06.04.2017, 10:56
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06.04.2017, 15:37 uživatelem Martin. Edited 4 times in total.)
Jaro je tu v plné síle (mám ho rád, ještě tak kdyby člověk nemusel chodit do práce, ale i s tím si snad brzy poradím), i když u nás je nějak opožděné (všude už zlatý déšť kvete, u nás se teprve začínají nesměle rozevírat první poupata). Alespoň, jak se zdá, vše zasazené se ujalo, a snad až na břečťany a část růží, které si budou muset udělat některé větve znovu (nebo jestli na nich zvládnou jen vyměnit listy, to se ještě uvidí), vše pučí a nebo už má listy. Už se zde asi týden potulují první včely a čmeláci, kteří ovšem trochu marně hledají dostatek květů, takže zkouší vše, co je alespoň trochu barevné (včetně mě ale stačí jim dát 10 vteřin a zjistí, že to je blbost, a odletí). Kočky jako vždy naprosté leháro.
(fotky jsou trochu zastaralé: než jsem je donesl po třech dnech k PC ke zpracování, třeba taková meruňka už má hromadu listů - a na fotce jen pupeny).
Pokroky na zahradě
- všechny rostliny už byly přesazeny ze skleníku ven do svých děr, kiwi mají ještě okolo seno, aby se jim nepřehřívaly kořeny (dostaly rašelinu). Ještě ten plůtek (natřený je, ale ještě musím sehnat vrták na jámy, do který je latě zatlučou. Už dlouho jsem totiž nic nezvrtal ). Týkalo se to i brambor, kterým už byly květináče malé.
- většina sadby se rozsadila a přesunula na "dozrání" do menšího skleníku. Saláty, kedlubny, květáky, okurky a část brambor je v něm už přímo v zemi. Ostatní přijde na záhon, až bude víc teplo (a bude to větší); část rajčat (balkónová) přijde do kbelíků na IBC nádrž pod střechu. Na záhoně raší první ředkvičky (ve skleníku už je budeme mít snad do 1 týdne k první sklizni), hrách a česnek. Dokonce i první brambory (když nepočítám ty předpěstované).
- skleník už mám (kromě opláštění) konečně hotový, dodělal jsem i automatický otevírač oken (za boha jsem nepochopil, jak ho mám dle papíru přidělat ("to abych byl študovanej nevim jak, abych tohle pochopil, prostě budu stavět normálka a hotovo"), tak jsem si poradil po svém + výhoda je v tom, že se dá velmi snadno od okna v případě potřeby odpojit, a nemusel jsem (jak tvrdil návod) z okna nic demontovat). Zatím to při otevřených dveřích zvládá udržet teplotu do +36 (venku ve stínu +24), a zavírá se plně při +20.
- do skleníku ještě v květnu nakoupíme pár rostlin, které nebyly zrovna v nabídce (martej, narančila), a protože se zdá, že se skoro všechno krásně ujalo (mimochodem rýmovník se dá krásně množit, když zasadíte omylem utrženou větvičku do země), dokoupíme ještě velkoplodé kiwi, které nedělá nic, a stévii, která zvadla (no co, žádný učený z nebe nespadl ). V nejhorším budeme mít dvoje.
- letos bude asi větší nadprodukce než jsem čekal. Balkónových rajčat máme přes 15 a tyčkových asi 25 (pokud přežijí všechna). Teda i kdyby každá rostlina dala jen 5 kg, tak to bude skoro 1/4 tuny Ale z přednášek jsem zjistil, že když rajčata usuším, tak je v zimě pak prý mohu třeba rozmixovat spolu s ořechy (které si zadarmo nasbíráme kolem cesty k rybníku), a budu mít něco jako boloňskou omáčku třeba ke špagetám. To kdybychom je nestíhali jíst a ani kečup by už nebylo kam dávat (z toho se zase snadno vyrobí třeba pizza, nebo hranolky - protože oboje se dobře skladuje (mouka, brambory)). Průměrně prý člověk sní ročně 12 kg. Jde totiž o uschování, protože mrazák není nafukovací. Další možností je naučit se je nakládat, ostatní ovoce třeba zavařovat a zeleninu kvasit. Z ořechů se dá připravit čerstvá pomazánka (protože ty se nezkazí).
- vypleli jsme skleník (ve dvou práce asi na 5 minut). Plevel necháváme ležet volně na půdě. On uschne a vrátí se tím do půdy ty živiny, které si dovolil drze ukrást! Už se nám tam hojně nastěhovaly dešťovky (žížaly), takže se o zbytky postarají.
Ostatní:
- v květnu by mělo přijít vyúčtování elektřiny. Ve skleníku už asi týden nesvítím, ale topení je stále v pohotovosti (nicméně v noci už dlouho nemrzlo). Jsem zvědavý, jestli se to vůbec projeví (protože jsme měnili ledničku, místo elektrického sporáku si dali indukční, kočkám se topilo déle, zima byla také nějaká divná, takže v tom možná těch "pár set" Wattů ze skleníku nebude hrát vůbec žádnou roli).
- pokud byste se chtěli stravovat obecně zdravěji, tak se zkuste zaměřit na kvalitu vody (zda v ní nemáte zbytky léčiv, případně hnojiv, poněvadž tyto věci se z ní jaksi chlórem ve vodárnách neodstraní, že?) a soli (doporučená je přírodní, ne kuchyňská, protože v té NaCl chybí všechny ostatní minerály).
- pokud si chcete pěstovat domácí borůvky, tak ty, pokud nemáte uzavřený ekosystém (koloběh živin), nebudou prý až tak zdravé jako ty z lesa (to není z mé hlavy, ale holt se vyplatí sledovat přednášky o všem). Což naštěstí není náš případ, protože u nás se recykluje skrze ČOV a kompost vše, takže co se z půdy vezme, to se tam zase vrátí (nedochází k jejímu znehodnocování). Stejně tak skořápky z vajec by se měly vrátit slepicím (nebo použít jako hnojivo do země).
- teď je hodně v módě platit stovky Kč za kg kopřiv v obchodě. Hm.. až budu nějaké chtít, tak si zajdu asi 0.5 km k rybníku (no, spíš menšímu moři, kdo znáte Černíkovické rybníky https://www.google.cz/maps/place/%C4%8Ce...16.2012795 ) s kosou Tam prakticky nasbírám desítky kg čerstvých k usušení tak možná za pár minut. Na co je dobrá? http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-k...ti-uzivani (prý se hodí i jako "postřik" proti škůdcům - no co, je to zadarmo a ještě k tomu ekologické; http://www.zahradaapriroda.cz/domaci-pos...likvidace/ a http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/zba...bez-chemie ).
- další mýtus ("etické chování je možné jen s německým platem") tak trochu zbořen, matka v práci má kolegyni, která má doma farmu. Dostaneme od ní vejce z volného chovu (a tím není myšlena hala) za 3 Kč/ks (což je o 20 haléřů levnější než klecový chov z místního supermarketu o velikosti M).
- když už jsem to nakousl, zkusili jsme další z nakoupeného jídla, tentokrát Robi plátky (s hranolkami).
- pár zajímavých videí: když už člověk něco pěstuje, mohl by vědět i něco víc o tom, co vlastně jí: https://www.youtube.com/watch?v=TGpUZyuT34c (jako nikdy jsem si dřív nemyslel, že čistá kuchyňská sůl je špatná, sůl jako sůl.. http://www.syrova-strava.cz/news/kuchyns...n-trosku-/ ); a něco o pěstování salátů v bytě v květináči místo okrasných kytek: https://www.youtube.com/watch?v=eHv0KBFXu6s A bacha i na tu sóju: https://www.youtube.com/watch?v=CyZFqREn6Qo vs. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zd...x8330.html Něco o GMO: https://www.youtube.com/watch?v=CfvniENp1Ow (jestli vás to téma zajímá, tak byste neměli zůstat jen u jednoho videa, ale získat si i proti-názory případně studie z dalších zdrojů http://biomikro.vscht.cz/vyuka/znp/GMO_z...ezpeci.pdf ; btw. je fajn zjistit, že jakožto "vrchol evoluce" máme jen asi 1/5 genů, co pšenice ); 7 důvodů pro zahradničení: https://www.youtube.com/watch?v=6zZhof2KqGY (CZ)
(fotky jsou trochu zastaralé: než jsem je donesl po třech dnech k PC ke zpracování, třeba taková meruňka už má hromadu listů - a na fotce jen pupeny).
Pokroky na zahradě
- všechny rostliny už byly přesazeny ze skleníku ven do svých děr, kiwi mají ještě okolo seno, aby se jim nepřehřívaly kořeny (dostaly rašelinu). Ještě ten plůtek (natřený je, ale ještě musím sehnat vrták na jámy, do který je latě zatlučou. Už dlouho jsem totiž nic nezvrtal ). Týkalo se to i brambor, kterým už byly květináče malé.
- většina sadby se rozsadila a přesunula na "dozrání" do menšího skleníku. Saláty, kedlubny, květáky, okurky a část brambor je v něm už přímo v zemi. Ostatní přijde na záhon, až bude víc teplo (a bude to větší); část rajčat (balkónová) přijde do kbelíků na IBC nádrž pod střechu. Na záhoně raší první ředkvičky (ve skleníku už je budeme mít snad do 1 týdne k první sklizni), hrách a česnek. Dokonce i první brambory (když nepočítám ty předpěstované).
- skleník už mám (kromě opláštění) konečně hotový, dodělal jsem i automatický otevírač oken (za boha jsem nepochopil, jak ho mám dle papíru přidělat ("to abych byl študovanej nevim jak, abych tohle pochopil, prostě budu stavět normálka a hotovo"), tak jsem si poradil po svém + výhoda je v tom, že se dá velmi snadno od okna v případě potřeby odpojit, a nemusel jsem (jak tvrdil návod) z okna nic demontovat). Zatím to při otevřených dveřích zvládá udržet teplotu do +36 (venku ve stínu +24), a zavírá se plně při +20.
- do skleníku ještě v květnu nakoupíme pár rostlin, které nebyly zrovna v nabídce (martej, narančila), a protože se zdá, že se skoro všechno krásně ujalo (mimochodem rýmovník se dá krásně množit, když zasadíte omylem utrženou větvičku do země), dokoupíme ještě velkoplodé kiwi, které nedělá nic, a stévii, která zvadla (no co, žádný učený z nebe nespadl ). V nejhorším budeme mít dvoje.
- letos bude asi větší nadprodukce než jsem čekal. Balkónových rajčat máme přes 15 a tyčkových asi 25 (pokud přežijí všechna). Teda i kdyby každá rostlina dala jen 5 kg, tak to bude skoro 1/4 tuny Ale z přednášek jsem zjistil, že když rajčata usuším, tak je v zimě pak prý mohu třeba rozmixovat spolu s ořechy (které si zadarmo nasbíráme kolem cesty k rybníku), a budu mít něco jako boloňskou omáčku třeba ke špagetám. To kdybychom je nestíhali jíst a ani kečup by už nebylo kam dávat (z toho se zase snadno vyrobí třeba pizza, nebo hranolky - protože oboje se dobře skladuje (mouka, brambory)). Průměrně prý člověk sní ročně 12 kg. Jde totiž o uschování, protože mrazák není nafukovací. Další možností je naučit se je nakládat, ostatní ovoce třeba zavařovat a zeleninu kvasit. Z ořechů se dá připravit čerstvá pomazánka (protože ty se nezkazí).
- vypleli jsme skleník (ve dvou práce asi na 5 minut). Plevel necháváme ležet volně na půdě. On uschne a vrátí se tím do půdy ty živiny, které si dovolil drze ukrást! Už se nám tam hojně nastěhovaly dešťovky (žížaly), takže se o zbytky postarají.
Ostatní:
- v květnu by mělo přijít vyúčtování elektřiny. Ve skleníku už asi týden nesvítím, ale topení je stále v pohotovosti (nicméně v noci už dlouho nemrzlo). Jsem zvědavý, jestli se to vůbec projeví (protože jsme měnili ledničku, místo elektrického sporáku si dali indukční, kočkám se topilo déle, zima byla také nějaká divná, takže v tom možná těch "pár set" Wattů ze skleníku nebude hrát vůbec žádnou roli).
- pokud byste se chtěli stravovat obecně zdravěji, tak se zkuste zaměřit na kvalitu vody (zda v ní nemáte zbytky léčiv, případně hnojiv, poněvadž tyto věci se z ní jaksi chlórem ve vodárnách neodstraní, že?) a soli (doporučená je přírodní, ne kuchyňská, protože v té NaCl chybí všechny ostatní minerály).
- pokud si chcete pěstovat domácí borůvky, tak ty, pokud nemáte uzavřený ekosystém (koloběh živin), nebudou prý až tak zdravé jako ty z lesa (to není z mé hlavy, ale holt se vyplatí sledovat přednášky o všem). Což naštěstí není náš případ, protože u nás se recykluje skrze ČOV a kompost vše, takže co se z půdy vezme, to se tam zase vrátí (nedochází k jejímu znehodnocování). Stejně tak skořápky z vajec by se měly vrátit slepicím (nebo použít jako hnojivo do země).
- teď je hodně v módě platit stovky Kč za kg kopřiv v obchodě. Hm.. až budu nějaké chtít, tak si zajdu asi 0.5 km k rybníku (no, spíš menšímu moři, kdo znáte Černíkovické rybníky https://www.google.cz/maps/place/%C4%8Ce...16.2012795 ) s kosou Tam prakticky nasbírám desítky kg čerstvých k usušení tak možná za pár minut. Na co je dobrá? http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-k...ti-uzivani (prý se hodí i jako "postřik" proti škůdcům - no co, je to zadarmo a ještě k tomu ekologické; http://www.zahradaapriroda.cz/domaci-pos...likvidace/ a http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/zba...bez-chemie ).
- další mýtus ("etické chování je možné jen s německým platem") tak trochu zbořen, matka v práci má kolegyni, která má doma farmu. Dostaneme od ní vejce z volného chovu (a tím není myšlena hala) za 3 Kč/ks (což je o 20 haléřů levnější než klecový chov z místního supermarketu o velikosti M).
- když už jsem to nakousl, zkusili jsme další z nakoupeného jídla, tentokrát Robi plátky (s hranolkami).
- pár zajímavých videí: když už člověk něco pěstuje, mohl by vědět i něco víc o tom, co vlastně jí: https://www.youtube.com/watch?v=TGpUZyuT34c (jako nikdy jsem si dřív nemyslel, že čistá kuchyňská sůl je špatná, sůl jako sůl.. http://www.syrova-strava.cz/news/kuchyns...n-trosku-/ ); a něco o pěstování salátů v bytě v květináči místo okrasných kytek: https://www.youtube.com/watch?v=eHv0KBFXu6s A bacha i na tu sóju: https://www.youtube.com/watch?v=CyZFqREn6Qo vs. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zd...x8330.html Něco o GMO: https://www.youtube.com/watch?v=CfvniENp1Ow (jestli vás to téma zajímá, tak byste neměli zůstat jen u jednoho videa, ale získat si i proti-názory případně studie z dalších zdrojů http://biomikro.vscht.cz/vyuka/znp/GMO_z...ezpeci.pdf ; btw. je fajn zjistit, že jakožto "vrchol evoluce" máme jen asi 1/5 genů, co pšenice ); 7 důvodů pro zahradničení: https://www.youtube.com/watch?v=6zZhof2KqGY (CZ)