27.11.2017, 13:20
Že by konečně větrné elektrárny pro prostý lid?
Kdo má pochybnosti o využívání ČOV při zahradničení, doporučuji přečíst:
- o konkurenci bakterií na kompostu a v půdě (likvidace patogenů)
- oxidativní funkce ČOV (likvidace patogenů)
- zákon/vyhláška o nakládání s odpady
- zákon/vyhláška o nakládání s aktivovaným kalem a jeho kompostování
- zákon/vyhláška o využití předčištěné vody k zalévání
- o pravidlech aplikace hnojiva na užitkový záhon
Ekologie a spol.
Jak někdo kdysi správně napsal, to bychom opravdu nemohli jíst nic
http://g.cz/spatne-zpravy-pro-vegany-tec...a-zvirata/
REPORT ze zahradničení - Listopad 2017:
- mám objednaná CRI97 LED světla, tak do vánoc snad rozjedeme vánoční stromeček (nejsou bohužel všechna skladem) Většina jsou studené bílé, část je denní bílá a ještě menší část je UV. Každá rostlina dostane ve stejném poměru všechny tři. Vzhledem k tomu, že pro stejný tok zelené je třeba nejmenšího výkonu, rostliny často pro zdravý vývoj potřebují celé spektrum, a budou u toho žít i lidé, je zbytečné se omezovat jen na červenomodrá růstová světla. Nebudu dodávat IR, které bude obsaženo jen z vyzařování stěn a stropu místnosti. Nepotřebuji, aby se rostliny táhly, ale aby tvořili spíš o něco větší listy.
Toto by, pokud se to povede, mohlo být zajímavé pro lidi, co nemají zahradu, ale jen byt, a chtěli by třeba také vlastní zeleninu, pokud možno bez práce a velké investice (250 kč/m pásku + trafo; existují i pásky přímo na 230V, někdy i za poloviční cenu, ale není tam uvedeno CRI, tak nevím, jak moc dobře by pod nimy rostliny rostly - často jde jen o CRI>80).
Bílé pásky totiž nevyžadují vyčlenění části bytu pro fialovou komoru pro rostliny a při troše umu se dobře včlení i do obýváku, kde nahradí hlavní (často nevyhovující nebo neúsporné) osvětlení.
- natřeli jsme pergolu, takže se mohly stáhnout konečně ty fólie a bude tu víc světla (na léto tam stejně bude krycí 40% plachta kvůli stínu)
- dostavěli jsme západní stranu u rajčatového skleníku. Sice to nebude plně uzavřené, ale mělo by to bránit proti větru a proti mrazíkům (je vyzkoušené, že pokud strčíte auto napůl pod střechu, tak pokud není přímo -40, polovina oken bude zamrzlá, ale ty pod střechou budou normálně čistá).
- v rámci využití se tam napíchají jahodníky (množíme skrze odnože, takže zdarma), a jako rezerva další kiwi, možná i akébie, zimolez, klanospraška a další (budou určitě méně náchylné než ty venku pod širým nebem). Prozatím jsem si připravil prostor a zasypal jej lepší zeminou (část je rašelina).
- blíží se nám mrazy, tak je čas garážovat auto. Má to dvě výhody: ráno lépe startuje (menší spotřeba), protože byť garáž vytápěná není, je v ní +5 až +15 dle počasí venku, a když večer auto přijede, vytápí garáž (dokáže zvednout až na několik hodin teplotu o 5 a někdy i víc stupňů). Jelikož je garáž přistavěná k celé jedné stěně domu, snižuje tím jeho tepelné ztráty (pokud je v garáži +10 a venku -20, rozdíl na 20m2 plochy je 20 x 30 x 0.3 = 180W za hodinu, které se ušetří - to je v nejlepším denně až 4 kWh).
- skleník dostal horkovzdušný ventilátor. Sehnal jsem takový, co má termostat od +/- 0C, takže je nastavený na 1000W a minimum. Zatím dělá to, co má (tj. nic). Cena 300 Kč.
- v únoru jdu na kontrolu k zubaři, tak si ověřím svou teorii, že žvýkat žvýkačky bez cukru po každém jídle je zbytečné (přestal jsem je používat asi před půl rokem). Leze to do peněz, a byť to nejspíš má přínos, pokud se stravujete nevhodně, pokud za stejné peníze začnu jíst přirozeně (neříkám nutně zdravě, protože "co to je zdravě?"), proč bych vyhazoval peníze ještě za žvýkačky?
- pergola dostala elektroinstalaci
- plánuji, že příští rok přistavím i východní stranu pyramidového "skleníku". Nebude sice uzavřen, ale bude více chráněn. A v rámci větší izolace druhého skleníku k němu přistavím dřevěno-polykarbonátovou "předsíňku". Přibližně dalších 2m2 (4m3) jednak trochu pomůže uchovat teplo při vstupu do skleníku (taková přestupní komora), byť nebude už mít tentokrát dvojitý plášť, a jednak získáme prostor pro vnitřní sud na vodu (akumulace tepla) a zahrádku pro další kiwi (ochrana před jarním mrazem - taková rezerva, kdyby ta venkovní eskadra někdy zase promrzla; když bude nadúroda, tak to buď rozdáme, uděláme džemy a nebo tím nakríme slepice). Kromě toho jsou to další 2m2 na lapání dešťové vody.
Vlastně jsem už částečně začal budovat i skleník číslo 3.
- od sousedů jsme zjistili, že stačí zajít asi 100 metrů "na poštu", a tam se dá objednat zrní pro drůbež v ceně 400-450 kg/metrák, a to včetně rozvozu.
- test dalších veganských potravin: pomazánka ze sójy má takovou divnou chuť, ale jíst se dá. Naproti tomu náhražka šunky je výborná (byť je tedy vegetariánská a ne veganská, ale jen to potvrzuje slova veganů: samotné maso, byť tepelně upravené, málokomu chutná a tak ho marinuje, solí nebo koření, jenže s daným kořením pak chutná jako "maso" cokoliv). Jen ten čoko nesmysl chutnal divně. Tofu, byť uzené, jsme smažili a jako, jíst se to dá, ale že bych to musel mít každý den, to nikoliv. Nicméně to bude nejspíš otázka zvyku. Tak jako tak, alespoň to není tlusté, jako většina masa, co se pro naši kastu dalo v příměřené ceně sehnat z velkochovů.
- už mě docela štvalo, jak si Kaufland mastí kapsy na himalájské soli 100g za 70 kč (protože tolik peněz za sklo nedám a jinou nenabízeli), tak jsem šel na net a koupil několik kg po 60 kč (a k tomu třtinový cukr, který rovněž vyšel levněji a stejně ho často ani v supermarketu nemají). A když už jsem byl v tom, vzal jsem i velkobalení semínek (chia, len - do pečiva, do jogurtu) a mouky. Takže máme zásoby víc jak na rok, a nazdar bazar. Poštovné jen 75 Kč, tzn. že v přepočtu na kg to vyšlo asi jen o pár kč víc než normálně (ani tomu nemůže market konkurovat - jen tak bokem, třeba brumík nebo mléko je levnější v našem místním vesnickém obchodě než v supermarketu v okresním městě, tak kde to jako jsme?). Sůl jinak kupujeme už minimálně mořskou (protože nejsme socky a můžeme si to dovolit) https://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%A1_s%C5%AFl
- Pokud jde o zdraví, já mám kupodivu tlak v pohodě (120/80 - meřeno u doktorky před měsícem), maminka má vyšší (dle jejích slov celý život, což je podezřelé), tak schválně, jestli se ho podaří snížit lepší stravou. Že by to byla dědičnost? Pozor, geny určují reakce organismu na prostředí a podněty. Stejně jako gen geniality pro hudbu vám bude k ničemu, když se jí nebudete věnovat, tak ne každý, kdo má sklon k rakovině nebo vysokému tlaku ho musí vůbec mít, a medicínské řešení cpát do člověka desítky let prášky je očividně k ničemu (nevyléčí ho to).
Koukám, že v současném šlendriánském podání dostala nejspíš zase demokracie pěkně na frak: https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/az-s...&source=hp (kam až vede víra: odhlasujeme, věříme že všechno se správně vypočítá, nezajímáme se, a pak se tomu podvolíme. Boží..) A kde je záruka, že tento šlendrián nebude stejný i při výrobě potravin?
Fotky později...
Kdo má pochybnosti o využívání ČOV při zahradničení, doporučuji přečíst:
- o konkurenci bakterií na kompostu a v půdě (likvidace patogenů)
- oxidativní funkce ČOV (likvidace patogenů)
- zákon/vyhláška o nakládání s odpady
- zákon/vyhláška o nakládání s aktivovaným kalem a jeho kompostování
- zákon/vyhláška o využití předčištěné vody k zalévání
- o pravidlech aplikace hnojiva na užitkový záhon
Ekologie a spol.
Jak někdo kdysi správně napsal, to bychom opravdu nemohli jíst nic
http://g.cz/spatne-zpravy-pro-vegany-tec...a-zvirata/
REPORT ze zahradničení - Listopad 2017:
- mám objednaná CRI97 LED světla, tak do vánoc snad rozjedeme vánoční stromeček (nejsou bohužel všechna skladem) Většina jsou studené bílé, část je denní bílá a ještě menší část je UV. Každá rostlina dostane ve stejném poměru všechny tři. Vzhledem k tomu, že pro stejný tok zelené je třeba nejmenšího výkonu, rostliny často pro zdravý vývoj potřebují celé spektrum, a budou u toho žít i lidé, je zbytečné se omezovat jen na červenomodrá růstová světla. Nebudu dodávat IR, které bude obsaženo jen z vyzařování stěn a stropu místnosti. Nepotřebuji, aby se rostliny táhly, ale aby tvořili spíš o něco větší listy.
Toto by, pokud se to povede, mohlo být zajímavé pro lidi, co nemají zahradu, ale jen byt, a chtěli by třeba také vlastní zeleninu, pokud možno bez práce a velké investice (250 kč/m pásku + trafo; existují i pásky přímo na 230V, někdy i za poloviční cenu, ale není tam uvedeno CRI, tak nevím, jak moc dobře by pod nimy rostliny rostly - často jde jen o CRI>80).
Bílé pásky totiž nevyžadují vyčlenění části bytu pro fialovou komoru pro rostliny a při troše umu se dobře včlení i do obýváku, kde nahradí hlavní (často nevyhovující nebo neúsporné) osvětlení.
- natřeli jsme pergolu, takže se mohly stáhnout konečně ty fólie a bude tu víc světla (na léto tam stejně bude krycí 40% plachta kvůli stínu)
- dostavěli jsme západní stranu u rajčatového skleníku. Sice to nebude plně uzavřené, ale mělo by to bránit proti větru a proti mrazíkům (je vyzkoušené, že pokud strčíte auto napůl pod střechu, tak pokud není přímo -40, polovina oken bude zamrzlá, ale ty pod střechou budou normálně čistá).
- v rámci využití se tam napíchají jahodníky (množíme skrze odnože, takže zdarma), a jako rezerva další kiwi, možná i akébie, zimolez, klanospraška a další (budou určitě méně náchylné než ty venku pod širým nebem). Prozatím jsem si připravil prostor a zasypal jej lepší zeminou (část je rašelina).
- blíží se nám mrazy, tak je čas garážovat auto. Má to dvě výhody: ráno lépe startuje (menší spotřeba), protože byť garáž vytápěná není, je v ní +5 až +15 dle počasí venku, a když večer auto přijede, vytápí garáž (dokáže zvednout až na několik hodin teplotu o 5 a někdy i víc stupňů). Jelikož je garáž přistavěná k celé jedné stěně domu, snižuje tím jeho tepelné ztráty (pokud je v garáži +10 a venku -20, rozdíl na 20m2 plochy je 20 x 30 x 0.3 = 180W za hodinu, které se ušetří - to je v nejlepším denně až 4 kWh).
- skleník dostal horkovzdušný ventilátor. Sehnal jsem takový, co má termostat od +/- 0C, takže je nastavený na 1000W a minimum. Zatím dělá to, co má (tj. nic). Cena 300 Kč.
- v únoru jdu na kontrolu k zubaři, tak si ověřím svou teorii, že žvýkat žvýkačky bez cukru po každém jídle je zbytečné (přestal jsem je používat asi před půl rokem). Leze to do peněz, a byť to nejspíš má přínos, pokud se stravujete nevhodně, pokud za stejné peníze začnu jíst přirozeně (neříkám nutně zdravě, protože "co to je zdravě?"), proč bych vyhazoval peníze ještě za žvýkačky?
- pergola dostala elektroinstalaci
- plánuji, že příští rok přistavím i východní stranu pyramidového "skleníku". Nebude sice uzavřen, ale bude více chráněn. A v rámci větší izolace druhého skleníku k němu přistavím dřevěno-polykarbonátovou "předsíňku". Přibližně dalších 2m2 (4m3) jednak trochu pomůže uchovat teplo při vstupu do skleníku (taková přestupní komora), byť nebude už mít tentokrát dvojitý plášť, a jednak získáme prostor pro vnitřní sud na vodu (akumulace tepla) a zahrádku pro další kiwi (ochrana před jarním mrazem - taková rezerva, kdyby ta venkovní eskadra někdy zase promrzla; když bude nadúroda, tak to buď rozdáme, uděláme džemy a nebo tím nakríme slepice). Kromě toho jsou to další 2m2 na lapání dešťové vody.
Vlastně jsem už částečně začal budovat i skleník číslo 3.
- od sousedů jsme zjistili, že stačí zajít asi 100 metrů "na poštu", a tam se dá objednat zrní pro drůbež v ceně 400-450 kg/metrák, a to včetně rozvozu.
- test dalších veganských potravin: pomazánka ze sójy má takovou divnou chuť, ale jíst se dá. Naproti tomu náhražka šunky je výborná (byť je tedy vegetariánská a ne veganská, ale jen to potvrzuje slova veganů: samotné maso, byť tepelně upravené, málokomu chutná a tak ho marinuje, solí nebo koření, jenže s daným kořením pak chutná jako "maso" cokoliv). Jen ten čoko nesmysl chutnal divně. Tofu, byť uzené, jsme smažili a jako, jíst se to dá, ale že bych to musel mít každý den, to nikoliv. Nicméně to bude nejspíš otázka zvyku. Tak jako tak, alespoň to není tlusté, jako většina masa, co se pro naši kastu dalo v příměřené ceně sehnat z velkochovů.
- už mě docela štvalo, jak si Kaufland mastí kapsy na himalájské soli 100g za 70 kč (protože tolik peněz za sklo nedám a jinou nenabízeli), tak jsem šel na net a koupil několik kg po 60 kč (a k tomu třtinový cukr, který rovněž vyšel levněji a stejně ho často ani v supermarketu nemají). A když už jsem byl v tom, vzal jsem i velkobalení semínek (chia, len - do pečiva, do jogurtu) a mouky. Takže máme zásoby víc jak na rok, a nazdar bazar. Poštovné jen 75 Kč, tzn. že v přepočtu na kg to vyšlo asi jen o pár kč víc než normálně (ani tomu nemůže market konkurovat - jen tak bokem, třeba brumík nebo mléko je levnější v našem místním vesnickém obchodě než v supermarketu v okresním městě, tak kde to jako jsme?). Sůl jinak kupujeme už minimálně mořskou (protože nejsme socky a můžeme si to dovolit) https://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99sk%C3%A1_s%C5%AFl
- Pokud jde o zdraví, já mám kupodivu tlak v pohodě (120/80 - meřeno u doktorky před měsícem), maminka má vyšší (dle jejích slov celý život, což je podezřelé), tak schválně, jestli se ho podaří snížit lepší stravou. Že by to byla dědičnost? Pozor, geny určují reakce organismu na prostředí a podněty. Stejně jako gen geniality pro hudbu vám bude k ničemu, když se jí nebudete věnovat, tak ne každý, kdo má sklon k rakovině nebo vysokému tlaku ho musí vůbec mít, a medicínské řešení cpát do člověka desítky let prášky je očividně k ničemu (nevyléčí ho to).
Koukám, že v současném šlendriánském podání dostala nejspíš zase demokracie pěkně na frak: https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/az-s...&source=hp (kam až vede víra: odhlasujeme, věříme že všechno se správně vypočítá, nezajímáme se, a pak se tomu podvolíme. Boží..) A kde je záruka, že tento šlendrián nebude stejný i při výrobě potravin?
Fotky později...