rostlin - záhon nepočítaje - není až tak hrozné; za 3 měsíce to znamená průměrně 160ml na rostlinu a den; pro srovnání: 2 lidi za tu dobu jen vypili asi tak 360 litrů). Z toho asi 2000 je voda z ČOV. Nepočítám to, co napršelo na rostliny přímo.
Mimochodem, zlepšil jsem se
http://www.hraozemi.cz/files/ekostopa/ekostopa.php
Dřív jsem potřeboval 1.4 Země Teď mi stačí už 1.1 (bydlení 0.5, jídlo 0.5, zboží 0.8, doprava 0.2, celkem 2. Průměr ČR: 4.8)
http://www.hraozemi.cz/files/File/letak_web.pdf
Nejspíš je asi brzy hodnotit změnu životního stylu, ale zatím na sobě nepociťuji žádné změny, ať už psychické nebo zdravotní. Možná je to také tím, že jsme vlastně ani moc velkou změnu v jídelníčku neudělali (ani před tím jsem na sobě nepozoroval nějaké zhoubné jevy, pokud počítám posledních pár let). Platí i to o změně k horšímu. I přes prakticky porušení všech moderních hygienických návyků se neprojevují žádné nemoce, nevolnosti, zažívací potíže a s tím spojené věci (stručně, ani jsme se z toho zatím nepo...li). Takže, nečekejte od toho nějaké zázraky..[/b][/b]